Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to wyjątkowo prosty i smaczny obiad. Z naszego przepisu przyrządzisz danie dla 2 lub 3 osób i gwarantujemy, że z pewnością je nim oczarujesz. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulkę, a górę posyp świeżym koperkiem.
Aby zapiekanka była bardziej kremowa, dodaj do niej śmietany – najlepiej 18 lub 20%. Jeśli chcesz nieco odchudzić to danie, zastąp ją zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym.
Boczek możesz zastąpić kiełbasą, kurczakiem, a nawet fasolą lub ciecierzycą. Zobacz też inne przepisy na zapiekankę ziemniaczaną.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 150 g boczku wędzonego,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml śmietany,
- sól i pieprz do smaku,
- do posypania: świeży koperek.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. To bardzo ważne, ponieważ jeśli plasterki będą zbyt grube, nawet po upieczeniu mogą nadal być surowe.
- Boczek pokrój w paski, a następnie w słupki. Podsmaż na patelni na złoty kolor i przełóż do miseczki. Zostaw jednak tłuszcz, który się z niego wytopił.
- Na tłuszczu po smażeniu boczku usmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wymieszaj z boczkiem.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę z ziemniaków, a następnie posyp boczkiem z cebulą. Powtarzaj, aż dojdziesz do samej góry naczynia.
- W misce wymieszaj śmietanę z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Możesz dodać kilka łyżek wody – wtedy łatwiej polejesz ją zapiekankę.
- Śmietaną polej zapiekankę w naczyniu żaroodpornym.
- Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem powinna piec się pod folią aluminiową przez około 90 minut w temperaturze 200 stopni. Na ostatnich 20 minut zdejmij folię i pozwól jej się zarumienić. Smacznego!
Inne przepisy na zapiekane dania:
Lasagne z mięsem mielonym
Zapiekany udziec z indyka
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Lazania szpinakowa