Jak zrobić wino z czereśni? Przepis, który zawsze wychodzi!

Wino z czereśni nie jest zbyt popularne. Zwykle owoce te miesza się z innymi - malinami, porzeczkami, winogronami. Możesz jednak przygotować napój alkoholowy tylko z czereśni. To idealnie orzeźwiająca propozycja na upalne dni, a także pyszny napój na wieczorne imprezy z rodziną czy przyjaciółmi.
/ 06.07.2022 05:27
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić wino z czereśni? Przepis, który zawsze wychodzi! fot. Adobe Stock, Igor Normann
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 8 kg owoców,
  • 4 l wody,
  • 1.5 kg cukru,
  • 10 g kwasku cytrynowego albo soku z cytryny,
  • drożdże winiarskie,
  • 3 g pożywki dla drożdży.
Przygotowanie:
  1. Czereśnie na wino muszą być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Przebierz je, opłucz i wydryluj.
  2. Następnie zgnieć owoce na miazgę i pozostaw na ok. 3 dni w ciemnym miejscu (umieść je w szklanym naczyniu i zabezpiecz gazą).
  3. W tym czasie powinien wytrącić się sok. Odcedź go i dodaj cukier, drożdże, pożywkę oraz kwasek lub sok z cytryny.
  4. Tak przygotowane wino z czereśni zamknij w butelce z korkiem i rurką przygotowaną do fermentacji. Odstaw na kilka tygodni.
  5. Kiedy minie proces fermentacji, ponownie przecedź wino i ponownie zamknij w butli i odstaw na kolejnych kilka tygodni.
  6. Wino z czereśni będzie gotowe, kiedy na jego powierzchni przestaną pojawiać się bąbelki.

Czytaj także:
Wino z brzoskwiń
Wino z czerwonych porzeczek
Wino z malin
 

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA