Jagody w cukrze fot. STOCKFOOD/FREE

Jagody w cukrze - przepis

Możesz nimi nadziewać naleśniki, pierogi i drożdżówki
/ 11.07.2013 12:05
Jagody w cukrze fot. STOCKFOOD/FREE

Składniki na 4 słoiki:

  • 1 kg świeżych jagód
  • 20 dag cukru

Sposób wykonania

  1. Owoce przebierz, oczyść, opłucz, dokładnie osącz.
  2. Przygotuj 4 małe (250–330 ml) słoiki – dokładnie je umyj, opłucz i wyparz w piekarniku (ok. 15 min w 150 st. C).
  3. Jagody wsyp do rondelka, dodaj cukier i podgrzej, by puściły sok.
  4. Słoiki napełnij owocami, pasteryzuj ok. 20 min. 

Uwaga!
Słoiki możesz też napełnić świeżymi owocami, pozostawiając od góry 3 cm wolnej przestrzeni, a potem zasypać je cukrem. Kolejny sposób to słoiki napełnić do połowy świeżymi owocami (wykorzystując 1/2 ilości jagód), a potem zalać pozostałymi, rozgotowanymi z cukrem. W obu przypadkach przetwory trzeba pasteryzować ok. 25 min.

Smakowite desery - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)