Przepisy na świąteczne ciasta - 5 dietetycznych propozycji fot. Fotolia

5 przepisów na dietetyczne świąteczne desery!

Boisz się, że świąteczny nastrój cię poniesie? Te desery możesz jeść bez wyrzutów sumienia!
Agata Bernaciak / 11.12.2015 05:46
Przepisy na świąteczne ciasta - 5 dietetycznych propozycji fot. Fotolia

Boże Narodzenie kojarzy się ze wspaniałymi wypiekami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by cieszyć się tradycyjnymi smakami i jednocześnie dbać o linię. Przedstawiamy 5 przepisów na pyszne, dietetyczne słodkości.


1. Gwiazdeczki

Składniki:

  • 150 g białej mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g ksylitolu 
  • 25 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 25 g mąki gryczanej 
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • łyżka miodu
  • zimna woda

Sposób przygotowania: Utrzyj ksylitol, sól, zimne masło i miód. Dodaj mąkę, przyprawy i stopniowo dodawaj tylko tyle wody, by dało się zagnieść ciasto. Masę odstaw do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj cienko ciasto (na ok. 0,5 cm) i za pomocą foremek wycinaj kształty, oprócz gwiazdek możesz też użyć innych. Surowe ciasteczka na godzinę wstaw do lodówki. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

2. Świąteczne muffinki

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g białej mąki orkiszowej
  • 50 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 70 g ksylitolu
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka posiekanych orzechów (np. włoskich) do dekoracji

Nadzienie:

  • 1/2 kg śliwek posiekanych (mogą być mrożone)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki suszonych porzeczek
  • drobno posiekane jabłko
  • 1 i 1/2 łyżki brandy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • skórka starta z pomarańczy

Sposób przygotowania: Utrzyj masło z ksylitolem na puszystą masę. Wbijaj pojedynczo jaja, dosyp mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie zmieszaj. Przygotuj nadzienie: wszystkie składniki włóż do garnka i duś przez ok. 20 minut. Dodaj 2/3 gotowego nadzienia do ciasta na muffiny. Wyłóż formę do muffinek papilotami i wlej powstałą masę. Pozostałą część nadzienia rozlej na wierzchu. Piecz w piekarniku w 200°C przez 15-20 minut. Udekoruj posiekanymi orzechami.


3. Sernik migdałowy

  • 800 g mielonego półtłustego białego sera
  • 200 g jogurtu
  • 2 jaja 
  • 150 g ksylitolu
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka zmielonego ksylitolu
  • naturalny ekstrakt migdałowy

Sposób wykonania: Zmieszaj w misce ser, jaja, ksylitol, mąkę ziemniaczaną, naturalny ekstrakt migdałowy. Masę przelej do formy i przykryj podziurkowaną (np. widelcem) folią aluminiową.
Rozgrzej piekarnik do 175°C i piecz ciasto w kąpieli wodnej przez ok. 90 minut (formę z masą umieść w większej tortownicy wypełnionej wodą i dopiero potem włóż do piekarnika). Ciasto najlepiej wystudzić w piekarniku. Udekoruj ciasto – oprósz je ksylitolem w pudrze.


Dowiedz się więcej:

4. Makowe tiramisu

Składniki:

  • 120 g ksylitolu
  • 50 g mielonego maku
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 400 g serka Figura 5%
  • 1/2 szklanki chudego mleka (może być sojowe)
  • łyżka rumu
  • łyżka soku z pomarańczy
  • kilkanaście rodzynek

Sposób przygotowania: Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut mak z mlekiem, rodzynkami, sokiem z pomarańczy i 20 g ksylitolu (tak, by mak napęczniał mlekiem). Dodaj rum. Ubijaj jaja ze 100 g ksylitolu mikserem na parze (miskę postaw na garnku z gotującą się wodą). Gęstą masę zdejmij znad garnka i ubijaj aż wystygnie. Zmieszaj ją z serkiem Nakładaj do szklanek na przemian mak i krem. Udekoruj skórką z pomarańczy. Odstaw do lodówki, wyjmij na ok. 45 minut przed podaniem.

5. Pomarańczowy piernik

Składniki:

  • 150 g różnych otrąb
  • 100 g ksylitolu
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka z całej pomarańczy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki chudego jogurtu
  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • 2 łyżki orzechów włoskich i suszonych owoców

Sposób przygotowania: Wyszoruj pomarańczę. Skórkę z połowy zetrzyj na tarce, a z drugiej połowy pokrój w drobną kostkę. Zmieszaj otręby, proszek do pieczenia, przyprawy, ksylitol i skórkę pokrojoną w kostkę. Dodaj jogurt, żółtka, sok z pomarańczy, posiekane drobniutko orzechy i suszone owoce. Białka ubij na sztywno i zmieszaj delikatnie z masą. Piecz ok. 25-30 minut w temp. 170°C (jeśli drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy, piernik jest gotowy). Gdy ciasto ostygnie posyp je startą skórką z pomarańczy.


Dowiedz się więcej:

Przepisy przygotowali Alicja i Piotr Skarżyńscy,  www.sugarfree.com.pl/Vita