Półgęsek - przepis na półgęsek wędzony

Półgęsek to wędlina z gęsiny, która powstaje przez wędzenie na zimno. Aby przyrządzić półgęsek, przygotuj 1 dużą pierś gęsi i 3 łyżki soli. Po Natarciu mięsa solą, pekluj przez 12 - 15 dni.
Weronika Kwaśniak / 02.11.2020 04:27
DRUKUJ PRZEPIS
Półgęsek - przepis na półgęsek wędzony fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 duża pierś gęsi,
  • 3 łyżki soli,
  • 1/2 łyżki pieprzu.
Przygotowanie:

Półgęsek wędzony, czyli wędlina z gęsi, to danie podawane głównie na Pomorzu. Ten staropolski przepis uchodzi za ekskluzywny - dawniej gęsinę serwowano wyłącznie na dworach szlacheckich. Półgęsek występuje także pod nazwą pierśnik lub półgąsek.

Zobacz, jak przyrządzić półgęsek:

  1. Gęsinę odkrój od kości, ale nie przecinaj skóry.
  2. Natrzyj porządnie solą, umieść w lodówce i pekluj przez 12-15 dni, od czasu do czasu obracając w solance, która się utworzy.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu, posyp mięso pieprzem.
  4. Półgęsek przewiąż sznurem, skórą na zewnątrz.
  5. Półgęsek wędź przez 1 - 2 doby w zimnym dymie.
  6. Po zakończeniu wędzenia odłóż wędlinę na 5-6 dni, aby dojrzała do końca.
  7. Serwuj pokrojoną w plastry.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 2.11.2016.

Zobacz więcej przepisów na dania z gęsiną:
Gęś faszerowana po polsku
Gęś z jabłkami
Z czym podawać gęsinę?

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA