Składniki:
- 4 kawałki dorsza (po 15 dag każdy)
- cytryna
- mała zielona lub żółta cukinia
- kilka gałązek koperku
- sól
- pieprz
Sos:
- po 1/2 pęczka koperku, szczypiorku i natki
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki bulionu z jarzyn
- szklanka śmietany 18-proc.
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój ostrym nożem w długie, cienkie paski. Ułóż je na dnie naczynia do gotowania na parze. Rybę opłucz, a następnie natrzyj solą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Obłóż umytą i pokrojoną w plasterki cytryną oraz gałązkami koperku. Ułóż rybę na cukinii. Garnek przykryj i gotuj na parze 15 minut.
- Przygotuj sos ziołowy do dorsza gotowanego na parze: na patelni roztop masło, wsyp mąkę i przesmaż, mieszając. Uważaj, żeby mąka się nie zrumieniła. Wlej do niej 1/2 szklanki zimnego bulionu warzywnego (świeżego lub z kostki) oraz śmietanę. Zagotuj. Dodaj posiekane zioła, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Gotuj sos 5 minut. Rybę przełóż na talerze i polej sosem.