Forszmak lubelski z indykiem. Zobacz przepis na tradycyjne danie

Forszmak to rodzaj gulaszu, do którego możesz wrzucić wszystko, co masz w lodówce. Tradycyjnie robi się go z mięsa z dodatkiem pomidorów i kiszonych ogórków.
Urszula Wilczkowska / 17.12.2019 15:50
DRUKUJ PRZEPIS
Forszmak lubelski z indykiem. Zobacz przepis na tradycyjne danie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g pieczonego mięsa, boczku lub kiełbasy,
  • 800 ml rosołu,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 2 duże ogórki kiszone,
  • 1 łyżka oleju,
  • liść laurowy,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Forszmak lubelski to danie podawane przy wielu okazjach – i tych bardziej, i mniej oficjalnych. W rzeczywistości to idealna zupa do czyszczenia lodówki: możesz użyć do niej mięso, które zostało z obiadu, bulionu mięsnego lub warzywnego, a do tego ogórki kiszone. Jak przygotować idealny forszmak?

  1. Mięso, kiełbasę i boczek pokrój w paseczki i podsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Przełóż do garnka.
  2. Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na złoto pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  3. Przełóż zawartość patelni do garnka, zalej rosołem i dodaj wszystkie przyprawy oprócz soli, pieprzu i majeranku.
  4. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone i gotuj jeszcze chwilę.
  5. Dolej przecier pomidorowy, dosyp majeranek. Gotuj przez 2 minuty, doprawiając forszmak pieprzem i solą.
  6. Przygotuj zasmażkę z mąki i masła: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Dolej dużą łyżkę zupy, wymieszaj na patelni. Wlej do garnka i chwilę gotuj.
  7. Podawaj z chlebem i ziemniakami. Smacznego!

Więcej przepisów na rozgrzewające zupy:
Tradycyjne flaki wołowe
Kwaśnica
Grochówka z boczkiem
 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)