Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 60 dag polędwicy z dorsza
- 8 plastrów szynki długodojrzewającej
- 100 ml białego wina typu riesling
Panierka:
- po łyżce listków tymianku, natki i szałwii
- szczypta grubej soli
- pieprz
Dodatkowo:
- ok. 1 kg kapusty
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- kilka suszonych żurawin
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- łyżeczka kminu rzymskiego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na polędwicę z dorsza w szynce!
- Składniki panierki utłucz w moździerzu.
- Polędwicę pokrój na 4 porcje, osusz i obsyp lekko panierką.
- Zawiń w plastry szynki.
- Chłodź około godziny.
- Kapustę drobno posiekaj i przesmaż w wysokim rondlu na łyżce masła.
- Dodaj bulion, żurawinę, sok z cytryny i kmin rzymski.
- Duś, aż płyn odparuje, a kapusta będzie miękka.
- Na patelni rozpuść łyżkę masła i przesmaż rybę, pod koniec podlej winem i chwilę duś.
- Dorsza ułóż na kapuście lub obok niej, podawaj.