zupa kalafiorowa fot. Adobe Stock

Szybkie danie na upał? Przygotuj zupę kalafiorową i wyrównaj elektrolity, gdy żar leje się z nieba!

Upały doskwierają, a Ty nie wiesz co przygotować na obiad? Wykorzystaj przepis na lekką zupę kalafiorową, którą zrobisz także w wersji na chłodnik!
Sylwia Kazimierczuk / 27.07.2018 11:03
zupa kalafiorowa fot. Adobe Stock

Zupa kalafiorowa na jogurcie

Składniki:

  • Główka kalafiora
  • Woda
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Jogurt lub opcjonalnie maślanka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 jajka na miękko

Jak zrobić zupę kalafiorową na jogurcie?

1 krok: Główkę kalafiora obierz, umyj i osusz. Pokrój na mniejsze części.

2 krok: Ugotuj w wodzie doprawionej solą i pieprzem razem z ziemniakami.

3 krok: Zmiksuj na gładki krem i wlej stopniowo maślankę. Dopraw opcjonalnie sokiem z cytryny.

4 krok: Ugotuj jajko na miękko i włóż do zupy.

Tak przygotowany chłodnik z kalafiora możesz podawać jako zupę krem na ciepło z grzankami.

Dlaczego zupa kalafiorowa jest gorzka?

Kalafiory, które są narażone na zbyt silne promieniowanie słoneczne, podczas wzrostu mogą stać się gorzkawe. Wybierając inne odmiany, takie jak romanesco lub kalafior fioletowy, możemy zredukować przykry, gorzki smak w każdym daniu.

Podczas gotowania zupy, wystarczy pilnować, aby nie przegotować warzywa. Wtedy smak pozostanie delikatny, bez ryzyka wyczuwalnej goryczki.

Zupa kalafiorowa curry

Składniki:

  • Główka kalafiora
  • Bulion warzywny
  • Przyprawa curry
  • 2 średnie marchewki
  • Kasza manna lub pęczak
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Jak zrobić zupę kalafiorową curry?

1 krok: Kalafior dokładnie obierz z liści, oczyść i umyj. Pokrój na mniejsze różyczki.

2 krok: Zagotuj w bulionie warzywnym razem z marchewką przez około 10 minut.

3 krok: Wsyp kaszę, dopraw solą i pieprzem i gotuj kolejne 10 minut.

4 krok: Zupę schłodź. Możesz podawać w takiej formie lub kremu z kalafiora.

Zupa kalafiorowa na bulionie

Składniki:

  • Główka kalafiora
  • Bulion drobiowy
  • 2 średnie ziemniaki
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Pęczek koperku

Jak zrobić zupę kalafiorową na bulionie?

1 krok: Kalafior  obierz i umyj. Pokrój na mniejsze różyczki lub połam.

2 krok: Ugotuj w bulionie drobiowym razem z pokrojonymi ziemniakami. Dopraw solą i pieprzem.

3 krok: Gotuj przez około 20 minut do miękkości i włóż posiekany koperek.

4 krok: Podawaj letni z dodatkiem kromki razowego chleba.

Zobacz też:
Delikatny wewnątrz i chrupiący na zewnątrz - zobacz, jak zrobić pieczony kalafior! Doskonałe pomysły na obiady na upał! Sprawdź koniecznie!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)