ziemniaki zapiekane fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

ZIEMNIAKI: ziemniaki z piekarnika, ziemniaki z grilla i inne

Ziemniaki to doskonały dodatek do obiadu, jak i składnik pożywnych sałatek dla całej rodziny– sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 31.07.2019 09:56
ziemniaki zapiekane fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Ziemniaki bogate w witaminę C, magnez oraz potas to doskonały składnik obiadowy, który możemy przygotować w różnych formach. Zapiekane w piekarniku lub przyrządzane na grillu ciekawie łączą się z takimi dodatkami jak kwaśna śmietana, sok z cytryny lub stopione masło. Sprawdź nasze przepisy na aromatyczne ziemniaki, które na stałe zagoszczą do Twojego menu!

Ziemniaki z piekarnika: przepis

Oto składniki na ziemniaki z piekarnika:

  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli gruboziarnistej
  • szczypta pieprzu grubo zmielonego

Jak zrobić ziemniaki z piekarnika?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Dokładnie myjemy i szczotkujemy ziemniaki. Wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Pozbywamy się wszelkich „oczek”. Oliwę z oliwek wcieramy w ziemniaki. Posypujemy świeżo zmielona solą i pieprzem. Nadziewamy głęboko miąższ ziemniaka w paru miejscach widelcem. Pieczemy na blasze wyłożonej folią aluminiową przez 50-60 minut do miękkości. Tak przygotowane ziemniaki możemy podawać z sałatką jajeczną lub samym stopionym masłem.

Ziemniaki z grilla: przepis

Oto składniki na ziemniaki z grilla:

  • 400 g ziemniaków do pieczenia
  • pół pęczka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • cytryna

Jak zrobić ziemniaki z grilla?

Ziemniaki dokładnie obmywamy i szorujemy pozbywając się piasku. Usuwamy „oczka”. Kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy we wrzącej wodzie przez 10 minut. Pietruszkę oraz czosnek dokładnie siekamy. Ziemniaki obtaczamy w oliwie z oliwek i mieszamy razem z ziołami. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy na rozgrzanym grillu w folii aluminiowej lub na aluminiowych tackach. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny do smaku. Tak przyrządzone ziemniaki możemy podawać ze śmietaną i szczypiorkiem.

Zapiekane ziemniaki: przepis

Oto składniki na zapiekane ziemniaki:

  • 5-6 ziemniaków średniej wielkości
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • pieprz czarny

Jak zrobić zapiekane ziemniaki?

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Myjemy dokładnie ziemniaki i oczyszczamy z piasku i ziemi. Za pomocą widelca nakłuwamy miąższ ziemniaka tworząc od 5 do 7 głębokich nacięć. Posypujemy solą gruboziarnista, świeżo zmielonym pieprzem i nacieramy dokładnie oliwą z oliwek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ziemniaki pieczemy przez godzinę do miękkości. Tak przyrządzone podajemy z podsmażonym boczkiem, sałatką lub kwaśną śmietaną.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Ziemniaki pieczone z czosnkiem - sprawdzony przepis na pyszny dodatek do dań
Ziemniaki pieczone z czosnkiem - sprawdzony przepis na pyszny dodatek do dań
Ziemniaki pieczone z czosnkiem przygotujesz w 45 minut. Dopraw je rozmarynem, tymiankiem albo ziołami prowansalskimi.
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis na smaczną przekąskę
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - przepis na smaczną przekąskę
Ziemniaki faszerowane szpinakiem podawaj na gorąco - będą smaczne i aromatyczne. Można je traktować jako przekąskę lub dodatek do mięsa.
Jak zrobić pieczone ziemniaki? Sprawdzone przepisy i zawsze chrupiąca skórka!
Jak zrobić pieczone ziemniaki? Sprawdzone przepisy i zawsze chrupiąca skórka!
Pieczone ziemniaki to świetny dodatek do dania obiadowego, a nawet pomysł na samodzielną przekąskę. Możesz je obrać ze skórki albo wyszorować i upiec „w mundurkach”. Piecz je w 200 stopniach Celsjusza.
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - sprawdzony przepis
Ziemniaki faszerowane szpinakiem - sprawdzony przepis
Ziemniaki faszerowane szpinakiem warto wzbogacić dodatkiem sera feta, a także innym wyrazistym składnikiem - np. krewetkami, boczkiem albo szynką.
Ziemniaki w mundurkach - przepis video
Ziemniaki w mundurkach - przepis video
Idealny dodatek do wielu dań: pyszne ziemniaki w mundurkach!
Ziemniaki pieczone w glinianym garnku
Ziemniaki pieczone w glinianym garnku
Prosto z glinianego garnka!
Pieczone paski ziemniaków - przepis składniki i przygotowanie
Pieczone paski ziemniaków - przepis składniki i przygotowanie
Chrupiące, napełnione papryką, pomidorami i cebulą i posypane serem!
Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Ziemniaki faszerowane - przepis składniki i przygotowanie
Z pomidorem, szynką i serem żółtym!
Ziemniaki faszerowane - przepis, składniki i przygotowanie
Ziemniaki faszerowane - przepis, składniki i przygotowanie
Ziemniaki w mundurkach z pysznym nadzieniem.
Pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie
Pieczone ziemniaki ze śledziem w śmietanie
Nasz nowy przepis - wykwintna przystawka lub po prostu smaczna kolacja.
Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem
Faszerowane ziemniaki z łososiem i serem
Niezwykle aromatyczne danie!
Ziemniaki faszerowane grzybami
Ziemniaki faszerowane grzybami
Przekąska na każdą okazję!
Ziemniaki faszerowane - przepis
Ziemniaki faszerowane - przepis
Ziemniaki faszerowane to pyszne danie dla całej rodziny. Polane pikantnym lub czosnkowym sosem stanowią efektowny dodatek do dania głównego.
Czy ziemniaki tuczą?
Czy ziemniaki tuczą?
Czy ziemniaki są tuczące? Czy ten sam ziemniak, różnie przygotowany, będzie bardziej lub mniej kaloryczny w zależności od obróbki kulinarnej, jaką wybierzemy? I w końcu jakie metody ich przyrządzania wybierać, aby uniknąć nadwagi i dlaczego? Na te pytania odpowiada Aleksandra Kubacka, dietetyk i doradca żywieniowy portalu www.mojdietetyk.pl