Zapiekanka ziemniaczana to pomysł na smaczny i sycący obiad. Do ziemniaków wystarczy dodać właściwie to, co masz w lodówce. Ziemniaki do zapiekanki warto wcześniej lekko podgotować, aby potem stały się bardziej chrupiące. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, a także zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - to najpopularniejsze wersje!
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym? Oto składniki:
- 8 dużych ziemniaków,
- 300 g pieczarek,
- 250 g mięsa mielonego,
- olej,
- 2 cebule,
- pieprz,
- sól,
- 200 ml śmietany 18%,
- 25 dag sera żółtego,
- chili,
- jajko,
- gałka muszkatołowa,
- zioła prowansalskie,
- tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Jedną z cebul drobniutko posiekaj. Obrane ziemniaki pokrój na plasterki. Pieczarki umyj, obierz i pokrój. Wszystko razem zeszklij na oleju. Odstaw, aby całość ostygła. Teraz posiekaj drugą cebulę i podsmaż ją razem z mielonym mięsem. Smaż, aż mięso przestanie być surowe, dopraw wszystkimi przyprawami. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem.
Na dnie naczynia wyłóż warstwę ziemniaków z pieczarkami. Potem mięso mielone, a następnie kolejną warstwę ziemniaków. Przygotuj sos - ser żółty zetrzyj na tarce i wymieszaj go z roztrzepanym jajkiem oraz śmietaną. Dopraw sos gałką muszkatołową i pieprzem, zalej nim zapiekankę ziemniaczaną. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą? Oto składniki:
- 3-4 ugotowane ziemniaki,
- duża czerwona cebula,
- kawałek cienkiej kiełbasy (około 10 dag),
- 2 jajka,
- 100 ml śmietany 18%,
- gałka muszkatołowa,
- tymianek,
- sól,
- pieprz.
Ziemniaki i kiełbasę na zapiekankę ziemniaczaną pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Małą foremkę do zapiekania posmaruj masłem. W formie ułóż rzędami ziemniaki, kiełbasę i cebulę.
Jajka zmiksuj razem ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Masą jajeczną zalej ułożone w formie składniki. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj około 25 minut. Jeśli podczas pieczenia wierzch zapiekanki ziemniaczanej zbytnio się przypieka, przykryj ją folią aluminiową.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z rybą
Jak zrobić zapiekankę z ziemniakami i rybą? Oto składniki:
- 30 dag ziemniaków
- 30 dag dowolnych filetów rybnych
- 2 pomidory
- jajko
- gałka muszkatołowa
- koperek
- sok z cytryny
- 2/3 szklanki śmietany 18%
- sól
- pieprz
Ziemniaki pokrój w plasterki i lekko obgotuj. Filety rybne pokrój na kawałki
i skrop sokiem z cytryny. Śmietanę, jajko i przyprawy wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian warstwami ziemniaki, ryby i pomidory.
Całość polej śmietaną i zapiekaj przez 40 minut w 180 stopni C. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem. Sprawdź przepis na zapiekankę ziemniaczaną z rybą!
Inne popularne przepisy na zapiekankę to: zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem, zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, zapiekanka ziemniaczana z warzywami, zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, zapiekanka ziemniaczana z brokułami, zapiekanka ziemniaczana z cukinią, zapiekanka ziemniaczana z szynką, a także zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym.
Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl