POLECAMY

Nie jadłeś jeszcze styropianu? Nie poczujesz, że ten sernik jest bez sera!

Styropian kojarzony jedynie z materiałem budowlanym, może okazać się również nazwą doskonałego ciasta na bazie śmietany lub jogurtu – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 11 miesięcy temu
Nie jadłeś jeszcze styropianu? Nie poczujesz, że ten sernik jest bez sera! fot. Fotolia

Ciasto styropian przygotowywany na bazie jogurtu naturalnego, śmietany lub jogurtu greckiego doskonale smakuje na spodzie i kruszonce z kruchego ciasta. Smakiem do złudzenia przypomina sernik, ale nim nie jest. Świetnie komponuje się z malinami lub innymi owocami jagodowymi – sprawdź nasze przepisy!

Ciasto styropian z malinami

Oto składniki na ciasto styropian z malinami:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800 g śmietany 18%
  • 2 opakowanie budyniu
  • garść malin

Jak zrobić ciasto styropian z malinami?

Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko i dodajemy kawałki masła. Dosypujemy cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystko ugniatamy i dzielimy na dwie kule. Budyń wsypujemy do miski i łączymy ze śmietaną i jajkami. Wykładamy formę ciastem i wlewamy masę śmietanową. Układamy maliny. Przykrywamy kruszonka startą na tarce o dużych oczkach. Zapiekamy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasto styropian na śmietanie

Oto składniki na ciasto styropian na śmietanie:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 700 g śmietany 18%
  • 2 duże opakowania budyniu
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru pudru
  • kawałki ananasa

Jak zrobić ciasto styropian na śmietanie?

Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko i dodajemy kawałki masła. Dosypujemy cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystko ugniatamy i dzielimy na dwie kule. Budyń wsypujemy do miski i łączymy ze śmietaną i jajkami. Wykładamy formę ciastem i wlewamy masę śmietanową. Układamy kawałki pokrojonego ananasa. Przykrywamy kruszonką startą na tarce o dużych oczkach. Zapiekamy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasto styropian z jogurtem owocowym

Oto składniki na ciasto styropian z jogurtem owocowym:

  • 4 małe pojemniczki jogurtu owocowego
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki
  • kawałki brzoskwini z puszki

Jak zrobić ciasto styropian z jogurtem owocowym?

Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko i dodajemy kawałki masła. Dosypujemy cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystko ugniatamy i dzielimy na dwie kule. Budyń wsypujemy do miski i łączymy z jogurtem owocowym i jajkami. Wykładamy formę ciastem i wlewamy masę śmietanową. Układamy kawałki brzoskwini z puszki lub świeżej (opcjonalnie). Przykrywamy kruszonką startą na tarce o dużych oczkach. Zapiekamy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz inne przepisy na desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)