Ciasto styropian przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego, śmietany lub jogurtu greckiego doskonale smakuje na spodzie i kruszonce z kruchego ciasta. Smakiem do złudzenia przypomina sernik, ale nim nie jest. Świetnie komponuje się z malinami lub innymi owocami jagodowymi – sprawdź nasze przepisy!
Ciasto styropian z malinami
Oto składniki na ciasto styropian z malinami:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- ¼ szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 800 g śmietany 18%
- 2 opakowanie budyniu
- garść malin
Jak zrobić ciasto styropian z malinami?
Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko i dodajemy kawałki masła. Dosypujemy cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystko ugniatamy i dzielimy na dwie kule. Budyń wsypujemy do miski i łączymy ze śmietaną i jajkami. Wykładamy formę ciastem i wlewamy masę śmietanową. Układamy maliny. Przykrywamy kruszonka startą na tarce o dużych oczkach. Zapiekamy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasto styropian na śmietanie
Oto składniki na ciasto styropian na śmietanie:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 jajka
- 700 g śmietany 18%
- 2 duże opakowania budyniu
- szczypta soli
- pół szklanki cukru pudru
- kawałki ananasa
Jak zrobić ciasto styropian na śmietanie?
Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko i dodajemy kawałki masła. Dosypujemy cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystko ugniatamy i dzielimy na dwie kule. Budyń wsypujemy do miski i łączymy ze śmietaną i jajkami. Wykładamy formę ciastem i wlewamy masę śmietanową. Układamy kawałki pokrojonego ananasa. Przykrywamy kruszonką startą na tarce o dużych oczkach. Zapiekamy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasto styropian z jogurtem owocowym
Oto składniki na ciasto styropian z jogurtem owocowym:
- 4 małe pojemniczki jogurtu owocowego
- 4 jajka
- 200 g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- szczypta soli
- pół szklanki cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki
- kawałki brzoskwini z puszki
Jak zrobić ciasto styropian z jogurtem owocowym?
Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko i dodajemy kawałki masła. Dosypujemy cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystko ugniatamy i dzielimy na dwie kule. Budyń wsypujemy do miski i łączymy z jogurtem owocowym i jajkami. Wykładamy formę ciastem i wlewamy masę śmietanową. Układamy kawałki brzoskwini z puszki lub świeżej (opcjonalnie). Przykrywamy kruszonką startą na tarce o dużych oczkach. Zapiekamy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zobacz inne przepisy na desery