Sałatka szwedzka z ogórków uratuje każdy obiad

Zimowa sałatka szwedzka z ogórków z dodatkiem marchwi to koło ratunkowe niejednego obiadu. Zalewasz warzywa octem, zamykasz ją w słoiku.
/ 22.11.2019 12:21
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka szwedzka z ogórków uratuje każdy obiad fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 kg zielonych ogórków,
  • 1/2 kg marchewki,
  • 1/2 kg cebuli,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3 płaskie łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 główka czosnku,
Przygotowanie:

Sałatka szwedzka uratuje twoje burgery, zapiekanki, obiady mięsne czy bezmięsne. To jeden z najbardziej skutecznych, smacznych i tradycyjnych sposobów marynowania warzyw.

  1. Ogórki umyj i pokrój w plasterki. Nie obieraj ich przed szatkowaniem.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w piórka.
  3. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Czosnek obierz i pokrój w ćwiartki. Wymieszaj składniki.
  5. Sól, pieprz, cukier, ocet, olej i cukier dodaj do warzyw i wymieszaj. Odstaw na 2-3 godziny, by składniki się przegryzły.
  6. Następnie ugniatającym ruchem wkładaj ogórki do słoików i ustawiaj w garnku z grubym dnem. Pasteryzuj 15 minut od momentu zagotowania się wody. 
  7. Słoiki obróć do góry dnem

 Przeczytaj też: Odchudzające sałatki, które weźmiesz na wynosWyrazista sałatka z pora i jabłkaTradycyjny przepis na sałatkę jarzynową

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)