Goryczak żółciowy (Tylopilus felleus)

Grzyb niejadalny, bardzo podobny do prawdziwka i często z nim mylony, szczególnie przez mniej wprawnych zbieraczy.
/ 31.05.2010 12:41

Wygląd

Kapelusz średnicy 4-20 cm. U młodych osobników półkulisty, potem rozpostarty i poduchowaty. Kolor bywa bardzo różny - od płowobrązowego, szarobrązowego, czerwonobrązowego do żółtobrązowego czy ciemnobrązowego. Powierzchnia zamszowa, gdy sucha błyszcząca a po deszczu śliska. Skórka bardzo trudno oddziela się od miąższu. Hymenofor rurkowaty, rurki długie, łatwo je oddzielić od kapelusza - u młodych osobników białe, później różowieją, po uciśnięciu ciemnieją. U starszych osobników hymenofor wystaje spod kapelusza przy brzegach. Trzon gruby, pełny w środku. Na powierzchni cały pokryty wyraźnym wzorem ciemnej siateczki na jaśniejszym tle. Miąższ biały, gruby, nie zmienia koloru po przekrojeniu. Zapach przyjemny, smak gorzki. 

Zobacz nazwy regionalne goryczaka żółciowego

Występowanie

Występuje pospolicie, w lasach iglastych i mieszanych, zazwyczaj na kwaśnych glebach. Możemy go spotkać od czerwca do października.

Goryczak nie jest grzybem śmiertelnie trującym jednak nawet jeden może zepsuć smak całego dania i spowodować sensacje gastryczne. 

Gatunki podobne

Najbardziej podobne borowik szlachetny (Boletus edulis) i borowik usiatkowany (Boletus reticulatus) mają miąższ o łagodnym smaku, ich rurki i pory dojrzewając żółkną, nigdy nie różowieją; siateczkę na trzonie mają zwykle jaśniejszą od tła.

Zobacz opis borowika szlachetnego

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)