Składniki:
- 60 dag sera żółtego salami (ew. innego okrągłego sera),
- 3 jajka,
- 5-7 łyżek mąki,
- 1 i 1/2 szklanki bułki tartej,
- szczypta pieprzu,
- słodka papryka,
- olej do smażenia.
Dodatkowo do podania:
- słoiczek żurawiny lub borówek.
Przygotowanie:
Trzeba przyznać, że smażony ser w panierce to prawdziwa bomba kaloryczna - za to jaka pyszna! Mniejsze kąski serowe posłużą jako przekąska imprezowa, a większy kotlet z sera, może stać się bazą dania głównego, np. w towarzystwie frytek i surówki.
- Ser pokrój ostrym nożem na 8 dość grubych plastrów.
- Mąkę wysyp na talerz.
- Jajka wybij do osobnej miseczki, roztrzep widelcem lub trzepaczką.
- Bułkę tartą wysyp do osobnej miski, wymieszaj ze szczyptą pieprzu i słodką papryką.
- Kawałki sera panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a potem w bułce tartej. Pamiętaj, żeby panierką dokładnie pokryć również boki sera.
- Drugi raz panieruj ser - tym razem tylko w jajku i bułce tartej.
- Na patelni lub w rondelku rozgrzej olej. Ser w panierce najlepiej smażyć na głębokim oleju.
- Włóż panierowane plastry sera - pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany. Smaż na rumiano. Smażony ser w panierce podawaj z kleksem żurawiny.
Zobacz więcej przepisów z serem żółtym w roli głównej:
Imprezowy bochenek z serem i ziołami
Rolada serowa ze szpinakiem
Sałatka z makrelą i serem
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Dynia zapiekana z serem