Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 duża pierś gęsi,
- 3 łyżki soli,
- 1/2 łyżki pieprzu.
Przygotowanie:
Półgęsek wędzony, czyli wędlina z gęsi, to danie podawane głównie na Pomorzu. Ten staropolski przepis uchodzi za ekskluzywny - dawniej gęsinę serwowano wyłącznie na dworach szlacheckich. Półgęsek występuje także pod nazwą pierśnik lub półgąsek.
Zobacz, jak przyrządzić półgęsek:
- Gęsinę odkrój od kości, ale nie przecinaj skóry.
- Natrzyj porządnie solą, umieść w lodówce i pekluj przez 12-15 dni, od czasu do czasu obracając w solance, która się utworzy.
- Po upływie wyznaczonego czasu, posyp mięso pieprzem.
- Półgęsek przewiąż sznurem, skórą na zewnątrz.
- Półgęsek wędź przez 1 - 2 doby w zimnym dymie.
- Po zakończeniu wędzenia odłóż wędlinę na 5-6 dni, aby dojrzała do końca.
- Serwuj pokrojoną w plastry.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 2.11.2016.
Zobacz więcej przepisów na dania z gęsiną:
Gęś faszerowana po polsku
Gęś z jabłkami
Z czym podawać gęsinę?