Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

Boczek pokrój w kostkę, po czym w dużym garnku (na odrobinie oleju) wysmaż go na skwarki. Następnie wyjmij i przełóż na bok do miseczki.

Składniki

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i cebulą?

  • obrane surowe ziemniaki - 500 gramów

    Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • średniej wielkości cebula - 1 sztuka
  • śmietana 22% - 200 mililitrów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • starty żółty ser - 50 gramów
  • oliwa z oliwek - 20 gramów

Sposób przygotowania

Pokrój ziemniaki w plastry, cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. W garnku na oleju podsmaż cebulę, boczek oraz czosnek, po czym dodaj pokrojone ziemniaki. Smaż je chwilę, ciągle mieszając, po dwóch minutach dodaj śmietanę. Całość gotuj trzy minuty, redukując śmietanę o połowę. Następnie dodaj kostkę rosołową Knorr.

Całość umieść w żaroodpornym naczyniu, posyp startym serem i przykryj folią aluminiową. Piecz w temperaturze 190°C przez około 50 minut. Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zarumienił.

Przepis zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą pochodzi z serwisu przepisy.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/5 lat temu
Boczek został wcześniej zjedzony ! Ile tego boczku powinno być?
/5 lat temu
chyba w ten przepis wkradł się chochlik :D zapiekanka to zapiekanka a zupa to zupa..
/5 lat temu
Dziękujemy za czujność! Rzeczywiście jakiś chochlik techniczny nam się wkradł! Już przepis prawidłowo się wyświetla!