Bitki wołowe przygotowywane z udźca, łopatki lub ligawy to doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Mięso delikatnie rozbite tłuczkiem, podczas duszenia w sosie rozpada się i wręcz rozpływa się w ustach. Bitki wołowe doprawiaj zielem angielskim i liściem laurowym. Do sosu możesz dodać również kilka suszonych grzybów lub odrobinę musztardy. Duszona wołowina doskonale komponuje się z ziemniakami i klasycznymi surówkami.
Spis treści:
Przepis na bitki wołowe w sosie własnym
Bitki wołowe w sosie własnym to chyba jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Właściwie ta potrawa nie musi być przygotowana z wołowiny - jeśli wolisz, na bitki wybierz mięso wieprzowe.
Składniki:
- 700 g mięsa wołowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 3 listki laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso wołowe pokrój na plastry o grubości 1,5 cm i delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw zmielonym pieprzem i solą.
- Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną w grube piórka cebulę.
- Odsuń cebulę na bok i podsmaż mięso - po 2-3 minuty z każdej strony.
- Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i zalej mięso wodą tak, aby było całe równo przykryte.
- Dopraw bitki wołowe solą i pieprzem.
- Duś pod przykryciem przez około 2,5 godziny (do miękkości). W razie potrzeby uzupełnij wodę.
- Do sosu dodaj obie mąki i zagotuj całość.
- Bitki wołowe w sosie własnym podawaj z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.
fot. Bitki wołowe w sosie własnym/Adobe Stock, valentinamaslova
Przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym
Mięso wołowe lubi towarzystwo grzybów. Najlepiej użyć grzybów leśnych, ale równie dobrze sprawdzą się np. pieczarki lub boczniaki.
Składniki:
- 700 g mięsa wołowego (najlepiej udziec wołowy),
- 2 średnie cebule,
- 1 marchewka,
- garść suszonych grzybów,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso z udźca wołowego pokrój na cieńsze plastry i delikatnie rozbij za pomocą tłuczka.
- Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą.
- Obsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i przełóż do rondla.
- Na patelni przesmaż cebulę pokrojoną w piórka i dodaj do mięsa razem z suszonymi grzybami, pokrojoną w grube plastry marchewką i przyprawami.
- Duś przez około 2,5 godziny.
- Do sosu dodaj obie mąki i zagotuj.
- Bitki wołowe w sosie grzybowym podawaj z kluskami śląskimi i buraczkami na ciepło.
Przepis na bitki wołowe w sosie musztardowym
Sos musztardowy to kolejny idealny dodatek do bitek wołowych. Najlepiej sprawdzi się musztarda sarepska, ale możesz też wybrać inny rodzaj.
Składniki:
- 500 g wołowiny,
- 2 średnie cebule,
- 3 łyżki musztardy sarepskiej,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 100 ml śmietany 30%,
- 3 łyżki oleju,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso wołowe pokrój na cieńsze plastry i obtocz mąką.
- Rozgrzej olej na głębokiej patelni i obsmaż mięso po 2 minuty z każdej strony.
- Posiekaj cebulę, dodaj do mięsa i smaż jeszcze chwilę.
- Mięso zalej wrzątkiem, dodaj wszystkie przyprawy, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 2 godziny.
- Po tym czasie dodaj musztardę i gotuj kolejne 30 minut.
- Stopniowo dodawaj śmietanę, ciągle mieszając.
- Bitki wołowe w sosie musztardowym podawaj z ogórkiem kiszonym i kaszą gryczaną.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 24.06.2020
Więcej przepisów na wołowinę: