Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 8 kg owoców,
- 4 l wody,
- 1.5 kg cukru,
- 10 g kwasku cytrynowego albo soku z cytryny,
- drożdże winiarskie,
- 3 g pożywki dla drożdży.
Przygotowanie:
- Czereśnie na wino muszą być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Przebierz je, opłucz i wydryluj.
- Następnie zgnieć owoce na miazgę i pozostaw na ok. 3 dni w ciemnym miejscu (umieść je w szklanym naczyniu i zabezpiecz gazą).
- W tym czasie powinien wytrącić się sok. Odcedź go i dodaj cukier, drożdże, pożywkę oraz kwasek lub sok z cytryny.
- Tak przygotowane wino z czereśni zamknij w butelce z korkiem i rurką przygotowaną do fermentacji. Odstaw na kilka tygodni.
- Kiedy minie proces fermentacji, ponownie przecedź wino i ponownie zamknij w butli i odstaw na kolejnych kilka tygodni.
- Wino z czereśni będzie gotowe, kiedy na jego powierzchni przestaną pojawiać się bąbelki.
Czytaj także:
Wino z brzoskwiń
Wino z czerwonych porzeczek
Wino z malin