Kapuśniak to klasyk polskiej kuchni. Zobacz 13 przepisów
Kapuśniak to klasyk polskiej kuchni. Możesz go przygotować ze świeżej kapusty lub wykorzystać tę ukiszoną. Jego odmianą jest również góralska kwaśnica.

Opublikowano: 05.12.2019, 08:28
Reklama
Kapuśniak przyrządza się z poszatkowanej kapusty, marchewki oraz ziemniaków, na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. W Polsce popularny jest także kapuśniak z młodej kapusty, a ostatnio zupa kapuściana w formie kremu.
Reklama
Tę zupę warto szczególnie przygotowywać z kiszonek. Wartości odżywcze kapusty kiszonej sprawiają, że to doskonała zupa szczególnie na chłodne, jesiennie i zimowe dni. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej sycąca, dodaj do niej gotowanych ziemniaków lub fasoli.
Na skróty:
Z kiszoną kapustą i fasolą
Składniki:
- 30 dag fasoli "Jaś",
- 35 dag kapusty kiszonej,
- olej,
- 3 małe cebule,
- 3 cienkie marchewki,
- pietruszka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 listki laurowe,
- szczypta cząbru,
- 2 łyżki majeranku,
- papryka słodka i ostra,
- 2,5 l bulionu,
- 40 dag łopatki wieprzowej,
- 2 łyżki mąki,
- 15 dag boczku wędzonego,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Fasolę opłucz, zalej zimną wodą do poziomu około 10 cm nad fasolą, odstaw na noc.
- Rano odlej wodę, zalej porcją świeżej wody. Gotuj, aż będzie miękka (przez 60-90 minut).
- Kapustę poszatkuj, zalej 2 szklankami wody, gotuj, aż zmięknie i odparuje woda.
- W dużym garnku na 4 łyżkach oleju przesmaż pokrojone w plasterki warzywa, dodaj fasolę, listki laurowe, cząber, majeranek, słodką oraz ostrą paprykę. Smaż 2 minuty.
- Wlej bulion, gotuj kapuśniak pod przykryciem 10 minut.
- Dodaj kapustę, gotuj kolejne 20 minut.
- Mięso pokrój w kostkę, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanych 4 łyżkach oleju, dodaj do kapuśniaku.
- Oprósz solą, gotuj, aż mięso zmięknie.
- Boczek pokrój w kostkę, usmaż na łyżce oleju, dodaj do zupy. Dopraw.
- Kapuśniak podawaj obficie posypany posiekaną natką.
Zupa krem z kapusty
Składniki:
- 50 dag kapusty,
- 20 dag ziemniaków,
- cebula,
- 2 marchewki,
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- sól,
- pieprz,
- grzanki.
Reklama
Sposób przygotowania:
- Marchew wyszoruj i obierz.
- Pokrój umyte i obrane ziemniaki w kostkę, a obraną cebulę posiekaj.
- Warzywa zalej bulionem i gotuj na niewielkim ogniu.
- Po 5-10 minutach dodaj posiekaną kapustę i gotuj do miękkości.
- Z kapuśniaku wyjmij marchewkę i zmiksuj z odrobiną wywaru na gęsty krem.
- Pozostałą zupę również zmiksuj blenderem na aksamitną masę.
- Następnie dopraw kapuśniak do smaku solą i pieprzem.
Poniżej znajdziesz jeszcze 10 przepisów na kapuśniak:
Reklama
Reklama
Reklama