wino z czarnej porzeczki fot. Adobe Stock

Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino

Domowe wino z czarnej porzeczki możesz przygotować w klasyczny sposób - z cukrem, wodą i drożdżami winiarskimi albo wykorzystać przepis bez drożdży, za to z dodatkiem rodzynek.
Małgorzata Machnicka / 16.07.2020 12:26
wino z czarnej porzeczki fot. Adobe Stock

Podstawowy przepis na wino z czarnej porzeczki opiera się na 5 kilogramach owoców, cukrze, wodzie i drożdżach winiarskich.

Spis treści:

  1. Przepis na wino z czarnej porzeczki półwytrawne
  2. Przepis na wino z czarnej porzeczki bez drożdży
  3. Przepis na wino z czarnej porzeczki i wiśni
  4. Odpowiednie proporcje

Wino z czarnej porzeczki półwytrawne

Składniki:

  • 5 kg czarnej porzeczki,
  • 7 l wody,
  • 23 kg cukru,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania matki drożdżowej. Wlej do buteleczki 200 ml wody o temperaturze 20 stopni Celsjusza i dosyp do niej jedną dawkę drożdży. Zostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.
  2. Owoce czarnej porzeczki oczyść z szypułek, umyj, przełóż do naczynia, rozgnieć za pomocą tłuczka i zalej gorącą wodą tak, aby przykryła całe owoce. 
  3. Po kilku godzinach odsącz moszcz.
  4. Wyciśniętą miazgę ponownie zalej gorącą wodą i odciśnij po kilku godzinach.
  5. Moszcz zasyp cukrem, dodaj matkę drożdżową i odstaw na około 3 tygodnie. Pamiętaj, żeby co jakiś czas potrząsać butlą.
  6. Po tym czasie przefiltruj wino z czarnej porzeczki i zlej do butelek. Pozostaw przynajmniej na pół roku do leżakowania.

Wino z czarnej porzeczki bez drożdży

Składniki:

  • 5 kg czarnej porzeczki,
  • 5 l wody,
  • 2 kg cukru,
  • 1 kg rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce czarnej porzeczki oczyść z szypułek, umyj, przełóż do dużego naczynia i rozgnieć za pomocą tłuczka.
  2. Moszcz z porzeczek połącz z rodzynkami i zasyp cukrem. Pozostaw na 24 godziny w suchym, chłodnym miejscu.
  3. Do moszczu wlej wodę i pozostaw na około 8 dni do fermentacji.
  4. Wino z czarnej porzeczki bez drożdży przecedź i zlej do butelek. Pozostaw przynajmniej na 3 miesiące do leżakowania.

wino z czarnej porzeczki bez drożdży
fot. Adobe Stock

Wino z czarnej porzeczki i wiśni

Składniki:

  • 4 kg czarnej porzeczki,
  • 3 kg wiśni,
  • 8 l wody
  • 2 kg cukru,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania matki drożdżowej. Wlej do buteleczki 200 ml wody o temperaturze 20 stopni Celsjusza i dosyp do niej jedną dawkę drożdży. Zostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.
  2. Wiśnie wydryluj, a czarną porzeczkę oczyść z szypułek. Owoce umyj, przełóż do naczynia i rozgnieć za pomocą tłuczka. Całość zalej gorącą wodą tak, aby przykryła owoce.
  3. Po 4-5 godzinach odsącz moszcz.
  4. Moszcz zasyp cukrem, połącz z matką drożdżową i odstaw na około 2-3 tygodnie. 
  5. Po tym czasie przefiltruj wino z czarnej porzeczki i wiśni i przelej do butelek. Pozostaw przynajmniej na 3 miesiące do leżakowania.

Odpowiednie proporcje do wina z czarnej porzeczki

W zależności jak mocny trunek planujemy przygotować, proporcje odpowiednio się zmieniają:

  • Do 12 % - 4 kilo owoców na 5 litrów wody
  • Do 20% -  6 kilo owoców na 5 litrów wody

Wino z czarnych porzeczek najczęściej jest winem jednoowocowym. Doskonale nadaje się do mieszania z innymi owocami i winami, w przypadku poprawienia walorów kolorystycznych i smakowych trunku. Taki proces nazywa się kupażowaniem. W przypadku produkcji wina na większa skalę, miesza się te młodsze ze starszymi oraz z różnych beczek.

domowe wino z czarnej porzeczki
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na domowe alkohole:

Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady
Wino z wiśni zawsze warto mieć w domowej spiżarni. Do jego przygotowania potrzebujesz około 10 kg owoców, 3 kilogramy cukru i 3 litry wody.
Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie
Nalewka z mięty jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Od zalania liści mięty spirytusem, jest gotowa do spożycia po około 4 tygodniach.
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 4 miesiącach od przygotowania. Wystarczą dwa kilogramy owoców, cukier i wybrany alkohol.
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Z charakterystyczną, cierpką nutą!
Nalewka z owoców leśnych - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z owoców leśnych - przepis składniki i przygotowanie
Wybierz ulubione owoce - jagody, maliny, jeżyny, borówki lub poziomki!
Pigwowa nalewka - przepis składniki i przygotowanie
Pigwowa nalewka - przepis składniki i przygotowanie
Ta pigwowa nalewka nie może się nie udać - wypróbuj nasz przepis!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/12.07.2018 08:53
Kolejna rzecz, bo zapomniałem. Ilość owoców nie ma bezpośredniego wpływu na moc wina. W szczególności jeśli omawiamy czarną porzeczkę. Jest to owoc kwaśny, ale nie bardzo słodki. Za stężenie alkoholu w winie odpowiada cukier oraz rodzaj drożdży. Nie istnieją na rynku drożdże które pozwalają osiągnąć moc 20%. Nie ma również takich dzikich drożdży, które ze natury są słabsze i pozwalają osiągnąć 8-10%. Najsilniejsze drożdże z rodziny s. bayanus pozwalają osiągnąć 18% alkoholu a następnie obumierają. Aby osiągnąć tak mocne wino, poza zastosowaniem odpowiednich drożdży należy dać 310g cukru na każdy litr wina - ważne, cukier wlicza się w objętość wina (1kg cukru po rozpuszczeniu zajmuje objętość ok. 0,6 litra), więc to należy uwzględnić w obliczeniach. Ponadto warto zauważyć, że drożdże każdy dostarczony cukier będą przerabiały na alkohol do momentu aż umrą od zbyt wysokiego stężenia alkoholu. Co to znaczy w praktyce? To, że jeśli damy zbyt silne drożdże i zbyt mało cukru to wyjdzie nam mocne wino ale bardzo wytrawne. Drożdże zjedzą wszystko i nie zostanie nawet odrobina słodkości. Dlatego wino należy dosładzać porcjami. Warto zaopatrzyć się w cukromierz (ok. 10zł). Pozwoli nam to zmierzyć ile ok. jest cukru. Dobrze jest na start przygotować moszcz, dobrze rozpuścić cukier (jeśli wsypiemy cukier i go dobrze nie rozpuścimy to wino wystartuje ale znacznie dłużej będzie pracowało) i zmierzyć blg cukromierzem. Dobry start to ok 22-25* blg. W przypadku win z kwaśnych owoców takich jak czarna porzeczka należy zaopatrzyć się w węglan wapnia, w przemyśle winiarskim nazwany odkwaszaczem. Jego niewielka ilość pozwoli nam złagodzić smak wina. Czasem jest tak, że wszystko zrobimy dobrze ale nie weźmiemy pod uwagę kwasowości owoców i mimo, że wino smaczne, to niesamowicie kwaśne wychodzi. 7-8g na 10l wina wystarczy. Należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Proces kupażowania również jest źle opisany. Przede wszystkim wina do kupażowania muszą być na tym samym etapie. Czyli nie młodsze ze starszym. Tylko oba muszą mieć już zakończoną fermentację. Z artykułu powyżej wynika, że "młodsze" wina to takie, które jeszcze pracują w cichej fermentacji. Połączenie takiego wina z wyfermentowanym będzie tragiczne w skutkach. Polecam fora winiarskie. Tutaj same bzdury.
/12.07.2018 08:34
Czy ktoś z Was robił wg. tego przepisu? Zajmuję się winami od kilku lat, zawsze na drożdżach i ten przepis wydaje mi się błędny w dwóch miejscach: 1. Kupne winogrona i rodzynki należy zawsze umyć, w przypadku rodzynek należy je zaparzyć by pozbyć się środków konserwujących - ten proces zabije dzikie drożdże. Z domowej hodowli winogron wino ruszy ale każdemu odradzamy robić wina na dzikich drożdżach bo są : nieprzewidywalne i słabe. Poza tym, niemyte owoce mogą poza dzikimi drożdżami zawierać bakterie, wino łatwo zakazić co doprowadzi do 1. jego zepsucia, 2. powstania octu. 2. Po 8 dniach fermentacji chcecie wino butelkować? Serio? Po 8 dniach burzliwej fermentacji wino przechodzi do cichej. To, że nie bulka jak szalone nie znaczy, że nie pracuje i nie wytwarza CO2. Przy tak wczesnym zlewaniu i butelkowaniu prawie na 100% ciśnienie rozniesie butelki. Tak samo dalej. Dajecie drożdże winiarskie i po 6 dniach butelkujecie? To jakiś żart. Raz, że wino robione w miazdze trzeba kilka razy przelewać, aby oczyścić z drobinek i pomóc w jego klarowaniu, a co najważniejsze usunąć martwe drożdże, które negatywnie wpływają na smak wina (ewidentny posmak drożdżowy). Poza tym, ponownie, po 6 dniach wino może przejść do cichej fermentacji i nadal będzie pracowało, wytwarzało CO2 i zamknięte w butelce ją po prostu rozsadzi. Proces przelewania powtarza się kilkukrotnie na przestrzeni 3-4 miesięcy. Dopiero wtedy, gdy mamy pewność, że wino ostatecznie nie pracuje można je zabutelkować. Ewentualnie można zabić drożdże szybciej używając specjalnego środka "kill factor" lub pirosiarczanu ale nigdy tego nie robię, wolę wyfermentować do końca co trwa minimum 4 miesiące. Okres leżakowania wina, w zależności od jego koloru, słodkości i mocy waha się między rokiem a 3 latami, więc wskazany okres leżakowania również błędny. Po 3 miesiącach macie faktycznie wino, ale smak pogłębia się z czasem. Dopiero po roku poczujecie jego głębię. Drożdże winiarskie - pełna profeska. Jakie drożdże winiarskie? Są setki różnych drożdży winiarskich. Najlepsze bo niezawodne są Bayanusy G-995 ale one są mocne, wytrzymują stężenie alkoholu 16-18%. Dla początkowych winiarzy polecam Aromatic Wine Yeast Complex firmy Alcotec (AWYC). Duże opakowanie, po otwarciu można przechowywać w lodówce, zawiera zarówno drożdże jak i pożywkę i kill factor (zabija dzikie drożdże). Dawkowanie drożdży to w zależności od rodzaju moszczu: 1. Dla wina robionego w miazdze 4g AWYC na każde 10l wina. 2. Dla wina robionego z soku 2g AWYC na każde 10l wina. Samo butelkowanie to też nie jest łatwa sprawa. Butelki należy kupić (pakowane w folie po 10-12 szt.) i przepłukać wrzątkiem lub butelki po winie umyć dokładnie płynem do naczyń/roztworem pirosiarczanu a następnie sparzyć wrzątkiem. W produkcji wina sterylność to podstawa. Myślę, że ten komentarz jest bardziej pomocny niż zamieszczony powyżej przepis. Po prawdziwe przepisy na wino odsyłam do winiarzy na youtube lub na fora winiarskie.