Oprócz tradycyjnych kompotów i konfitur z czereśni można przygotować przeróżne galaretki, ciasta i babeczki.

Jakie ciasta i desery z czereśni?

Czereśnie w amaretto, masie czekoladowej lub dodawane do pasztetu? Zobacz niekonwencjonalne pomysły na wykorzystanie czereśni.
/ 27.06.2011 11:14
Oprócz tradycyjnych kompotów i konfitur z czereśni można przygotować przeróżne galaretki, ciasta i babeczki.

Soczyste i nieziemsko słodkie. Czereśnie. Któż ich nie lubi? Wśród plejady owocowych gwiazd lata, zaraz po truskawkach, zajmują drugie miejsce. Najlepsze są te prosto z drzewa, ale nie tylko. Podobnie jak w przypadku wiśni, mamy tu szerokie pole do popisu. Co można z nich przygotować? Głównie słodkie przetwory, które doskonale sprawdzają się jako dodatek zarówno do deserów, jak i pieczonych mięs. Ale oprócz tradycyjnych kompotów i konfitur z czereśni można przygotować przeróżne galaretki, ciasta i babeczki. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów z czereśniami w roli głównej.

Tartaletki

Małe, kruche babeczki są doskonałe w połączeniu z soczystymi owocami. Czereśnie sprawdzą się tu na pewno.
Czego będziemy potrzebować?
1 porcja gotowego kruchego ciasta francuskiego
ok. 500g wydrylowanych czereśni,
1-2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
woda
posiekane, sparzone migdały (opcjonalnie)
i masło do smarowania foremek.


Ciasto cienko rozwałkowujemy i dzielimy na sześć kawałków, kilka centymetrów większych niż nasze foremki. Foremki smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nadmiar ciasta z brzegów odcinamy a spody nakłuwamy widelcem albo wykałaczką. Foremki z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut, do momentu, aż ciasto się lekko zarumieni.


Wiśnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondla. Dodajemy miód, cukier, sok z cytryny i kilka łyżek wody (w zależności od konsystencji czereśni). Całość gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut, aż powstanie lekki syrop i doprawiamy cukrem do smaku.


Wyciągamy na wpół upieczone ciasteczka z piekarnika i wkładamy do każdej foremki po kilka wydrylowanych czereśni, zalewamy przygotowanym syropem i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut w tej samej temperaturze. Możemy podawać na ciepło lub schłodzone z dodatkiem bitej śmietany. Na wierzchu posypujemy drobno posiekanymi migdałami.

Polecamy: Pomysł na tartinki sernikowe

Clafoutis

Składniki na 6 porcji:
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki maki pszennej
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietany
4 jajka
0,5 szklanki brązowego cukru
1 kieliszek amaretto
migdały w płatkach
około 700g wydrylowanych czereśni

Wydrylowane czereśnie zalewamy amaretto i odstawiamy na czas robienia ciasta. W pierwszej kolejności ubijamy żółtka z cukrem, następnie dolewamy mleka, śmietany i dosypujemy mąki. Wszystko miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy jajecznej. Małe foremki (może być jedna większa) smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Na dno każdej foremki układamy odsączone czereśnie. Amaretto z czereśni dolewamy do ciasta i mieszamy. Przygotowane owoce zalewamy ciastem. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 170 stopni, przez pół godziny. Clafoutis najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepłe.

Ciasto czekoladowe z czereśniami

Na tortownicę o średnicy 22 cm potrzebujemy:

200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
200 g miękkiego masła
6 jajek
100 g cukru
75 g bardzo drobno zmielonych migdałów
80 g mąki
150 g suszonych czereśni namoczonych w alkoholu (np. brandy, rum etc.)

Czereśnie najpierw należy namoczyć w podgrzanym alkoholu przez min. 2 godziny (możemy też alkohol lekko ‘rozcieńczyć’ odrobiną wrzątku). Po namoczeniu odsączyć je i przekroić na pół.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło w kawałkach. Całość mieszamy do momentu otrzymania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały czas dokładnie i energicznie mieszając. Następnie dodajemy cukier, migdały, przesianą mąkę, czereśnie i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dwie łyżki białek dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy, po czym delikatnie dodajemy resztę. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu posypujemy ciasto kakao lub polewamy rozpuszczoną czekoladą. (polewa czekoladowa: 150g czekolady, 120ml śmietany, 20g miękkiego masła. Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę na delikatnym ogniu; na koniec dodać masło i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji).

Czereśnie marynowane

1 kg jasnych czereśni

Marynata

1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki skorki pomarańczy
3 goździki
kawałek (2 cm) cynamonu
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli

Ogonki owoców przycinamy do polowy, czereśnie myjemy, starannie osączamy i układamy w słoikach. Czas na przygotowanie marynaty. W moździerzu rozgniatamy ziarna pieprzu i ziela angielskiego. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu, miodu, cukru, skórki pomarańczowej, goździków, cynamonu pieprzu, ziela angielskiego i soli. Czereśnie zalewamy przygotowana marynatą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 90 stopni.
Czereśnie marynowane są znakomitym dodatkiem do pasztetów i pieczeni cielęcej na zimno.

Wprawdzie 80 % zawartości owoców czereśni to woda, ale w tych pozostałych 20 % znajdują się spore ilości witaminy A i C oraz potasu, fosforu i wapnia. Czyli nie tylko smacznie, ale również zdrowo. A więc nie ma na co czekać, do dzieła!

Zobacz także: Nalewka z czereśni na dwa sposoby