Jeśli aperol drink, to tylko w wersji z prosecco? Niekoniecznie. Okazuje się, że ten ziołowy, słodko-gorzki alkohol idealnie sprawdza się także jako baza do wielu innych drinków. Możesz przygotować egzotyczną wersję mojito, połączyć aperol z syropem cukrowym albo sokiem z grejpfruta.
Spis treści:
Drink z aperolem i prosecco: Aperol Spritz
Aperol spritz to najpopularniejsza opcja, jeśli chodzi o drinki z aperolem. Jest też bardzo prosty w przygotowaniu i trafia w większość gustów. Jego słodko-gorzki smak pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych przekąsek.
Składniki:
- 75 ml prosecco,
- 50 ml aperolu,
- 25 ml wody gazowanej,
- kostki lodu,
- kawałki pomarańczy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Do kieliszka wrzuć kostki lodu w całości. Dodaj prosseco i aperol.
- Następnie dodaj wodę gazowaną. Nie mieszaj.
- Udekoruj plastrami pomarańczy.
fot. Drinki z aperolem: aperol spritz/Adobe Stock, mayatnik
Tropical Aperol Drink
Ten drink z aperolem może nieco przypominać mojito. Ma miętowy, orzeźwiający posmak, a jednocześnie zachowuje swoją słodko-gorzką nutę.
Składniki:
- 40 ml rumu,
- 20 ml aperolu,
- 15 ml syropu cukrowego,
- 20 ml soku z limonki,
- woda gazowana,
- kostki lodu,
- listki mięty + kilka do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Mięte oraz sok z limonki utrzyj w szklance (najlepiej przy pomocy muddlera).
- Dodaj pozostałe składniki (kolejność jest dowolna). Wsyp pokruszone kostki lodu i całość wymieszaj.
- Udekoruj listkami mięty i kawałkami limonki.
fot. Drinki z aperolem: tropical aperol drink/Adobe Stock, romanovad
Cotogna Aperol Drink
Oryginalna wersja Cotogna's Aperol Fizz ma w swoim składzie białka jajek. W tej wersji jest to połączenie aperolu z syropem cukrowym i cytrusami. To lekka i orzeźwiająca propozycja, którą najlepiej serwować w kieliszku do martini.
Składniki:
- 60 ml aperolu,
- 15 ml syropu cukrowego,
- 30 ml soku z cytryny,
- 60 ml mocno gazowanej wody.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wrzuć do shakera i dobrze wymieszaj.
- Następnie przelej do kieliszka.
- Udekoruj świeżą oliwką albo plasterkiem cytryny.
- Możesz także dodać pokruszone kostki lodu.
fot. Drinki z aperolem: cotogna aperol drink/Adobe Stock, santypan
Drinki z aperolem: Grapefruit Wild
Drinki z aperolem uwielbiają towarzystwo gorzkich, cierpkich smaków. Dlatego warto sięgnąć po sok lub wódkę z grejpfruta i uzupełnić całość odrobiną słodyczy.
Składniki:
- 30 ml aperolu,
- 50 ml wódki grejpfrutowej,
- 20 ml syropu cukrowego,
- 40 ml soku z grejpfruta,
- 60 ml wody gazowanej,
- pokruszone kostki lodu.
Sposób przygotowania:
- Na dnie szklanki umieść pokruszone kostki lodu i zalej sokiem.
- Następnie dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj.
- Udekoruj plastrami grejpfruta.
fot. Drinki z aperolem: Grapefruit Wild Aperol Drink/Adobe Stock, filirochka
Zobacz także inne pomysły na lekkie drinki: