Ciasta z czereśniami

Czereśnie są bardzo słodkie a mają mniej kalorii niż wiśnie! Przedstawiamy 3 przepisy na słodkości z czereśni: sernik z czereśniami, ciasto ucierane i jogurtowe z czereśniami.
/ 28.06.2008 00:07

Czereśnie jada się głównie na surowo, jednak nie powinno się ich zajadać na czczo, ze względu na dużą ilość kwasów. Aby osłabić ich działanie owoce należy żuć bardzo powoli. Są bardzo słodkie i mają mniej kalorii niż wiśnie. Można przyrządzać z nich desery, ciasta, pierogi, kompoty, zupy.

Ciasta z czereśniami

Fot. Fotolia

Koniecznie przeczytaj o zaletach zdrowotnych czereśni - Czereśnie - zdrowe i pyszne

Jako, że sezon na czereśnie nadchodzi, przedstawimy 3 prozycje na smakowite wypieki z dodatkiem czereśni, idealne i lekkie w sam raz na letnią aurę.

Ważne! Należy zakupić większą ilość czereśni niż przedstawiamy w przepisie, bowiem z własnego doświadczenia wiemy, że zanim przyrządzimy pyszne wypieki, równie pyszne czereśnie będziemy mimowolnie podjadać!

Zobacz także jakie są ulubione ciasta Polaków

Zobacz kilka ciekawych przepisów na słodkości z czereśni:

 

Sernik z czereśniami

Składniki:

  • 15 dkg masła
  • 20 dkg mąki
  • 1 żółtko
  • 50 dkg twarogu do serników
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 20 dkg cukru
  • 40 dkg czereśni

Jedz czereśnie

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, połowy cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Twaróg zmiksować na jednolitą masę razem ze śmietaną, żółtkami, budyniem i pozostałym cukrem. Z białek ubić pianę, którą dokładnie wymieszać z masą twarogową.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę i podpiec ok. 10 min. Na ciasto wyłożyć masę twarogową, na wierzch ułożyć wydrylowane czereśnie i piec ok. 50 min.

 

Ciasto ucierane z czereśniami

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • aromat waniliowy
  • czereśnie

Jedz czereśnie

Sposób przygotowania:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać olej, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać aromat. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć wydrylowane czereśnie.
Piec około 40 min. w 180 stopniach. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Ciasto jogurtowe z czereśniami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g roztopionego masła
  • 1 szklanki jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czereśnie

Jedz czereśnie

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki razem zmiksować. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć wydrylowane czereśnie. Pieczemy w temp. około 180 stopni przez 25 min. Sprawdzamy patyczkiem czy jest suche w środku. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz też: Muffinki czekoladowe z czereśniami

Zdjęcia w artykule: Depositphotos

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/15.07.2013 11:51
chyba powinno być 250 g masła, a nie 25 g??? szkoda, że nie jest też napisane na jaką blachę jest ta ilość ciasta, a także ile czereśni dać..
/18.08.2012 16:19
Sernik, coś przepysznego :)