Przygotowanie i pasteryzacja ok. 1 godz. * 1 słoik – ok. 180 kcal
Składniki na 3–4 słoiki 0,33 l:
- 1 kg świeżych, nieuszkodzonych czarnych jagód, zważonych po przebraniu, umyciu i osuszeniu
Sposób wykonania nr 1:
- Jagody starannie przebierz, opłucz, dobrze osącz, wsyp do wcześniej przygotowanych słoików (umytych, wyparzonych lub wyprażonych w piekarniku).
- Płaski, nieduży garnek wyłóż gazetami lub ściereczką, ustaw zamknięte słoiki tak, aby się nie dotykały, zalej zimną wodą, podgrzewaj 20 min w temp. 90 st. C., licząc czas od momentu zawrzenia.
- Po tym czasie wyjmij słoiki, ustaw je na ściereczce, aby nie popękały, pozostaw na kilka godzin (na noc), opisz, wynieś do piwnicy.
Sposób wykonania nr 2:
- Jagody wsyp do garnka, podgrzewaj na małym ogniu lub w piekarniku, aż puszczą sok.
- Gorącą masą napełnij słoiki lub butelki, pasteryzuj jak poprzednio.