Sernik dyniowy na zimno

Kremowy sernik na zimno z puree z dyni to ciekawa propozycja jesiennego deseru - sprawdź!
Sylwia Kazimierczuk / 05.10.2017 15:29

Kremowa i delikatna masa serowa z dodatkiem puree z dyni, przełamana kruchymi czekoladowymi ciastkami idealnie wpisuje się w jesienny deser. Sprawdź!

Przepis na sernik dyniowy na zimno

Oto składniki na sernik dyniowy na zimno:

Masa serowo-dyniowa:

  • 500 g sera twarogowego
  • 200 g puree z dyni
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 200 ml wody

Spód:

  • ok. 15 ciastek Oreo
  • 4 łyżki masła

Dekoracja:

  • plasterki pomarańczy

Jak zrobić sernik dyniowy na zimno?

Wkładamy ciastka do miski i kruszymy tłuczkiem. Wlewamy wcześniej roztopione masło. Do miski wrzucamy ser twarogowy. Wlewamy śmietankę kremówkę i mieszamy. Posypujemy cynamonem, kakao i gałką muszkatołową. Wlewamy puree z dyni oraz rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę pomarańczową. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy pokruszone ciastka. Wlewamy masę serową na spód. Całość odstawiamy do lodówki na trzy godziny. Dekorujemy ciastkami i plastrami pomarańczy. Tak przygotowany sernik idealnie smakuje również na spodzie z ciastek owsianych.

Zobacz więcej przepisów wideo

Redakcja poleca

REKLAMA