Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 15 dag wędzonego boczku
- 10 dag kiełbasy
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietanki 18 proc. tłuszczu
- 10 dag żółtego sera
- 1 jajko
- pomidor
- ząbek czosnku
- świeża zielenina, np. natka pietruszki, tymianek lub kolendra
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry, wrzuć na posoloną, wrzącą wodę i gotuj 10 min, zestaw, dokładnie odsącz.2. Wędzony boczek potnij w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym maśle razem z boczkiem i kiełbasą, przypraw posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
- Żaroodporne naczynie do zapiekania posmaruj masłem, na dno wyłóż ziemniaki, a na nie zawartość patelni. 5. Do śmietany dodaj starty ser żółty i rozmącone jajko, wymieszaj, masą zalej zapiekankę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C na 15–20 min, przed podaniem udekoruj pokrojonym w ćwiartki pomidorem i świeżą zieleniną.