Sałatka wiosenna przygotowana z sezonowych warzyw i owoców to najlepszy pomysł na zdrowy lunch lub kolację. Warto wybierać spośród nowalijek ze sprawdzonych ekologicznych źródeł - pod koniec kwietnia sięgnij po zielone i białe szparagi, natomiast w maju korzystaj z botwiny, sałaty rzymskiej oraz szczawiu.
Sałatki wiosenne warto doprawić sosami na bazie oliwy z oliwek lub jogurtu. Podawaj je ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Spis treści:
- Sałatka wiosenna z rzodkiewką
- Sałatka wiosenna z jajkiem
- Sałatka wiosenna z fetą
- Sałatka wiosenna z kurczakiem
Przepis na sałatkę wiosenną z rzodkiewką
Składniki:
- 300 g pomidorków koktajlowych,
- 1 ogórek,
- pęczek rzodkiewki,
- natka pietruszki,
- 7 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny oraz zioła prowansalskie.
- Pomidorki przekrój na pół, ogórka i rzodkiewki pokrój na plasterki.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i polej wcześniej przygotowanym dressingiem.
- Sałatkę wiosenną z rzodkiewką przez podaniem oprósz natką pietruszki.
fot. Sałatka wiosenna z rzodkiewką/Adobe Stock, whitestorm
Przepis na sałatkę wiosenną z jajkiem
Składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej,
- 2 jajka,
- 5-6 pomidorków koktajlowych,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- odrobina płatków chili,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo. Pokrój w ćwiartki.
- W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i tymianek.
- Sałatę umyj i wyłóż na półmisek.
- Dodaj pokrojone pomidorki, jajka, pokrojoną w piórka cebulę i tuńczyka. Całość polej sosem i posyp płatkami chili.
fot. Sałatka wiosenna z jajkiem/Adobe Stock, Nelea Reazanteva
Przepis na wiosenną sałatkę z fetą
Składniki:
- sałata masłowa,
- 150 g sera feta,
- 1 ogórek,
- 1 żółta papryka,
- garść oliwek,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 10 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj składniki na sos: oliwę, sok z cytryny, oregano i bazylię. Dopraw solą i pieprzem.
- Sałatę umyj i wyłóż na półmisek.
- Dodaj pokrojonego ogórka, pomidorki, oliwki, paprykę, cebulę i ser feta.
- Całość polej sosem.
- Sałatkę wiosenną z fetą podawaj ze świeżą bagietką.
fot. Sałatka wiosenna z fetą/Adobe Stock, anna_shepulova
Przepis na sałatkę wiosenną z kurczakiem
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- pęczek rzodkiewek,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- garść rukoli,
- garść szpinaku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj, oprósz solą, pieprzem i słodką papryką.
- Na patelni grillowej rozgrzej odrobinę oleju i smaż kurczaka z każdej strony na złoto. Gdy ostygnie, pokrój na plastry.
- W miseczce wymieszaj oliwę, słodką paprykę, tymianek oraz sól i pieprz.
- Szpinak i rukolę umyj i wyłóż na talerz.
- Dodaj kurczaka, pomidorki, rzodkiewkę i ogórka.
- Całość polej sosem.
- Sałatka wiosenna z kurczakiem to doskonały pomysł na lunch.
fot. Sałatka wiosenna z kurczakiem/Adobe Stock,timolina
Więcej przepisów na wiosenne sałatki: