Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 kg zielonych ogórków,
- 1/2 kg marchewki,
- 1/2 kg cebuli,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 3 płaskie łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki pieprzu,
- 1 główka czosnku,
Przygotowanie:
Sałatka szwedzka uratuje twoje burgery, zapiekanki, obiady mięsne czy bezmięsne. To jeden z najbardziej skutecznych, smacznych i tradycyjnych sposobów marynowania warzyw.
- Ogórki umyj i pokrój w plasterki. Nie obieraj ich przed szatkowaniem.
- Cebulę obierz i posiekaj w piórka.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek obierz i pokrój w ćwiartki. Wymieszaj składniki.
- Sól, pieprz, cukier, ocet, olej i cukier dodaj do warzyw i wymieszaj. Odstaw na 2-3 godziny, by składniki się przegryzły.
- Następnie ugniatającym ruchem wkładaj ogórki do słoików i ustawiaj w garnku z grubym dnem. Pasteryzuj 15 minut od momentu zagotowania się wody.
- Słoiki obróć do góry dnem.
Przeczytaj też: Odchudzające sałatki, które weźmiesz na wynosWyrazista sałatka z pora i jabłkaTradycyjny przepis na sałatkę jarzynową