Orzeźwiające menu na upalne dni

Co jeść, gdy termometr wskazuje 35 stopni w cieniu? Zobaczcie!

Gdy termometr wskazuje 35 stopni, albo i więcej, jedzenie jest ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę. Najchętniej żywilibyśmy się jedynie samymi zimnymi napojami. Ale nie tylko to, co pijemy, ale również to, co jemy wpływa na nasze samopoczucie w upalne dni.

Orzeźwiające menu na upalne dni

Fot. Fotolia

Upały wykańczają nasz organizm, jesteśmy zmęczeni, ospali, często pojawiają się bóle głowy, nudności. Dlatego też tak ważna jest odpowiednia dieta. Pożywna, ale jednocześnie lekka, bogata w składniki mineralne i witaminy.

Co zatem jeść w upalne dni?

Na śniadanie idealne będą płatki zbożowe z mlekiem lub jogurtem, które dodadzą energii na cały dzień. Na obiad najlepsze będą warzywne chłodniki i lekkie sałatki, które dostarczą organizmowi witaminy i składniki mineralne. Nie powinniśmy również zapominać o owocach, które możemy spożywać na surowo lub w postaci lekkich deserów.

Nie zapomnijcie również o bardzo dużej ilości płynów. Najlepsza będzie woda mineralna. Dla osób nie mających problemów z żołądkiem, może być gazowana. Woda może być schłodzona, aczkolwiek duża ilość lodu w napojach może spowodować anginę. W gorące dni powinniśmy wypijać nawet 3 l płynów.

Poniżej znajdziecie dużo ciekawych propozycji na smaczne dania, idealne na gorące dni. Pamiętajcie, że z właściwie skomponowaną dietą bez problemu przetrwacie skwarne lato.

Przepisy na upalne dni:

 

Chłodniki

Orzeźwiające menu na upalne dni

Fot. Depositphotos

Chłodnik ogórkowy

Składniki:

  • 5 ogórków zielonych
  • 1 litr kefiru
  • 250 ml śmietany
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • pieprz, sól, papryka osra w proszku

Sposób przygotowania:

Ogórki obieramy i trzemy na grubej tarce. Odsączamy nadmiar soku.W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Chłodzimy w lodówce ok 30 min.

Chłodnik z buraków

Składniki:

  • 1/2 kg buraków
  • pół litra bulionu wołowego
  • 1 litr kefiru
  • ogórek zielony
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki obieramy, gotujemy do miękkości. Gdy ostygną rozdrabniamy blenderem (można zostawić 2 buraki w całości). Dodajemy bulion, kefir, miksujemy. Przyprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem.

Zupę chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi na ćwiartki, posiekanym szczypiorkiem, drobno pokrojonym burakiem i ogórkiem.

Gazpacho

Składniki:

  • mały ogórek,
  • papryka czerwona,
  • mała cukinia,
  • średnia cebula,
  • 2 pomidory,
  • ząbek czosnku,
  • kolendra,
  • 3 szklanki soku pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki sosu chili
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować. Schłodzić i podawać z grzankami.

Chłodnik arbuzowo melonowy

Składniki:

  • ½ kg arbuza,
  • melon gala,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki,
  • 1 łyżka miodu,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • sok z ½ limonki.

Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie myjemy, obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. W jednym naczyniu miksujemy arbuza, a w drugim melona. Wyciskamy sok z limonki, łączymy z miodem. Skórkę z limonki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, listki mięty drobno kroimy. Skórkę i miętę łączymy z sokiem z limonki, połowę dodajemy do arbuza, drugą połowę do melona. Wlewamy po porcji obydwu chłodników do schłodzonych miseczek.

 

Lekkie sałatki

Orzeźwiające menu na upalne dni

Fot. Depositphotos

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • sałata lodowa
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 pomidory
  • ogórek zielony średniej wielkości
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek, ok. 5 łyżek
  • musztarda, 1 łyżka
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Sałatę myjemy, osuszamy. Liście rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory i jajka kroimy w ósemki, ogórek zielony w plastry, cebulę w piórka. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy na cząstki. Wszystko razem mieszamy. Z oliwy, musztardy i przypraw robimy dressing i polewamy nim sałatkę.

Witaminowa bomba

Składniki:

  • mix sałat
  • czosnek
  • papryka żółta
  • 2 pomidory
  • ogórek sałatkowy
  • koperek
  • rzodkiewki
  • sól, zioła
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Paprykę, pomidory, rzodkiewki i ogórek pokroić w paski. Koperek posiekać. Na talerzu ułożyć mix sałat, następnie rozrzucić warzywa. Oliwę wymieszać z solą i ziołami, polać sałatkę.

Sałatka z arbuzem

Składniki:

  • mały arbuz,
  • 250 gram sera feta,
  • pieprz ziarnisty kolorowy

Sposób przygotowania:

Kroimy arbuza na pól, wykrajmy miąższ. Miąższ kroimy w kostkę wielkości około 2,5 cm, fetę kroimy w kostkę na około 1 cm, pieprz mielimy, wszystko razem mieszamy. Nakładamy w puste polówki arbuza.

Letnia sałatka

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 2 ogórki zielone,
  • 2 cebule,
  • papryka czerwona,
  • pęczek pietruszki,
  • 20 dag sera białego,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka octu winnego

Sposób przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki w plasterki (nie obierać ze skórki), paprykę w paski, cebulę w krążki.

Przygotować sos: wymieszać olej z octem, doprawić pomidory i pokruszony ser. Ostrożnie wymieszać. Ozdobić pietruszką.

 

Lody, sorbety

Domowe lody

Orzeźwiające menu na upalne dni

Fot. Depositphotos

Składniki:

  • 4 duże jaja
  • szklanka cukru pudru
  • puszka mleka zagęszczonego
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 400 g śmietanki 18 %

Sposób przygotowania:

Jaja umyć, wbić do garnka, wsypać cukier, ubijać na parze około 15 minut, do momentu aż zgęstnie. Po ostudzeniu dodać śmietanki. Wmieszać dokładnie. Następnie dodać mleczko skondensowane, wymieszać. Wlać do dużego pojemnika i zamrażać, co jakiś czas mieszając.

Sorbet cytrynowy

Składniki:

  • 10 średnich cytryn,
  • 1/2 litra wody,
  • szklanka cukru,
  • białko

Sposób przygotowania:

Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Z 2 zetrzeć skórkę, z wszystkich wycisnąć sok. Zagotować 1/2 l wody z 25 dag cukru, wrzucić skórkę, gotować 5 minut, ostudzić. 1 białko ubić, pianę połączyć z syropem i sokiem z cytryny. Masę wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Wyjąć, zmiksować. Powtórzyć te czynności jeszcze 2-3 razy.

Granita

Składniki:

  • 2 szklanki malin
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Przelać do pojemnika, włożyć do zamrażalki i co 30 minut przemieszać dokładnie widelcem, żeby masa równomiernie się zmroziła.

 

Owocowe koktajle

Orzeźwiające menu na upalne dni

Fot. Depositphotos

Koktajl wieloowocowy

Składniki:

  • szklanka mrożonych owoców (truskawki, maliny, jagody, wiśnie)
  • garść liści szpinaku
  • mała łyżeczka miodu
  • mała łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Gdy koktajl będzie za gęsty, wlać odrobinę wody.

Letni koktajl

Składniki:

  • 2 dojrzałe kiwi,
  • jogurt naturalny,
  • ½ szklanki malin,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • cukier waniliowy,
  • ½ banana,
  • pomarańcza,
  • 1 łyżka miodu.

Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Obrać kiwi i przekroić na pół. Zmiksować z 1/3 jogurtu. Przelać do wysokiej szklanki i wstawić do lodówki. Drugą cześć jogurtu zmiksować z malinami, cynamonem i cukrem waniliowym. Również przelać do szklanki i wstawić do lodówki. Pozostałą resztę jogurtu z zmiksować z pomarańczą, pokrojonym bananem oraz miodem.

Koktajl bananowo-truskawkowy

Składniki:

  • ½ banana,
  • ½ szkl. truskawek,
  • 1 szklanka mleka,
  • ¼ szkl. zimnej wody,
  • miód do smaku,
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Zmiksować wszystko w blenderze i podawać przyozdobione listkami mięty.

 

Orzeźwiające drinki

Orzeźwiające menu na upalne dni

Fot. Depositphotos

Lemoniada cytrynowa

Składniki:

  • litr wody gazowanej
  • 1,5 cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 5 listków mięty
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

Do dzbanka wrzucić cytryny pokrojone w plasterki, dodać cukier i rozgnieść z nim owoce. Wlać wodę gazowaną, wsypać lód. dokładnie wymieszać. Na koniec dodać listki mięty.

Arbuzowy drink

Składniki:

  • 800 g miąższu z arbuza,
  • 80 g świeżych poziomek,
  • sok z jednej cytryny,
  • kieliszek wódki,
  • 180 g cukru

Sposób przygotowania:

Arbuza obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Zmiksować razem z poziomkami, cukrem, sokiem z cytryny i wódką na gładką masę. Całość przelać do plastikowego pojemnika z pokrywką i włożyć do zamrażalnika. Zostawić na około półtora godziny. Po tym czasie, gdy masa zacznie się powoli zamrażać, mieszać co godzinę. Cały proces mrożenia i mieszania powinien trwać około czterech godzin.

Mojito

Składniki:

  • 80 ml białego rumu,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • limonka,
  • woda sodowa,
  • pokruszony lód.

Sposób przygotowania:

Plastry limonki ucieramy z cukrem trzcinowym, rumem i kilkoma listkami mięty. Do wysokiej szklanki wkładamy 2/3 lody, następnie wlewamy mieszaninę, zalewamy wodą gazowaną i uzupełniamy lodem. Dekorujemy miętą i plastrem limonki.

Sangria

Składniki:

  • czerwone wino hiszpańskie, półwytrawne
  • 100 ml whisky
  • 100 ml lemoniady
  • 100 ml wody sodowej
  • 1 cytryna pokrojona w plastry
  • 1 limonka pokrojona w plastry
  • 1 pomarańcza pokrojona w plastry
  • 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Do dużego dzbanka wrzucić przygotowane owoce. Wlać wodę, lemoniadę, wino, whisky, cukier i dokładnie wymieszać. Podawać mocno schłodzone.

Zobacz też: Pomysły na smaczny chłodnik

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)