Pasteryzacja grzybów fot. Adobe Stock

Pasteryzacja grzybów - jak zakonserwować grzyby w słoikach na zimę?

Pasteryzacja grzybów standardowo zajmuje kilka dni, ale jest warta zachodu - smakiem leśnych smakołyków będziesz się mogła cieszyć przez cały rok.
Małgorzata Machnicka / 24.09.2020 14:16
Pasteryzacja grzybów fot. Adobe Stock

Pasteryzacja grzybów pozwala przedłużyć ich świeżość nawet na rok. Pasteryzować można niemal wszystkie gatunki grzybów - borowiki, rydze, maślaki, gąski, opieńki, koźlarze. Zadanie jest czasochłonne, ale efekt doskonały, gdy otworzymy zimą słoik pełen aromatycznych leśnych pyszności.

Grzyby pasteryzowane w sosie własnym nadają się jako półprodukt do szybkiego sporządzenia farszów, zup, sosów i potraw mięsnych z grzybami. 

Jak przygotować grzyby do pasteryzacji?

Grzyby leśne, świeżo przyniesione z grzybobrania lub targu, oczyść dokładnie z piasku i resztek runa. Mniejsze grzyby zostaw w całości, większe pokrój.

Gotowanie w osolonej wodzie

W rondelku zagotuj 200 ml wody. Dodaj sól, a następnie wszystkie grzyby. Całość gotuj około 10-15 minut. Przełóż grzyby do słoików i zalej zalewą. Możesz dodać do każdego słoiczka liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego.

Duszenie na maśle

Na patelni rozgrzej łyżkę masła z łyżką oleju roślinnego. Dodaj pokrojone grzyby i smaż przez 3-4 minuty. Po tym czasie nakryj przykrywką i duś przez kolejne 5 minut. Przełóż grzyby do słoików. 

Jak pasteryzować grzyby

Po wstępnym przygotowaniu grzybów dodaj do nich odrobinę kwasku cytrynowego, żeby nie ściemniały (ciemnieją maślaki, pieczarki, koźlarze). Pasteryzuj około 60 minut w wodzie o temperaturze ok. 90 stopni Celsjusza.

Pamiętaj, by słoiki zalewać wodą tuż poniżej zakrętki (nie powinna w ogóle dotykać wody). W garnku ustaw je na specjalnej ażurowej podstawce lub na złożonej kilka razy lnianej ściereczce, aby nie popękały. 

Słoiki wyjmij, dokręć, postaw do góry dnem i pozostaw do schłodzenia. Sprawdź koniecznien czy są szczelnie zamknięte. Następnego dnia pasteryzuj je ponownie, również przez godzinę i kolejnego dnia po raz trzeci.

Tak przygotowane weki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przez około rok. Trzykrotne pasteryzowanie grzybów jest niezbędne, w innym wypadku niestety się psują.

grzyby pasteryzowane
fot. Adobe Stock

Przyrządzanie potraw z pasteryzowanych grzybów

Pasteryzowane grzyby przed podaniem należy ugotować lub udusić do miękkości i doprawić do smaku. Należy je zużyć tego samego dnia po otwarciu. 

Po wyjęciu ze słoja, uduś grzyby z dodatkiem obsmażonej na maśle cebulki. Możesz je zaprawić śmietaną i dowolnie przyprawić ulubionymi ziołami np. świeżą natką pietruszki, koperkiem lub tymiankiem. Tak przygotowane, będą świetnym dodatkiem do ziemniaczanych placków lub makaronu.

Z pasteryzowanych grzybów możesz również przyrządzić pyszną aromatyczną zupę lub nadzienie do mięs, ryb i pierogów. 

Więcej pomysłów na dania z grzybami:

Grzyby duszone - przepis i wskazówki na temat duszenia grzybów
Grzyby duszone - przepis i wskazówki na temat duszenia grzybów
Grzyby duszone mogą stanowić samodzielne danie lub idealny dodatek do dań pieczystych, mięsnych, a nawet tych, których podstawą są owoce morza czy ryby. Najczęściej grzyby dusi się na maśle, można jednak przygotować je z dodatkiem wody lub bulionu.
Marynowanie grzybów
Marynowanie grzybów
Do marynowania najlepiej nadają się młode, jędrne grzyby świeżo zebrane: borowiki, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze, podgrzybki.
Jak suszyć grzyby?
Jak suszyć grzyby?
Grzyby psują się bardzo szybko, a zjedzenie nadpsutych grzybów może być szkodliwe dla zdrowia, dlatego zaraz po grzybobraniu trzeba zdecydować które grzyby przeznaczamy do zjedzenia, a które będziemy suszyć.
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków możesz przygotować ze świeżych grzybów lub mrożonych. Dodatek cebuli i śmietany powoduje, że sos z podgrzybków ma ciekawy smak i aromat - pasuje do mięs, makaronu, placków ziemniaczanych czy kasz. Dania z grzybami są pełne smaku umami.
Przepisy na grzyby - 30 przepisów na dania z grzybami
Przepisy na grzyby - 30 przepisów na dania z grzybami
Dania z grzybami mogą gościć na naszych stołach przez cały rok. Z grzybów można przygotować pyszny sos do makaronu, dodać do maślanego kaszotto albo zrobić farsz do pierogów i naleśników.
Grzyby w pomidorach do słoika
Grzyby w pomidorach do słoika
Jeśli nie jesteś fanką grzybów, a chcesz wykonać przetwory, grzyby w pomidorach z cebulką do rozsądny kompromis smakowy. Wybierz małe grzyby - borowiki, pieczarki lub podgrzybki.
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami - przepis na aromatyczne danie jednogarnkowe
Kaszotto z suszonymi grzybami to rozgrzewające i sycące danie pełne leśnych aromatów. Do jego przygotowania potrzebujesz kaszy pęczak.
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - przepis
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów najlepiej przygotować ze schabu karkowego. Duś je pod przykryciem przez około 30-40 minut.
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak z kapustą i grzybami. Prosty przepis na wigilijne danie
Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Składa się z drożdżowego lub półkruchego ciasta oraz nadzienia z warzyw lub mięsa. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole!
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Aromatyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów. Idealna na święta
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealne danie na Wigilię dla tych, którzy chcą odpocząć od barszczu. Robi się ją znacznie szybciej, a jej zapach i smak zachwycą każdego.
Polędwiczki w sosie grzybowym. Przepis na prosty i pyszny obiad
Polędwiczki w sosie grzybowym. Przepis na prosty i pyszny obiad
Polędwiczki w sosie grzybowym zasmakują każdemu – to idealna propozycja na rodzinny obiad. Zobacz nasz sprawdzony przepis
Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko
Sos z suszonych grzybów. Pyszny dodatek do mięs i nie tylko
Ten aromatyczny sos z suszonych grzybów sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięsa, ale też kasz i makaronów.
Krokiety z kapustą i grzybami – pyszny dodatek do barszczu
Krokiety z kapustą i grzybami – pyszny dodatek do barszczu
Krokiety z kapustą i grzybami doskonale zastąpią uszka nie tylko podczas wigilijnej kolacji. Ich pyszny smak z pewnością zasmakuje każdemu.
Pierogi z kapustą i grzybami -  najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami - najlepszy przepis
Pierogi z kapustą i grzybami powinny mieć elastyczne, cienkie ciasto i aromatycznych farsz. Ich przygotowanie zajmie ci około 120 minut.