Składniki:
Na kruche ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 jajko
- 1–2 łyżki śmietany
- sól
Na masę makową:
- 40 dag maku
- 3 jajka
- 15 dag cukru
- 10 dag posiekanych bakalii
- 2 łyżki tartej bułki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
- 3 waniliowe serki homogenizowane
- 3 galaretki wiśniowe
Dodatki:
- 70 dag śliwek węgierek
- 10 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
- cynamon
Przygotowanie:
- Zagnieć kruche ciasto i wylep nim dno i boki natłuszczonej tortownicy o średnicy 24–26 cm.
- Mak opłucz, zalej wodą tak, aby był tylko przykryty, ugotuj na małym ogniu do miękkości (ok. 30 minut), odcedź i zmiksuj.
- Żółtka utrzyj z cukrem na krem, połącz z masą makową. Wsyp bakalie, tartą bułkę i proszek do pieczenia. Dodaj białka ubite na pianę. Wymieszaj, przełóż do wylepionej ciastem tortownicy.
- Piecz 45 minut w temp. 180 st. Ostudź, wyjmij z formy, ułóż kruchym spodem do góry, zapnij na cieście obręcz tortownicy.
- Galaretki rozpuść w trzech szklankach wrzątku, ostudź i zmiksuj z serkami. Gdy masa zacznie tężeć, wyłóż ją na wierzch ciasta i odstaw do zastygnięcia.
- Śliwki umyj, usuń pestki, posyp cukrem, cynamonem, wanilią, obłóż masłem i podgrzej, by straciły smak surowizny, ale się nie rozpadły. Ostudź, ułóż na wierzchu ciasta.