zapiekanka ziemniaczana z boczkiem fot. Adobe Stock

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem. Pyszny przepis na obiad

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to idealny pomysł na sobotni leniwy obiad. Dodaj do niej czosnku, koperku i podsmażonej cebuli.
Urszula Wilczkowska / 20.12.2019 11:06
zapiekanka ziemniaczana z boczkiem fot. Adobe Stock

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem to wyjątkowo prosty i smaczny obiad. Z naszego przepisu przyrządzisz danie dla 2 lub 3 osób i gwarantujemy, że z pewnością je nim oczarujesz. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulkę, a górę posyp świeżym koperkiem.

Aby zapiekanka była bardziej kremowa, dodaj do niej śmietany – najlepiej 18 lub 20%. Jeśli chcesz nieco odchudzić to danie, zastąp ją zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym.

Boczek możesz zastąpić kiełbasą, kurczakiem, a nawet fasolą lub ciecierzycą. Zobacz też inne przepisy na zapiekankę ziemniaczaną.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do posypania: świeży koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. To bardzo ważne, ponieważ jeśli plasterki będą zbyt grube, nawet po upieczeniu mogą nadal być surowe.
  2. Boczek pokrój w paski, a następnie w słupki. Podsmaż na patelni na złoty kolor i przełóż do miseczki. Zostaw jednak tłuszcz, który się z niego wytopił.
  3. Na tłuszczu po smażeniu boczku usmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wymieszaj z boczkiem.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę z ziemniaków, a następnie posyp boczkiem z cebulą. Powtarzaj, aż dojdziesz do samej góry naczynia.
  5. W misce wymieszaj śmietanę z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Możesz dodać kilka łyżek wody – wtedy łatwiej polejesz ją zapiekankę.
  6. Śmietaną polej zapiekankę w naczyniu żaroodpornym.
  7. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem powinna piec się pod folią aluminiową przez około 90 minut w temperaturze 200 stopni. Na ostatnich 20 minut zdejmij folię i pozwól jej się zarumienić. Smacznego!

Inne przepisy na zapiekane dania:
Lasagne z mięsem mielonym
Zapiekany udziec z indyka
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Lazania szpinakowa

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/15.02.2014 15:06
Boczek został wcześniej zjedzony ! Ile tego boczku powinno być?
/28.01.2014 12:33
chyba w ten przepis wkradł się chochlik :D zapiekanka to zapiekanka a zupa to zupa..
/29.01.2014 10:11
Dziękujemy za czujność! Rzeczywiście jakiś chochlik techniczny nam się wkradł! Już przepis prawidłowo się wyświetla!