Meksykańska zupa z dyni - przepis

Zupa dyniowa fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Delikatna i kremowa, a zarazem pikantka!
/ 10.09.2018 15:46
Zupa dyniowa fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Składniki:

  • 40 dag cebuli
  • 20 dag bekonu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg dyni
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • papryczka chili
  • szklanka śmietany kremówki
  • świeże liście kolendry


Sposób wykonania:


  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju.  Dodać pokrojony w drobną kostkę bekon, podsmażyć.
  2. Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w małe kawałki. Dodać do cebuli z bekonem i dusić około 5 minut.  Zalać bulionem i sokiem pomarańczowym, zagotować. Doprawić kurkumą, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Zmiksować.

  1. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć pestki, miąższ pokroić w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Dodać do zupy razem ze śmietaną. Gotować jeszcze 5 minut.
  2. Przed podaniem posypać  listkami kolendry i ewentualnie ostrą papryką w proszku.

Smaczne i szybkie zupy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA