Składniki na 4 słoiki:
- 1 kg świeżych jagód
- 20 dag cukru
Sposób wykonania
- Owoce przebierz, oczyść, opłucz, dokładnie osącz.
- Przygotuj 4 małe (250–330 ml) słoiki – dokładnie je umyj, opłucz i wyparz w piekarniku (ok. 15 min w 150 st. C).
- Jagody wsyp do rondelka, dodaj cukier i podgrzej, by puściły sok.
- Słoiki napełnij owocami, pasteryzuj ok. 20 min.
Uwaga!
Słoiki możesz też napełnić świeżymi owocami, pozostawiając od góry 3 cm wolnej przestrzeni, a potem zasypać je cukrem. Kolejny sposób to słoiki napełnić do połowy świeżymi owocami (wykorzystując 1/2 ilości jagód), a potem zalać pozostałymi, rozgotowanymi z cukrem. W obu przypadkach przetwory trzeba pasteryzować ok. 25 min.
Smakowite desery - forum >>