Podgrzybek zajączek

Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus) - charakterystyka i występowanie

Podgrzybek zajączek,dość rzadki - jest bardziej ceniony niż podgrzybek złotawy, ze względu na twardość miąższu i brak kwaskowego posmaku.
/ 04.10.2018 14:59
Podgrzybek zajączek

Podgrzybek zajączek

Występowanie

Niezbyt częsty, rośnie w lasach iglastych i liściastych, lubi kwaśne gleby. Dopuszczony do obrotu handlowego na terenie Polski.

Charakterystyka

Kapelusz 3-15 cm jasny, oliwkowożółty lub oliwkowo zielonawy, od szaro beżowego do czerwonawego. Początkowo półkulisty, na starość rozpostarty. Na powierzchni zamszowy, matowy.

Znaki szczególne

Skórki nie daje się zdjąć, miejsca uszkodzone nie czerwienieją. Pory złocistożółte lub zielonożółte, duże, kanciaste. Rurki po uciśnięciu nie błękitnieją ale brązowieją, po kilku minutach stają się brudnoniebieskie.

Trzon jasnożółty lub żółtoorchowy, a na nim rdzawo brązowe podłużne włókienka, przyrośnięty żółtą pleśnią do podłoża, zaostrzony u podstawy, pełny. Po uciśnięciu powierzchnia trzonu brązowieje.

Miąższ białawo żółtawy, w trzonie żółty, u młodych osobników dość twardy, a u starszych miękkawy. Zapach niezbyt intensywny, łagodny, w smaku przyjemny, niekwaskowy. Świetnie nadaje się do marynowania. To smaczny grzyb jadalny, który możesz dusić z mięsem do obiadu.

Podobieństwo do innych grzybów

Podobny jest jadalny podgrzybek złotawy, który ma bardziej rdzawy trzon i miąższ po uszkodzeniu czerwienieje, w smaku lekko kwaskowy.

Dodatkowo można go pomylić z podgrzybkiem żeberkowanym, który po naciśnięciu trzonu staje się siny.

Zobacz też:
Sprawdź, gdzie pójść na grzyby! Kompletny raport ze wszystkich 16 województw!