Składniki:
- szklanka kaszki kuskus
- 4 cienkie parówki drobiowe
- pęczek rzodkiewek
- 2−3 małe twarde kiszone ogórki
- por
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2−3 łyżki oliwy
- mała kostka przyprawowa, czosnkowa albo ziołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kuskus wsypać do miski. Wkruszyć kostkę przyprawową, wymieszać.
- Zalać wrzątkiem tak, aby woda sięgała 1 cm ponad kaszkę.
- Przykryć i odstawić na 8−10 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i napęcznieje.
- Parówki obrać z osłonek, pokroić na plasterki.
- Rzodkiewki umyć, oczyścić, pokroić na plasterki razem z kiszonymi ogórkami.
- Por oczyścić z zewnętrznych liści, przyciąć ciemnozielone końce liści i odciąć piętkę z korzonkami. Przekroić wzdłuż na pół, dokładnie opłukać pod strumieniem zimnej wody. Osączyć, poszatkować.
- Kuskus odkryć, rozdrobnić widelcem, ostudzić.
- Dodać parówki, rzodkiewki, ogórki oraz por.
- Posypać po smaku pieprzem i ewentualnie solą.
-
Sałatkę wymieszać i odstawić pod przykryciem na 10 minut, aby nabrała smaku, posypać natką.