Sernik na zimno fot. Adobe Stock

Malinowy sernik - przepis

Smak sernika wzbogaci dodatek ulubionych bakalii... Sprawdź przepis na pyszny deser z galaretką i owocami!
/ 27.05.2013 06:16
Sernik na zimno fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 90 min

Składniki na 12 porcji sernika z malinami:

Na ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, tłuszcz do formy

Na masę sernikową:

  • 40 dag mielonego twarogu
  • 20 dag (1 opakowanie) waniliowego serka homogenizowanego
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego

Na górną warstwę sernika z malinami:

  • 1 kg malin
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 10 dag obranych migdałów
  • 3 łyżki czystej pektyny jabłkowej 

Sposób wykonania sernika z malinami:

  1. Zagnieć kruche ciasto na sernik. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód dużej (28 cm) lekko natłuszczonej tortownicy. Podpiecz na złoty kolor (10–12minut) w temp. 200 st.
  2. Jajka ubij z cukrem i wanilią. Ucieraj dodając po łyżce mielonego sera i serka homogenizowanego. Do masy serowej dodaj posiekane migdały. Na podpieczonym spodzie rozsyp jedną czwartą malin. Przykryj masą serową.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 45 minut. Odstaw do ostudzenia.
  4. Pozostałe maliny (zostaw kilka do dekoracji) rozgotuj z dodatkiem wina, przetrzyj przez sitko. Przecier podgrzej. Wsyp pektynę i energicznie mieszając, gotuj 3 minuty, aż pektyna się rozpuści. Odstaw z ognia i ostudź. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej na wierzch sernika. Odstaw do zastygnięcia. Potem wierzch sernika udekoruj malinami i migdałami.

Pyszne ciasta - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)