Zacznijmy od tego, że grzyby nie są specjałem, na które musisz odkładać pieniądze lub przygotowywać od święta. Mimo że nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, są miłym akcentem wielu dań i są proste w przyrządzaniu. Ponadto zaspokajają głód i pasują do wielu potraw, mięs i zapiekanek. Nadszedł czas podnieść trochę ich rangę tak, aby zaczęły grać pierwsze skrzypce – odpowiedzią jest zupa grzybowa z kurczakiem i ryżem.
Zobacz też: Grzyby w kuchniach świata
Sposób wykonania
Prostym sposobem na przeistoczenie poczciwych grzybów w modny posiłek, jest połączenie ich z innym, bardziej popularnym na naszych stołach, składnikiem – kaszą lub ryżem. Aby danie było bardziej sycące i zadowalało wszystkich smakoszy – nie zapomnijmy o kurczaku.
Zacznij od podgrzania oliwy w rondlu, dodaj posiekane ząbki czosnku i cebulę. Smaż na małym ogniu aż do momentu, kiedy się zeszklą. Dodaj 300 g ryżu do risotto i wymieszaj całość. Wlej 200 ml białego wytrawnego wina, mieszaj aż nie zostanie ono wchłonięte przez ryż, a następnie dodaj 2 litry bulionu drobiowego. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki (zupa będzie smaczniejsza, gdy ryż będzie bardziej rozgotowany niż do klasycznego risotta). Całość powinna być raczej rzadka.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż grzyby, aż się przyrumienią, zajmie to ok. 5 minut. Gdy ryż będzie ugotowany, dodaj do rondla łyżkę niskotłuszczowej śmietany, posiekaną pietruszkę, parmezan, rozdrobnioną, ugotowaną pierś z kurczaka oraz grzyby. Przypraw solą i pieprzem. Taka ilość zupy wystarczy dla około 6 osób.
Skład zupy jest elastyczny – możesz wykorzystywać grzyby, pieczarki, dodać wędzonego lub pieczonego kurczaka, zamiast gotowanego. Jeżeli chcesz by było mniej kalorycznie – zrezygnuj z parmezanu.
Zobacz także: Jak zrobić niskokaloryczną pomidorówkę?