Ciasta z jogurtem nie dość, że są puszyste i lekkie, to na dodatek mają mniej kalorii niż te przygotowywane na bazie śmietanki kremówki czy masła. Kto oprze się takim słodkościom?
Spis treści:
- Ciasto z jogurtem i owocami
- Kostki jogurtowe w czekoladzie
- Rolada z truskawkami
- Mus jogurtowo-owocowy
Ciasto z jogurtem ucierane z mrożonymi wiśniami
Przygotowanie i pieczenie zajmie ci nie więcej niż 85 min. 1 porcja to ok. 260 kcal. Nasz przepis to 16 porcji.
Składniki:
- 4 jajka,
- 250 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 100 ml oleju,
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mrożonych wiśni,
- masło i tarta bułka do formy,
- 2 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie rozmroź, osącz z soku, oprósz mąką.
- Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dalej ucieraj, dodając stopniowo jogurt, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaj wiśnie, wymieszaj łyżką.
- Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto.
- Piecz około 60 minut w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli przywiera do patyczka, przedłuż pieczenie.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto z jogurtem posyp cukrem pudrem. Ostudzone wyjmij z formy.
fot. Adobe Stock
Białe kostki jogurtowe w czekoladzie
Przygotowanie ciasta z jogurtem zajmie ci około 5 godzin (razem z chłodzeniem). 1 porcja to około 115 kcal. Z przepisu powinno wyjść 16 porcji.
Składniki:
- 1l jogurtu naturalnego bez cukru,
- 150 g cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy lub skórka starta z jednej cytryny,
- 3 łyżki żelatyny,
- 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej,
- 2 łyżki mleka.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę wymieszaj z 50 ml zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia.
- Jogurt zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym lub skórką startą z cytryny (w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać) na puszystą masę. Połącz z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszaj.
- Masę wylej do prostokątnego naczynia, owiń folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki, aby zastygła.
- Czekoladę połam na kawałki, włóż do miseczki, dodaj mleko. Roztop nad parą wodną.
- Masę jogurtową pokrój w kostkę i polej czekoladą.
Rolada biszkoptowa z masą truskawkową
Przygotowanie rolady i pieczenie zajmie ci około 50 minut. 1 porcja ma około 160 kcal. Z naszego przepisu przygotujesz 12 porcji.
Składniki:
- 7 żółtek,
- 80 g cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 4 białka,
- 80 g mąki tortowej,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 500 ml jogurtu naturalnego,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Jedną galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody. Wylej do prostokątnego naczynia, odstaw do stężenia. Drugą galaretkę rozmieszaj w 200 ml gorącej wody, ostudź.
- Żółtka utrzyj z połową cukru pudru i cukrem wanilinowym. Białka ubij na sztywno z pozostałym pudrem.
- Do masy żółtkowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Połącz z pianą.
- Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piecz około 15 min w temperaturze 210 stopni Celsjusza.
- Wyjmij z formy, zdejmij pergamin, zroluj, owiń ściereczką, ostudź.
- Jogurt ubij z cukrem i wystudzoną, rozpuszczoną galaretką. Wyłóż na biszkopt, posyp pokrojoną galaretką. Zwiń, owiń pergaminem, schłodź.
fot. Adobe Stock
Lekki mus jogurtowo-owocowy
Przygotowanie musu zajmie ci około 30 minut. Deser powinien w lodówce spędzić około 5 godzin. 1 porcja to około 255 kcal. Z naszego przepisu przygotujesz 4 porcje.
Składniki:
- 500 ml jogurtu naturalnego,
- 3 pomarańcze,
- 100 g cukru pudru,
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 2 białka.
Sposób przygotowania:
- Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Napęczniałą podgrzej do rozpuszczenia, uważając, aby się nie zagotowała. Ostudź.
- Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem, okrój ze skórki i białej błonki. Z obranej pomarańczy wytnij fileciki, usuwając białe błonki.
- Jogurt zmiksuj z cukrem, 1/3 filecików i likierem. 2 łyżki masy połącz z żelatyną, dodaj do pozostałej masy, wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno, wymieszaj z masą. Mus przełóż do miseczki, wstaw do lodówki, aby zastygł.
- Stężały deser wyjmij na talerzyk, obłóż pozostałymi filecikami pomarańczy. Krój na porcje i podawaj.
Więcej przepisów na desery i ciasta z jogurtem: