Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 300 g pieczonego mięsa, boczku lub kiełbasy,
- 800 ml rosołu,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 cebula,
- 2 duże ogórki kiszone,
- 1 łyżka oleju,
- liść laurowy,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Forszmak lubelski to danie podawane przy wielu okazjach – i tych bardziej, i mniej oficjalnych. W rzeczywistości to idealna zupa do czyszczenia lodówki: możesz użyć do niej mięso, które zostało z obiadu, bulionu mięsnego lub warzywnego, a do tego ogórki kiszone. Jak przygotować idealny forszmak?
- Mięso, kiełbasę i boczek pokrój w paseczki i podsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Przełóż do garnka.
- Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na złoto pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Przełóż zawartość patelni do garnka, zalej rosołem i dodaj wszystkie przyprawy oprócz soli, pieprzu i majeranku.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone i gotuj jeszcze chwilę.
- Dolej przecier pomidorowy, dosyp majeranek. Gotuj przez 2 minuty, doprawiając forszmak pieprzem i solą.
- Przygotuj zasmażkę z mąki i masła: na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Dolej dużą łyżkę zupy, wymieszaj na patelni. Wlej do garnka i chwilę gotuj.
- Podawaj z chlebem i ziemniakami. Smacznego!
Więcej przepisów na rozgrzewające zupy:
Tradycyjne flaki wołowe
Kwaśnica
Grochówka z boczkiem