Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 porcja rosołowa z kaczki,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/4 selera,
- 1/4 pora,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- pieprz i sól,
- ok. 2 l wody,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Rosół z kaczki to tradycyjna polska zupa, która jest alternatywą dla klasycznego rosołu z kury. Jest bardziej tłusty, lecz równie smaczny. Pojawia się na polskich stołach z okazji świąt, w niedziele lub bez okazji. Można go podawać z domowym makaronem lub lanymi kluskami. Będzie dobrze smakował również z ryżem.
Przepis na rosół z kaczki jest prosty:
- Mięso opłucz po bieżącą wodą, a następnie umieść w dużym garnku. Zalej wodą i dodaj łyżeczkę woli.
- Zagotuj, a następnie zszumuj. Gotuj przez pół godziny, w międzyczasie usuwając nadmiar tłuszczu.
- Cebulę obierz i opal nad palnikiem. Opaloną cebulę oraz pozostałe warzywami umieść w garnku z wywarem. Dodaj przyprawy.
- Gotuj około 2 godzin. Pod koniec gotowania sprawdź, czy rosół jest dobrze odprawiony i ewentualnie dopraw do smaku.
- Przed podaniem rosół przecedź przez sitko. Podawaj z natką pietruszki.
Więcej przepisów na rosół:
Rosół - 3 przepisy na różne wersje
Rosół - przepis Magdy Gessler