dietetyczne ciasta na święta fot. Adobe Stock

Dietetyczne ciasta na święta Bożego Narodzenia - gotowe przepisy

Przygotuj smaczne i dietetyczne ciasta na święta w stylu fit: niskokaloryczny sernik, piernik, tiramisu z makiem, muffinki i smaczne kruche ciasteczka na Boże Narodzenie.
Agata Bernaciak / 10.12.2020 07:52
dietetyczne ciasta na święta fot. Adobe Stock

Święta zawsze kojarzą się ze wspaniałymi wypiekami, niestety, często bardzo kalorycznymi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by cieszyć się tradycyjnymi smakami i jednocześnie dbać o linię. Oto 5 przepisów na dietetyczne ciasta na święta Bożego Narodzenia. 

Spis treści:

  1. Gwiazdki
  2. Świąteczne muffinki
  3. Sernik migdałowy
  4. Tiramisu z makiem
  5. Piernik pomarańczowy

Dietetyczne ciastka na święta: gwiazdki

Składniki:

  • 150 g białej mąki orkiszowej,
  • 100 g masła,
  • 90 g mąki ziemniaczanej,
  • 70 g ksylitolu,
  • 25 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej,
  • 25 g mąki gryczanej,
  • łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • łyżka miodu,
  • zimna woda.

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj ksylitol, sól, zimne masło i miód.
  2. Dodaj mąkę, przyprawy i stopniowo dodawaj tylko tyle wody, by dało się zagnieść ciasto. Masę odstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Rozwałkuj cienko ciasto (na ok. 0,5 cm) i za pomocą foremek wycinaj kształty, oprócz gwiazdek możesz też użyć innych.
  4. Surowe ciasteczka na godzinę wstaw do lodówki. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

fit ciasta na święta
fot. Adobe Stock

Dietetyczne muffinki na Boże Narodzenie

Składniki na ciasto:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 150 g białej mąki orkiszowej,
  • 50 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej,
  • 70 g ksylitolu,
  • 4 jaja,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka posiekanych orzechów (np. włoskich) do dekoracji.

Składniki na nadzienie:

  • 1/2 kg śliwek posiekanych (mogą być mrożone),
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1/4 szklanki suszonych porzeczek,
  • drobno posiekane jabłko,
  • 1 i 1/2 łyżki brandy,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki ksylitolu,
  • skórka starta z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z ksylitolem na puszystą masę.
  2. Wbijaj pojedynczo jaja, dosyp mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie zmieszaj.
  3. Przygotuj nadzienie: wszystkie składniki włóż do garnka i duś przez ok. 20 minut.
  4. Dodaj 2/3 gotowego nadzienia do ciasta na muffiny.
  5. Wyłóż formę do muffinek papilotami i wlej powstałą masę.
  6. Pozostałą część nadzienia rozlej na wierzchu.
  7. Piecz w piekarniku w 200°C przez 15-20 minut. Udekoruj posiekanymi orzechami.

dietetyczne ciastka na święta
fot. Adobe Stock

Dietetyczny sernik migdałowy

Tradycyjny sernik nie należy do dietetycznych ciast, jednak także ten wypiek możesz przygotować w wersji fit na Boże Narodzenie.

Składniki:

  • 800 g mielonego półtłustego białego sera,
  • 200 g jogurtu,
  • 2 jaja,
  • 150 g ksylitolu,
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżka zmielonego ksylitolu,
  • naturalny ekstrakt migdałowy.

Sposób przygotowania:

  1. Zmieszaj w misce ser, jaja, ksylitol, mąkę ziemniaczaną, naturalny ekstrakt migdałowy.
  2. Masę przelej do formy i przykryj podziurkowaną (np. widelcem) folią aluminiową.
  3. Rozgrzej piekarnik do 175°C i piecz ciasto w kąpieli wodnej przez ok. 90 minut (formę z masą umieść w większej tortownicy wypełnionej wodą i dopiero potem włóż do piekarnika).
  4. Po upieczeniu ciasto ostudź w piekarniku.
  5. Udekoruj ciasto – oprósz je ksylitolem w pudrze.

fit sernik na święta
fot. Adobe Stock

Makowe tiramisu - fit deser na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 120 g ksylitolu,
  • 50 g mielonego maku,
  • 3 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 400 g serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • 1/2 szklanki chudego mleka (może być sojowe),
  • łyżka rumu,
  • łyżka soku z pomarańczy,
  • kilkanaście rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut mak z mlekiem, rodzynkami, sokiem z pomarańczy i 20 g ksylitolu (tak, by mak napęczniał mlekiem). Dodaj rum.
  2. Ubijaj jaja ze 100 g ksylitolu mikserem na parze (miskę postaw na garnku z gotującą się wodą).
  3. Gęstą masę zdejmij znad garnka i ubijaj, aż wystygnie. Zmieszaj ją z serkiem.
  4. Nakładaj do szklanek na przemian mak i krem. Udekoruj skórką z pomarańczy.
  5. Odstaw do lodówki, wyjmij na ok. 45 minut przed podaniem.

dietetyczne ciasto na święta
fot. Adobe Stock

Pomarańczowy piernik dietetyczny

Składniki:

  • 150 g różnych otrąb,
  • 100 g ksylitolu,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • skórka z całej pomarańczy,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 szklanki chudego jogurtu,
  • 2 żółtka,
  • 3 białka,
  • 2 łyżki orzechów włoskich i suszonych owoców.

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj pomarańczę. Skórkę z połowy owocu zetrzyj na tarce, a z drugiej połowy pokrój w drobną kostkę.
  2. Zmieszaj otręby, proszek do pieczenia, przyprawy, ksylitol i skórkę pokrojoną w kostkę.
  3. Dodaj jogurt, żółtka, sok z pomarańczy, posiekane drobniutko orzechy i suszone owoce.
  4. Białka ubij na sztywno i zmieszaj delikatnie z masą.
  5. Piecz ok. 25-30 minut w temp. 170°C (jeśli drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy, piernik jest gotowy).
  6. Gdy ciasto ostygnie, posyp je startą skórką z pomarańczy.

Artykuł powstał na podstawie przepisów przygotowanych przez Alicję i Piotra Skarżyńskich (www.sugarfree.com). Pierwotnie został opublikowany 10.12.2015.

Zobacz inne przepisy na ciasta świąteczne:
Wykwintne ciasta na święta - najlepsze przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie
Łatwe ciasta na Boże Narodzenie - 25 przepisów
Tradycyjne ciasta i desery wigilijne