Jak ukisić buraki na wigilijny barszcz czerwony? Jak przygotować tradycyjną kutię? W jaki sposób smażyć ryby, by panierka była chrupiąca, a mięso w środku miękkie i delikatne?
Czytaj więcej
Botwina, zwana także botwinką, to młode liście buraka ćwikłowego. Ich zastosowanie w kuchni jest bardzo szeroki, dodaje się je np. do zup, sałatek, czy potraw duszonych.
Czytaj więcej
Botwina lub botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. W polskiej kuchni stosowane przede wszystkim do zup, chłodników, sałatek i potraw duszonych. Nazwą botwinki określa się również zupę, której jest to główny składnik.
Czytaj więcej
Ciasta z owocami są powszechne w naszych domach i cukierniach. Ale może warto czasem wiśnie i truskawki zastąpić marchewką, dynią lub burakiem? Takie ciasta są nierzadko dużo zdrowsze niż tradycyjne wyroby cukiernicze.
Czytaj więcej
Pędraki nie lubią cebuli i gorczycy, szkodzi im także nawóz z gryki. Pędraki w ogrodzie podgryzają korzenie roślin, wygryzają bulwy ziemniaków, marchwi, buraków.
Czytaj więcej
Pisanki możesz malować farbami, farbować w naturalny sposób - cebulą, burakami lub kurkumą albo ozdabiać techniką decoupage. Zobacz czym malować pisanki na Wielkanoc, by były piękne i modne.
Czytaj więcej