Solianka jest bardzo sycąca (głównie przez zawartość mięs), a do tego wyjątkowo smaczna. Jest też prostsza i szybsza w przygotowaniu od kwaśnicy czy kapuśniaku, więc jeśli masz ochotę na odmianę od naszych tradycyjnych polskich zup, koniecznie wypróbuj tę od naszych wschodnich sąsiadów.
Składniki:
- 30 dag karkówki wieprzowej,
- 30 dag wołowiny,
- 5 dag wędzonej kiełbasy wiejskiej,
- 2 cebule,
- 2 ogórki kwaszone,
- 1 ogórek konserwowy.
- 10 dag przecieru pomidorowego,
- 5 ząbków czosnku,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 1 cytryna,
- 0,5 kostki masła,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- po 20 oliwek zielonych i kaparów,
- 3 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Mięso pokrojone w paseczki i posiekaną cebulę podsmażyć na oleju. Osobno podsmażyć paseczki kiełbasy.
- Mięso i kiełbasę przełożyć do garnka, zalać 8 szklankami zimnej wody i gotować 20 minut.
- Dodać podsmażony na połowie masła przecier pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól, pieprz. Całość gotować 15 minut.
- Ogórki pokroić w cienkie paski, przesmażyć na reszcie masła, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości, wymieszać z zupą. Gotować 5 minut.
- Do talerza włożyć po kilka oliwek, kaparów i plasterków obranej ze skórki cytryny oraz łyżkę śmietany, a potem wlać gorącą soliankę. Smacznego!
Solianka najlepiej smakuje z grubą pajdą domowego pieczywa. Możesz ją przygotować też na rybnym lub grzybowym wywarze – wszystko zależy od tego, co aktualnie masz w lodówce.
Zobacz wiecej przepisów na zupy:
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty: receptura z przepisu babci, która zachwyci wszystkich
Ten tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty jest bardzo esencjonalny i sycący. Gotuje się go na wędzonym boczku i żeberkach wieprzowych. Wykorzystaj bogactwo przypraw, aby wydobyć z niego pełnię smaku - kminek, majeranek, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe. Zupę serwuj z chlebem.
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealne danie na Wigilię dla tych, którzy chcą odpocząć od barszczu. Robi się ją znacznie szybciej, a jej zapach i smak zachwycą każdego.
Forszmak lubelski z indykiem. Zobacz przepis na tradycyjne danie
Forszmak to rodzaj gulaszu, do którego możesz wrzucić wszystko, co masz w lodówce. Tradycyjnie robi się go z mięsa z dodatkiem pomidorów i kiszonych ogórków.
Żurek z ziemniakami i kiełbasą - prosty przepis
Żurek z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjna polska zupa. Podaje się go z jajkami ugotowanymi na twardo. Dowiedz się, jak zrobić klasyczny żurek na zakwasie.
Rosół z kaczki - tradycyjny przepis
Rosół z kaczki to tradycyjna polska zupa, którą można podawać z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Dowiedz się, jak zrobić pyszny i zdrowy rosół z kaczki.
Zupa marchewkowa - przepis na aksamitną zupę krem
Zupa marchewkowa to lekkostrawne, sycące i zdrowie danie. Poznaj prosty przepis na pyszną zupę z marchwi.
Grochówka z boczkiem. Zobacz przepis na aromatyczną zupę grochową
Grochówka to wyjątkowo smaczna i sycąca zupa. Nasz przepis na zupę grochową na wędzonym boczku z pewnością podbije twoje podniebienie.
Kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz przepis na pyszną zupę
Kapuśniak z młodej kapusty to pozycja obowiązkowa, gdy w sklepach i na targach pojawiają się pierwsze młode warzywa.
Krem z dyni - kremowy i pyszny. Zobacz najlepszy przepis
Krem z dyni to łatwa, zdrowa i smaczna zupa. Jej smak można wzbogacić korzennymi przyprawami. Oto przepis, który wszystkim przypadnie do gustu.
Meksykańska zupa z dyni - przepis
Delikatna i kremowa, a zarazem pikantka!