Pełnię sezonu na te pyszności wykorzystajmy zatem, by się nimi nasycić! Pieczmy ciasta, róbmy desery, pijmy owocowe koktajle. Namawiamy także do zrobienia kilku przetworów. Oprócz tych najbardziej popularnych, jak dżemy czy konfitury, warto się skusić na coś, czego nie można kupić, np. galaretkę agrestową czy domową nalewkę o wdzięcznej nazwie ratafia!
1
z
3
fot. Fotolia
Co przygotować z malin?
Słodycz malin świetnie pasuje do ciast i deserów. Ale maliny można też dodać do sałatki, a przygotowanym z nich sosem polać np. pieczoną wołowinę. Robi się z nich soki i konfitury.
Sprawdź nasze przepisy na pyszności z malinami!
2
z
3
fot. Fotolia
Co przygotować ze śliwek?
Pierwsze śliwki są dość słodkie, dlatego najlepiej komponują się z mięsem kurczaka, indyka i kaczki. Można z nich też robić kompoty i dżemy.
Zobacz nasze przepisy na pyszności ze śliwkami!
Śliwkowy placek ucierany
Śliwki w wędzonym boczku prosto z grilla
Sernik ze śliwkami
Śmietanowiec ze śliwkami
Knedle ze śliwkami
Wieprzowina ze śliwkami
Śliwki w wędzonym boczku prosto z grilla
Sernik ze śliwkami
Śmietanowiec ze śliwkami
Knedle ze śliwkami
Wieprzowina ze śliwkami
3
z
3
fot. Fotolia
Co przygotować z jagód?
Jagody są dobre na farsz do pierogów, knedli, drożdżówek. Świeżymi warto dekorować ciasta i desery. Robi się z nich też konfitury i soki.