Kremowa i delikatna masa serowa z dodatkiem puree z dyni, przełamana kruchymi czekoladowymi ciastkami idealnie wpisuje się w jesienny deser. Sprawdź!
Przepis na sernik dyniowy na zimno
Oto składniki na sernik dyniowy na zimno:
Masa serowo-dyniowa:
- 500 g sera twarogowego
- 200 g puree z dyni
- 4 łyżki śmietany kremówki
- opakowanie galaretki pomarańczowej
- 200 ml wody
Spód:
- ok. 15 ciastek Oreo
- 4 łyżki masła
Dekoracja:
- plasterki pomarańczy
Jak zrobić sernik dyniowy na zimno?
Wkładamy ciastka do miski i kruszymy tłuczkiem. Wlewamy wcześniej roztopione masło. Do miski wrzucamy ser twarogowy. Wlewamy śmietankę kremówkę i mieszamy. Posypujemy cynamonem, kakao i gałką muszkatołową. Wlewamy puree z dyni oraz rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę pomarańczową. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy pokruszone ciastka. Wlewamy masę serową na spód. Całość odstawiamy do lodówki na trzy godziny. Dekorujemy ciastkami i plastrami pomarańczy. Tak przygotowany sernik idealnie smakuje również na spodzie z ciastek owsianych.