Kapuśniak to klasyk polskiej kuchni. Zobacz 13 przepisów

kapuśniak Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Kapuśniak to klasyk polskiej kuchni. Możesz go przygotować ze świeżej kapusty lub wykorzystać tę ukiszoną. Jego odmianą jest również góralska kwaśnica.
Weronika Kwaśniak / 05.12.2019 08:28
kapuśniak Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Kapuśniak przyrządza się z poszatkowanej kapusty, marchewki oraz ziemniaków, na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. W Polsce popularny jest także kapuśniak z młodej kapusty, a ostatnio zupa kapuściana w formie kremu.

Tę zupę warto szczególnie przygotowywać z kiszonek. Wartości odżywcze kapusty kiszonej sprawiają, że to doskonała zupa szczególnie na chłodne, jesiennie i zimowe dni. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej sycąca, dodaj do niej gotowanych ziemniaków lub fasoli.

Na skróty:

Z kiszoną kapustą i fasolą

Składniki:

  • 30 dag fasoli "Jaś",
  • 35 dag kapusty kiszonej,
  • olej,
  • 3 małe cebule,
  • 3 cienkie marchewki,
  • pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • szczypta cząbru,
  • 2 łyżki majeranku,
  • papryka słodka i ostra,
  • 2,5 l bulionu,
  • 40 dag łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 15 dag boczku wędzonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę opłucz, zalej zimną wodą do poziomu około 10 cm nad fasolą, odstaw na noc.
  2. Rano odlej wodę, zalej porcją świeżej wody. Gotuj, aż będzie miękka (przez 60-90 minut).
  3. Kapustę poszatkuj, zalej 2 szklankami wody, gotuj, aż zmięknie i odparuje woda.
  4. W dużym garnku na 4 łyżkach oleju przesmaż pokrojone w plasterki warzywa, dodaj fasolę, listki laurowe, cząber, majeranek, słodką oraz ostrą paprykę. Smaż 2 minuty.
  5. Wlej bulion, gotuj kapuśniak pod przykryciem 10 minut.
  6. Dodaj kapustę, gotuj kolejne 20 minut.
  7. Mięso pokrój w kostkę, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanych 4 łyżkach oleju, dodaj do kapuśniaku.
  8. Oprósz solą, gotuj, aż mięso zmięknie.
  9. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na łyżce oleju, dodaj do zupy. Dopraw.
  10. Kapuśniak podawaj obficie posypany posiekaną natką.

Zupa krem z kapusty

Składniki:

  • 50 dag kapusty,
  • 20 dag ziemniaków,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • grzanki.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew wyszoruj i obierz.
  2. Pokrój umyte i obrane ziemniaki w kostkę, a obraną cebulę posiekaj.
  3. Warzywa zalej bulionem i gotuj na niewielkim ogniu.
  4. Po 5-10 minutach dodaj posiekaną kapustę i gotuj do miękkości.
  5. Z kapuśniaku wyjmij marchewkę i zmiksuj z odrobiną wywaru na gęsty krem.
  6. Pozostałą zupę również zmiksuj blenderem na aksamitną masę.
  7. Następnie dopraw kapuśniak do smaku solą i pieprzem.

Poniżej znajdziesz jeszcze 10 przepisów na kapuśniak:

Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty: receptura z przepisu babci, która zachwyci wszystkich
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty: receptura z przepisu babci, która zachwyci wszystkich
Ten tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty jest bardzo esencjonalny i sycący. Gotuje się go na wędzonym boczku i żeberkach wieprzowych. Wykorzystaj bogactwo przypraw, aby wydobyć z niego pełnię smaku - kminek, majeranek, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe. Zupę serwuj z chlebem.
Kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz przepis na pyszną zupę
Kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz przepis na pyszną zupę
Kapuśniak z młodej kapusty to pozycja obowiązkowa, gdy w sklepach i na targach pojawiają się pierwsze młode warzywa.
Kwaśnica, czyli góralski kapuśniak - przepis
Kwaśnica, czyli góralski kapuśniak - przepis
Jednym z obowiązkowych dań, których należy spróbować będąc w górach, jest kwaśnica. Możesz zrobić ją sama w domu!
Zupa z kapusty - przepis video
Zupa z kapusty - przepis video
Jedna z najsmaczniejszych zup: zupa z kapusty!
Kapuśniak z brukselki - przepis
Kapuśniak z brukselki - przepis
Kapuśniak z brukselki to zaskakujące i pełne witamin danie.

Redakcja poleca

REKLAMA