Kolacja na Dzień Chłopaka (30 września) to jeden z najlepszych, przygotowanych od serca prezentów. Zapytałam mojego narzeczonego, co chciałby zjeść w ten dzień - odpowiedział w swoim stylu, że najchętniej tradycyjnego kotleta schabowego. Możesz więc postawić na klasyczny kotlet albo zaszaleć i przygotować coś specjalnego dla swojego ukochanego. Baw się smakiem i pamiętaj, że droga do serca wiedzie właśnie przez żołądek - szczególnie w święto chłopaków!
Spis treści:
- Makaron z pesto i krewetkami
- Chrupiący bajgiel z łososiem
- Pizza w kształcie serca
- Pierś z kaczki z purée z batatów
Kolacja na Dzień Chłopaka: makaron z pesto i krewetkami
Krewetki to nie tylko pyszny afrodyzjak, ale także produkt, który w większości kuchni nie pojawia się często. Warto więc po nie sięgnąć z okazji Dnia Chłopaka i przygotować prawdziwie włoską ucztę.
Składniki:
- makaron typu spaghetti,
- 120 g drobnych krewetek,
- 3 łyżki zielonego pesto,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Oba składniki podsmaż na odrobinie oliwy.
- Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodaj krewetki i podsmażaj na wolnym ogniu 5-7 minut.
- Dodaj pesto, ugotowany makaron i całość dokładnie, energicznie zamieszaj.
- Przełóż na talerz i udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj z lampką białego wina lub gorącą herbatą z dodatkiem cytryny i rozmarynu.
fot. Kolacja na Dzień Chłopaka: makaron z krewetkami i pesto/Adobe Stock, kate_smirnova
Kolacja na Dzień Chłopaka: chrupiący bajgiel z łososiem
Kolacja na Dzień Chłopaka nie musi składać się z dania obiadowego. Możesz przygotować szybką i pożywną przekąskę z ulubionymi składnikami twojego ukochanego.
Składniki:
- 100 g łososia kanapkowego,
- duży bajgiel,
- kremowy serek śmietankowy,
- ogórek,
- kilka krążków czerwonej cebuli,
- sól i pieprz,
- tymianek i rozmaryn,
- kilka plasterków figi (opcjonalnie),
- kilka plasterków jalapeno (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Bajgla przekrój na pół i podpiecz w piekarniku, aby był rumiany i chrupiący.
- Następnie posmaruj obie połówki białym serkiem i ułóż plasterki łososia.
- Ogórka umyj i przy pomocy obieraczki pokrój w cienkie plastry. Zwiń każdy w rulon i ułóż na łososiu.
- Dodaj krążki z cebuli, przyprawy oraz (opcjonalnie) jalapeno lub figi.
- Przykryj drugą połówką bajgla.
fot. Kolacja na Dzień Chłopaka: bajgiel z łososiem/Adobe Stock, nata_vkusidey
Kolacja na Dzień Chłopaka: pizza w kształcie serca
Pizza to także doskonały przepis na romantyczną kolację. Wykorzystaj ulubione dodatki chłopaka, a samą pizzę upiecz w kształcie serca - w ten sposób przygotujesz pyszny posiłek pełen miłości.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży,
- 75 ml ciepłej wody,
- 75 ml ciepłego mleka,
- łyżeczka cukru,
- 250 g mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- łyżka oleju,
- przecier pomidorowy,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka bazylii,
- sól i pieprz,
- ulubione dodatki,
- 120 g żółtego sera.
Sposób przygotowania:
- Drożdże wkrusz do wysokiego naczynia, zasyp cukrem i zalej mieszanką wody z mlekiem. Nie mogą być one zbyt ciepłe ani za zimne.
- Całość zasyp 4 łyżkami maki, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut.
- W tym czasie przygotuj wszystkie dodatki - pokrój warzywa, etc.
- Przygotuj też sos, mieszając przecier z przyprawami.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj łyżeczkę soli, olej oraz gotowy zaczyn drożdżowy. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakiem.
- Piec nagrzej do 200 stopni. Ciasto rozwałkuj i dotnij lub nadaj ręcznie kształt serca.
- Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, posyp połową sera, a następnie ułóż dodatki i posyp resztą sera.
- Włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut.
fot. Kolacja na Dzień Chłopaka: pizza/Adobe Stock, dubravina
Kolacja na Dzień Chłopaka: pierś z kaczki z purée z batatów
Jeśli chcesz zaszaleć i poczęstować ukochanego naprawdę wyjątkowymi smakami lub masz w domu prawdziwego kulinarnego konesera, postaw na lekkie i aromatyczne mięso z kaczki. W połączeniu ze słodkim batatowym purée stworzy perfekcyjny duet - idealny na Dzień Chłopaka.
Składniki:
- podwójna pierś z kaczki,
- 300 ml soku wiśniowego,
- 2 łyżki miodu,
- kilka plasterków jabłka,
- sól i pieprz,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka rozmarynu,
- duży batat,
- łyżka masła lub śmietany,
- łyżeczka majeranku,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kaczki dokładnie umyj i natrzyj rozmarynem oraz tymiankiem, a także solą i pieprzem.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- W rondelku lekko podgrzej sok wiśniowy, a następnie rozpuść w nim miód. Następnie zalej pierś z kaczki i odstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia odlej sok do osobnego naczynia, a kaczkę jeszcze raz dobrze natrzyj przyprawami.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego, a następnie zalej połową wcześniej odlanego soku z miodem. Przykryj.
- Tak przygotowane mięso włóż do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na ok. 45 minut.
- W tym czasie przygotuj batata - umyj go i jeśli chcesz, obierz. Pokrój na kawałki i umieść na blasze. Skrop oliwą.
- Po upływie 45 minut zmniejsz temperaturę do 180 stopni, kaczkę polej odrobiną soku, zdejmij pokrywkę, a do piekarnika (obok kaczki) włóż bataty.
- Piecz wszystko kolejne 45 minut.
- Upieczonego batata lekko wystudź, a następnie dodaj masło lub śmietanę oraz majeranek i zblenduj całość na gładką masę.
- Kaczkę wyjmij z piekarnika, pokrój na plastry i wyłóż na talerz razem z batatowym purée.
fot. Kolacja na Dzień Chłopaka: pierś z kaczki z purée z batatów/Adobe Stock, pavel siamionov
Zobacz także przepisy na pyszny deser z okazji Dnia Chłopaka: