Sernik z rosą przygotowywany na bazie serka twarogowego z wiaderka lub samodzielnie zmielonego trzykrotnie twarogu jest bardzo efektownym deserem na święta. Kruche ciasto możemy wykonać zarówno na margarynie, jak i na maśle. Zobacz swoją ulubioną wersję i zaskocz gości efektem!
Sernik z rosą z wiaderka
Oto składniki na sernik z rosą z serem z wiaderka:
Ciasto kruche:
- kostka masła
- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- szklanka cukru
- ekstrakt waniliowy
Masa serowa:
- opakowanie sera twarogowego w wiaderku (1kg)
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
Beza:
- 5 białek
- 150 g cukru
Jak zrobić sernik z rosą z serem z wiaderka?
Masło dokładnie mieszamy z cukrem, solą oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę partiami i dokładnie wszystko mieszamy. Ugniatamy przez 5 minut do uzyskania zwartej kuli. Przekładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wkładamy serek twarogowy do miski i ucieramy razem z cukrem na gładką masę. Następnie Wsypujemy budynie śmietankowe. Wlewamy roztrzepane jajka. Całość miksujemy. Ciasto kruche rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy lekko spód przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wlewamy masę serową i pieczemy przez 40 minut. Następnie ubijamy białka z cukrem na sztywną masę i wlewamy na sernik. Pieczemy kolejne 10 minut. Tak przygotowany sernik studzimy na kratce. W trakcie powinny pojawić się charakterystyczne kropelki cukru.
Ciasto kruche pod sernik
Oto składniki na kruche ciasto pod sernik:
- Ciasto kruche:
- kostka masła
- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- szklanka cukru
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić ciasto kruche pod sernik?
Masło dokładnie mieszamy z cukrem, solą oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę partiami i dokładnie wszystko mieszamy. Ugniatamy przez 5 minut do uzyskania zwartej kuli. Przekładamy do lodówki na 30 minut.
Sernik złota rosa
Oto składniki na sernik złota rosa:
Ciasto kruche:
- kostka masła
- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- szklanka cukru
- ekstrakt waniliowy
Masa serowa:
- opakowanie sera twarogowego w wiaderku (1kg)
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- starta skórka z całej pomarańczy
- szczypta mielonego cynamonu
Beza:
- 5 białek
- 150 g cukru
Jak zrobić sernik złota rosa?
Masło dokładnie mieszamy z cukrem, solą oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę partiami i dokładnie wszystko mieszamy. Ugniatamy przez 5 minut do uzyskania zwartej kuli. Przekładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wkładamy serek twarogowy do miski i ucieramy razem z cukrem na gładką masę. Następnie wsypujemy budynie śmietankowe. Wlewamy roztrzepane jajka. Na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz mielony cynamon. Całość miksujemy. Ciasto kruche rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy lekko spód przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wlewamy masę serową i pieczemy przez 40 minut. Następnie ubijamy białka z cukrem na sztywną masę i wlewamy na sernik. Pieczemy kolejne 10 minut. Tak przygotowany sernik studzimy na kratce. W trakcie powinny pojawić się charakterystyczne kropelki cukru.
Zobacz inne przepisy na desery