nalewki, maliny, napoje fot. STOCKFOOD/FREE

Łagodna nalewka malinowa

Działa napotnie i przeciwgorączkowo
/ 26.08.2010 11:37
nalewki, maliny, napoje fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 20 minut * leżakowanie 7 miesięcy

Składniki na 1,5 litra nalewki malinowej:

  • 50 dag malin 
  • 0,5 l spirytusu 96 proc.
  • 0,5 l wody
  • 15 dag cukru

Sposób wykonania:

  1. Maliny przebierz, oczyść. Wsyp do szklanego słoja, lekko rozgnieć, zalej spirytusem.
  2. Słój zamknij, odstaw na 3 tyg. w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie zlej płyn znad owoców, przecedź go przez sito wyłożone bibułą.
  4. Z wody i cukru ugotuj syrop, przestudzony dodaj do alkoholu, odstaw na tydzień.
  5. Przefiltruj, rozlej do butelek. Nalewka malinowa powinna dojrzewać 6 miesięcy.

Domowe nalewki - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)