Święta zawsze kojarzą się ze wspaniałymi wypiekami, niestety, często bardzo kalorycznymi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by cieszyć się tradycyjnymi smakami i jednocześnie dbać o linię. Oto 5 przepisów na dietetyczne ciasta na święta Bożego Narodzenia.
Spis treści:
Dietetyczne ciastka na święta: gwiazdki
Składniki:
- 150 g białej mąki orkiszowej,
- 100 g masła,
- 90 g mąki ziemniaczanej,
- 70 g ksylitolu,
- 25 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej,
- 25 g mąki gryczanej,
- łyżeczka soli,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- łyżka miodu,
- zimna woda.
Sposób przygotowania:
- Utrzyj ksylitol, sól, zimne masło i miód.
- Dodaj mąkę, przyprawy i stopniowo dodawaj tylko tyle wody, by dało się zagnieść ciasto. Masę odstaw do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj cienko ciasto (na ok. 0,5 cm) i za pomocą foremek wycinaj kształty, oprócz gwiazdek możesz też użyć innych.
- Surowe ciasteczka na godzinę wstaw do lodówki. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
fot. Adobe Stock
Dietetyczne muffinki na Boże Narodzenie
Składniki na ciasto:
- 200 g miękkiego masła,
- 150 g białej mąki orkiszowej,
- 50 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej,
- 70 g ksylitolu,
- 4 jaja,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka posiekanych orzechów (np. włoskich) do dekoracji.
Składniki na nadzienie:
- 1/2 kg śliwek posiekanych (mogą być mrożone),
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1/4 szklanki suszonych porzeczek,
- drobno posiekane jabłko,
- 1 i 1/2 łyżki brandy,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki ksylitolu,
- skórka starta z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Utrzyj masło z ksylitolem na puszystą masę.
- Wbijaj pojedynczo jaja, dosyp mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie zmieszaj.
- Przygotuj nadzienie: wszystkie składniki włóż do garnka i duś przez ok. 20 minut.
- Dodaj 2/3 gotowego nadzienia do ciasta na muffiny.
- Wyłóż formę do muffinek papilotami i wlej powstałą masę.
- Pozostałą część nadzienia rozlej na wierzchu.
- Piecz w piekarniku w 200°C przez 15-20 minut. Udekoruj posiekanymi orzechami.
fot. Adobe Stock
Dietetyczny sernik migdałowy
Tradycyjny sernik nie należy do dietetycznych ciast, jednak także ten wypiek możesz przygotować w wersji fit na Boże Narodzenie.
Składniki:
- 800 g mielonego półtłustego białego sera,
- 200 g jogurtu,
- 2 jaja,
- 150 g ksylitolu,
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżka zmielonego ksylitolu,
- naturalny ekstrakt migdałowy.
Sposób przygotowania:
- Zmieszaj w misce ser, jaja, ksylitol, mąkę ziemniaczaną, naturalny ekstrakt migdałowy.
- Masę przelej do formy i przykryj podziurkowaną (np. widelcem) folią aluminiową.
- Rozgrzej piekarnik do 175°C i piecz ciasto w kąpieli wodnej przez ok. 90 minut (formę z masą umieść w większej tortownicy wypełnionej wodą i dopiero potem włóż do piekarnika).
- Po upieczeniu ciasto ostudź w piekarniku.
- Udekoruj ciasto – oprósz je ksylitolem w pudrze.
fot. Adobe Stock
Makowe tiramisu - fit deser na Boże Narodzenie
Składniki:
- 120 g ksylitolu,
- 50 g mielonego maku,
- 3 całe jajka,
- 2 żółtka,
- 400 g serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu,
- 1/2 szklanki chudego mleka (może być sojowe),
- łyżka rumu,
- łyżka soku z pomarańczy,
- kilkanaście rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut mak z mlekiem, rodzynkami, sokiem z pomarańczy i 20 g ksylitolu (tak, by mak napęczniał mlekiem). Dodaj rum.
- Ubijaj jaja ze 100 g ksylitolu mikserem na parze (miskę postaw na garnku z gotującą się wodą).
- Gęstą masę zdejmij znad garnka i ubijaj, aż wystygnie. Zmieszaj ją z serkiem.
- Nakładaj do szklanek na przemian mak i krem. Udekoruj skórką z pomarańczy.
- Odstaw do lodówki, wyjmij na ok. 45 minut przed podaniem.
fot. Adobe Stock
Pomarańczowy piernik dietetyczny
Składniki:
- 150 g różnych otrąb,
- 100 g ksylitolu,
- sok z 1/2 pomarańczy,
- skórka z całej pomarańczy,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 szklanki chudego jogurtu,
- 2 żółtka,
- 3 białka,
- 2 łyżki orzechów włoskich i suszonych owoców.
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj pomarańczę. Skórkę z połowy owocu zetrzyj na tarce, a z drugiej połowy pokrój w drobną kostkę.
- Zmieszaj otręby, proszek do pieczenia, przyprawy, ksylitol i skórkę pokrojoną w kostkę.
- Dodaj jogurt, żółtka, sok z pomarańczy, posiekane drobniutko orzechy i suszone owoce.
- Białka ubij na sztywno i zmieszaj delikatnie z masą.
- Piecz ok. 25-30 minut w temp. 170°C (jeśli drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy, piernik jest gotowy).
- Gdy ciasto ostygnie, posyp je startą skórką z pomarańczy.
Artykuł powstał na podstawie przepisów przygotowanych przez Alicję i Piotra Skarżyńskich (www.sugarfree.com). Pierwotnie został opublikowany 10.12.2015.
Zobacz inne przepisy na ciasta świąteczne:
Wykwintne ciasta na święta - najlepsze przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie
Łatwe ciasta na Boże Narodzenie - 25 przepisów
Tradycyjne ciasta i desery wigilijne