Ciasta z czereśniami rozkochają w sobie każdego smakosza. Z czereśni można przyrządzić desery, ciasta, pierogi, kompoty, zupy. Czereśniowe ciasta to jeden z najlepszych pomysłów, by wykorzystać sezon. Ponieważ sezon na czereśnie jest w pełni, oto 3 propozycje na smakowite wypieki z dodatkiem czereśni, idealne i lekkie w sam raz na letnią aurę.
Spis treści:
Ciasta z czereśniami: sernik z czereśniami
Sernik to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o ciasta na lato. Możesz przygotować go na zimno lub ciepło, w obu wersjach będzie pyszny i orzeźwiający. W tej wersji jest to czereśniowy sernik na ciepło.
Składniki:
- 15 dkg masła,
- 20 dkg mąki,
- 1 żółtko,
- 50 dkg twarogu do serników,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 jajka,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- 20 dkg cukru,
- 40 dkg czereśni.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, masła, połowy cukru i żółtka zagnieć kruche ciasto.
- Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki.
- W tym czasie twaróg zmiksuj na jednolitą masę razem ze śmietaną, żółtkami, budyniem i pozostałym cukrem. Z białek ubij pianę, a następnie dokładnie, ale delikatnie wymieszaj ją z masą twarogową.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Następnie wyłóż nim tortownicę i piecz ok. 10 min w piekarniku nagrzanym na 170 stopni.
- Na gotowe, lekko wystudzone ciasto wyłóż masę twarogową, na wierzchu ułóż wydrylowane czereśnie i piecz ok. 50 min.
fot. Ciasto z czereśniami: sernik z czereśniami/Adobe Stock, Antonino D'Anna
Ciasto ucierane z czereśniami
Ciasta ucierane są bardzo łatwe w przygotowaniu i możesz je zrobić w towarzystwie wszystkich owoców. W wersji czereśniowej będzie wilgotne, miękkie i będzie się idealnie komponować z mrożoną kawą czy lekkim orzeźwiającym drinkiem.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki oleju,
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- aromat waniliowy (opcjonalnie),
- czereśnie.
Sposób przygotowania:
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodaj olej i miksuj jeszcze przez ok. minutę.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie partiami dodaj do masy, cały czas miksując.
- Na koniec dodaj aromat, jeśli go używasz.
- Wszystko dokładnie zmiksuj.
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż wydrylowane czereśnie.
- Piecz około 40 min. w 180 stopniach. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
fot. Ciasta z czereśniami: ciasto ucierane/Adobe Stock, Ildi
Ciasto jogurtowe z czereśniami
Jeśli chcesz przygotować szybki i lekki deser na lato, postaw na ciasto jogurtowe. To doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców oraz świeżych ziół. Ciasta na bazie jogurtu są lekkie i puszyste, rozpływają się w ustach i doskonale sprawdzają się w upalne dni. Można nawet zakwalifikować je do fit ciast z czereśniami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 250 g roztopionego masła,
- 1 szklanki jogurtu greckiego,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- czereśnie.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Następnie dodaj je do miski i zmiksuj razem.
- Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułóż wydrylowane czereśnie.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 min - do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto wystudź i udekoruj cukrem pudrem.
fot. Ciasta z czereśniami i jogurtem/Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.07.2018.
Zobacz także inne pomysły na desery z czereśniami: