Liczba porcji: 16
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 kg ogórków
- 8 łyżek soli
- 4 papryczki pepperoni
Na zalewę:
- 3 l wody
- 1 l octu
- 2 główki czosnku
- 40 łyżek pikantnego ketchupu
- szklanka cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ogórki z ketchupem: podane proporcje wystarczą mniej więcej na 16 litrowych słoików!
- Ogórki dokładnie wyszoruj.
- Pokrój ogórki w plasterki - najlepiej pozbywać się krańcowych części, które mogą być gorzkie.
- Plastry włóż do dużej miski.
- Papryczki posiekaj, dodaj do ogórków. Dodaj sól.
- Wymieszaj, odstaw na 2-3 godziny.
- Do wyparzonych i gorących słoików przekładaj ogórki.
- Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Podgrzewaj, a kiedy zalewa zrobi się lekko ciepła, dołóż do niej ketchup.
- Dokładnie wymieszaj, trzymaj na ogniu aż do zagotowania.
- Wrzącą zalewę poprzelewaj do słojów z ogórkami.
Zobacz więcej przepisów na przetwory:
Ogórki małosolne - przepis
Konfitura z agrestu i malin - przepis
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Maliny w soku własnym - przepis
Przetwory z jagód - 11 przepisów