Ciasta jogurtowe nie dość, że są pyszne, to na dodatek mają mniej kalorii niż te na bazie śmietanki. Kto oprze się takim słodkościom?
Placek jogurtowy ucierany z mrożonymi wiśniami
Przygotowanie i pieczenie: 85 min.1 porcja: ok. 260 kcal
Składniki na 16 porcji:
- 4 jajka
- 25 dag cukru
- cukier wanilinowy
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 50 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. mrożonych wiśni
- masło i tarta bułka do formy
- 2 łyżki cukru pudru
- Wiśnie rozmroź, osącz z soku, oprósz mąką.
- Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dalej ucieraj, dodając stopniowo jogurt, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaj wiśnie, wymieszaj łyżką.
- Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto. Piecz ok. 1 godz. w piekarniku o temp. ok. 180 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli przywiera do patyczka, przedłuż pieczenie.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto posyp cukrem pudrem. Ostudzone wyjmij z formy.
Zobacz inne przepisy na ciasta jogurtowe!
Białe kostki w czekoladzie
Przygotowanie: 5 godz. (chłodzenie), 50 min.1 porcja: ok. 115 kcal
Składniki na 16 porcji:
- 1l jogurtu naturalnego bez cukru
- 15 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy lub skórka starta z jednej cytryny
- 3 łyżki żelatyny
- 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
- 2 łyżki mleka
- Żelatynę wymieszaj z 50 ml zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia.
- Jogurt zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym lub skórką startą z cytryny (w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać) na puszystą masę. Połącz z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszaj.
- Masę wylej do prostokątnego naczynia, owiń folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki, aby zastygła.
- Czekoladę połam na kawałki, włóż do miseczki, dodaj mleko. Roztop nad parą wodną.
- Masę krój w kostkę, polewaj czekoladą, ostudź.
Zobacz inne przepisy na ciasta jogurtowe!
Rolada biszkoptowa z masą truskawkową
Przygotowanie i pieczenie: 50 min.1 porcja: ok. 160 kcal
Składniki na 12 porcji:
- 7 żółtek
- 8 dag cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 4 białka
- 8 dag mąki tortowej
- 2 dag mąki ziemniaczanej
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 łyżki cukru
- Jedną galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody. Wylej do prostokątnego naczynia, odstaw do stężenia. Drugą galaretkę rozmieszaj w 200 ml gorącej wody, ostudź.
- Żółtka utrzyj z połową cukru pudru i cukrem wanilinowym. Białka ubij na sztywno z pozostałym pudrem.
- Do masy żółtkowej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Połącz z pianą.
- Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 15 min w temp. 210 st. C. Wyjmij z formy, zdejmij pergamin, zroluj, owiń ściereczką, ostudź.
- Jogurt ubij z cukrem i wystudzoną, rozpuszczoną galaretką. Wyłóż na biszkopt, posyp pokrojoną galaretką. Zwiń, owiń pergaminem, schłodź.
Zobacz inne przepisy na ciasta jogurtowe!
Lekki mus mleczno-owocowy
Przygotowanie: 30 min., 5 godz. (schładzanie)1 porcja: ok. 255 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 pomarańcze
- ok. 10 dag cukru pudru
- kieliszek likieru pomarańczowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 białka
- Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Napęczniałą podgrzej do rozpuszczenia, uważając, aby się nie zagotowała. Ostudź.
- Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem, okrój ze skórki i białej błonki. Z obranej pomarańczy wytnij fileciki, usuwając białe błonki.
- Jogurt zmiksuj z cukrem, 1/3 filecików i likierem. 2 łyżki masy połącz z żelatyną, dodaj do pozostałej masy, wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno, wymieszaj z masą. Mus przełóż do miseczki, wstaw do lodówki, aby zastygł.
- Stężały deser wyjmij na talerzyk, obłóż pozostałymi filecikami pomarańczy. Krój na porcje i podawaj.
WYPOWIEDZ SIĘ!