CIASTO STYROPIAN: ciasto styropian z malinami i inne

Ciasto styropian fot. Fotolia
Styropian kojarzony jedynie z materiałem budowlanym, może okazać się również nazwą doskonałego ciasta na bazie śmietany lub jogurtu – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 15.11.2017 15:30
Ciasto styropian fot. Fotolia

Ciasto styropian przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego, śmietany lub jogurtu greckiego doskonale smakuje na spodzie i kruszonce z kruchego ciasta. Smakiem do złudzenia przypomina sernik, ale nim nie jest. Świetnie komponuje się z malinami lub innymi owocami jagodowymi – sprawdź nasze przepisy!

Ciasto styropian z malinami

Oto składniki na ciasto styropian z malinami:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800 g śmietany 18%
  • 2 opakowanie budyniu
  • garść malin

Jak zrobić ciasto styropian z malinami?

Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko i dodajemy kawałki masła. Dosypujemy cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystko ugniatamy i dzielimy na dwie kule. Budyń wsypujemy do miski i łączymy ze śmietaną i jajkami. Wykładamy formę ciastem i wlewamy masę śmietanową. Układamy maliny. Przykrywamy kruszonka startą na tarce o dużych oczkach. Zapiekamy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasto styropian na śmietanie

Oto składniki na ciasto styropian na śmietanie:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 700 g śmietany 18%
  • 2 duże opakowania budyniu
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru pudru
  • kawałki ananasa

Jak zrobić ciasto styropian na śmietanie?

Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko i dodajemy kawałki masła. Dosypujemy cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystko ugniatamy i dzielimy na dwie kule. Budyń wsypujemy do miski i łączymy ze śmietaną i jajkami. Wykładamy formę ciastem i wlewamy masę śmietanową. Układamy kawałki pokrojonego ananasa. Przykrywamy kruszonką startą na tarce o dużych oczkach. Zapiekamy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasto styropian z jogurtem owocowym

Oto składniki na ciasto styropian z jogurtem owocowym:

  • 4 małe pojemniczki jogurtu owocowego
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki
  • kawałki brzoskwini z puszki

Jak zrobić ciasto styropian z jogurtem owocowym?

Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko i dodajemy kawałki masła. Dosypujemy cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystko ugniatamy i dzielimy na dwie kule. Budyń wsypujemy do miski i łączymy z jogurtem owocowym i jajkami. Wykładamy formę ciastem i wlewamy masę śmietanową. Układamy kawałki brzoskwini z puszki lub świeżej (opcjonalnie). Przykrywamy kruszonką startą na tarce o dużych oczkach. Zapiekamy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz inne przepisy na desery

Redakcja poleca

REKLAMA