kapuśniak Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Kapuśniak to klasyk polskiej kuchni. Zobacz 13 przepisów

Kapuśniak to klasyk polskiej kuchni. Możesz go przygotować ze świeżej kapusty lub wykorzystać tę ukiszoną. Jego odmianą jest również góralska kwaśnica.
Weronika Kwaśniak / 05.12.2019 08:28
kapuśniak Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Kapuśniak przyrządza się z poszatkowanej kapusty, marchewki oraz ziemniaków, na wywarze z wędzonego boczku lub żeberek. W Polsce popularny jest także kapuśniak z młodej kapusty, a ostatnio zupa kapuściana w formie kremu.

Tę zupę warto szczególnie przygotowywać z kiszonek. Wartości odżywcze kapusty kiszonej sprawiają, że to doskonała zupa szczególnie na chłodne, jesiennie i zimowe dni. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej sycąca, dodaj do niej gotowanych ziemniaków lub fasoli.

Na skróty:

Z kiszoną kapustą i fasolą

Składniki:

  • 30 dag fasoli "Jaś",
  • 35 dag kapusty kiszonej,
  • olej,
  • 3 małe cebule,
  • 3 cienkie marchewki,
  • pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 listki laurowe,
  • szczypta cząbru,
  • 2 łyżki majeranku,
  • papryka słodka i ostra,
  • 2,5 l bulionu,
  • 40 dag łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki mąki,
  • 15 dag boczku wędzonego,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę opłucz, zalej zimną wodą do poziomu około 10 cm nad fasolą, odstaw na noc.
  2. Rano odlej wodę, zalej porcją świeżej wody. Gotuj, aż będzie miękka (przez 60-90 minut).
  3. Kapustę poszatkuj, zalej 2 szklankami wody, gotuj, aż zmięknie i odparuje woda.
  4. W dużym garnku na 4 łyżkach oleju przesmaż pokrojone w plasterki warzywa, dodaj fasolę, listki laurowe, cząber, majeranek, słodką oraz ostrą paprykę. Smaż 2 minuty.
  5. Wlej bulion, gotuj kapuśniak pod przykryciem 10 minut.
  6. Dodaj kapustę, gotuj kolejne 20 minut.
  7. Mięso pokrój w kostkę, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanych 4 łyżkach oleju, dodaj do kapuśniaku.
  8. Oprósz solą, gotuj, aż mięso zmięknie.
  9. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na łyżce oleju, dodaj do zupy. Dopraw.
  10. Kapuśniak podawaj obficie posypany posiekaną natką.

Zupa krem z kapusty

Składniki:

  • 50 dag kapusty,
  • 20 dag ziemniaków,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • grzanki.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew wyszoruj i obierz.
  2. Pokrój umyte i obrane ziemniaki w kostkę, a obraną cebulę posiekaj.
  3. Warzywa zalej bulionem i gotuj na niewielkim ogniu.
  4. Po 5-10 minutach dodaj posiekaną kapustę i gotuj do miękkości.
  5. Z kapuśniaku wyjmij marchewkę i zmiksuj z odrobiną wywaru na gęsty krem.
  6. Pozostałą zupę również zmiksuj blenderem na aksamitną masę.
  7. Następnie dopraw kapuśniak do smaku solą i pieprzem.

Poniżej znajdziesz jeszcze 10 przepisów na kapuśniak:

Kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz przepis na pyszną zupę
Kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz przepis na pyszną zupę
Kapuśniak z młodej kapusty to pozycja obowiązkowa, gdy w sklepach i na targach pojawiają się pierwsze młode warzywa.
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty. Zobacz prosty przepis
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty. Zobacz prosty przepis
Ten kapuśniak jest bardzo esencjonalny i sycący. Gotuje się go na wędzonym boczku i żeberkach wieprzowych.
Kwaśnica, czyli góralski kapuśniak - przepis
Kwaśnica, czyli góralski kapuśniak - przepis
Jednym z obowiązkowych dań, których należy spróbować będąc w górach, jest kwaśnica. Możesz zrobić ją sama w domu!
Zupa z kapusty - przepis video
Zupa z kapusty - przepis video
Jedna z najsmaczniejszych zup: zupa z kapusty!
Kapuśniak z brukselki - przepis
Kapuśniak z brukselki - przepis
Kapuśniak z brukselki to zaskakujące i pełne witamin danie.
Kapuśniak po rzeszowsku
Kapuśniak po rzeszowsku
Kapuśniak po rzeszowsku to pyszna zupa z powidłami śliwkowymi i aromatycznym jałowcem.
Czy wiesz jak przygotować kapuśniak ze szczupakiem?
Czy wiesz jak przygotować kapuśniak ze szczupakiem?
Składniki: 1 kg świeżej ryby, 600 g kiszonej kapusty, 150 g cebuli, 100 g korzenia pietruszki i selera, 2 łyżki oleju, 20 g mąki, sól, pieprz, liść laurowy, natka pietruszki, koperek.
Czy wiesz jak zrobić kapuśniak walaamski?
Czy wiesz jak zrobić kapuśniak walaamski?
Składniki: 1 kg białej kapusty, 500 g pieczarek, 150 g cebuli, 25 g mąki pszennej, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, listek laurowy, natka pietruszki.
Czy wiesz jak przygotować kapuśniak z jabłkami?
Czy wiesz jak przygotować kapuśniak z jabłkami?
Składniki: 100 g kapusty, 20 g jabłek, 10 g marchwi, 5 g rzepy, 5 g pietruszki, 5 g przecieru pomidorowego, olej, sól.
Czy wiesz jak przygotować kapuśniak ze słodkiej kapusty?
Czy wiesz jak przygotować kapuśniak ze słodkiej kapusty?
Składniki: 150 g białej kapusty, 100 g rzepy, 70 g marchwi, 70 g cebuli, 50 g pomidorków, 20 g pietruszki, 1-2 łyżki oleju, sól, natka pietruszki, koperek.
Czy wiesz jak przygotować kapuśniak?
Czy wiesz jak przygotować kapuśniak?
Składniki: 800 g pietruszki, selera i pasternaku, 600 g kiszonej kapusty, 150 g cebuli, 50 g suszonych grzybów, 40 g mąki pszennej, 1-2 łyżki oleju, sól, koperek, natka pietruszki.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/18.03.2017 18:30
Lubię :) Warto filtrować wodę, na której gotujemy zupy - wtedy jedzonko jest zdrowsze i smaczniejsze, filtry dzbankowe nie dawały u nas rady dlatego założyliśmy filtr na ujęciu wody w kuchni :)