POLECAMY

Botwinka w sezonie wiosna - lato 2012

Botwina lub botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. W polskiej kuchni stosowane przede wszystkim do zup, chłodników, sałatek i potraw duszonych. Nazwą botwinki określa się również zupę, której jest to główny składnik.
Botwinka w sezonie wiosna - lato 2012

Botwinka zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Wpływa na poprawę apetytu i ukojenie skołatanych nerwów. Burak ćwikłowy zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza, wapnia. Ze względu na zawartość żelaza jest wskazany dla wegetarian.

Potrawy z młodych buraczków oczyszczają i odtruwają organizm. Liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości. Jest lekkostrawna, więc warto ją jeść podczas infekcji, przeziębień czy podwyższonej temperatury. Wpływa też na zdrowy koloryt skóry.

Warto wprowadzić jak najwięcej potraw z botwinki do wiosennego jadłospisu.  Oto kilka świetnych pomysłów na dania z botwinki:

Polecamy: Burak ćwikłowy do picia

Zupa z botwinki

Marchewkę i pietruszkę jesienną chwilę podgotować w bulionie. Dodać drobno pokrojoną botwinkę. Wszystkie warzywa gotować na wolnym ogniu, przez kilka minut. Dodać śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotować ciągle mieszając, a na koniec dodać sok z cytryny.

Podawać z dowolnymi dodatkami.

Tarta z botwinką i serem ricotta

Z botwinki odciąć korzonki i łodyżki. Same liście opłukać i włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 - 1 cm kawałki. Ser ricotta rozdrobnić widelcem i wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem, parmezanem. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na czas przygotowania ciasta włożyć do lodówki.

Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, dodać jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (około 5 - 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odłożyć 1/3 ciasta a resztę rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Wyłożyć nim spód i boki posmarowanej oliwą formy. Wyłożyć nadzienie. Resztę ciasta również rozwałkować i wyciąć paseczki, które ułożyć na nadzieniu. Placek ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 30 minut na złoty kolor.

Makaron z grillowanym łososiem, szparagami i botwinką

Łososia posmarować sosem teriyaki, szparagi opłukać i odłamać przy końcach zdrewniałe części. Usunąć zielone części dymki, białe części opłukać i grillować razem z łososiem i szparagami.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka (nie przelewając zimną wodą). Do makaronu dodać 3/4 sosu, pokrojone na kawałki szparagi, pokrojoną dymkę, kawałki łososia, botwinkę lub szpinak oraz ziarna sezamu. Wymieszać i wyłożyć na talerze, polać resztą sosu.

Zobacz także: Czego jeszcze nie wiesz o botwince?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
O, dzięki. Nigdy nie wiedziałam czym się różni botwinka od buraka. A tu proszę...:)