Mięsa na Wielkanoc fot. Adobe Stock

Przepisy na mięsa wielkanocne - 33 najlepszych dań na Wielkanoc

Mięso wielkanocne to głównie pieczony schab, szynka i domowe pasztety. Przepis warto wybrać wcześniej - niektóre z mięs wymagają dłuższego przygotowania.
Weronika Kwaśniak / 02.04.2020 05:07
Mięsa na Wielkanoc fot. Adobe Stock

Mięsa wielkanocne powinny być doprawione tradycyjnymi, charakterystycznymi dla polskiej kuchni przyprawami - liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem i tymiankiem. Są nie tylko idealne na świąteczne śniadanie, ale również niezastąpione na odświętny obiad.

Z czym podawać mięsa wielkanocne?

Podczas Wielkanocy na polskich stołach gości kilka rodzajów mięs. Najpopularniejszymi daniami są pieczony schab, faszerowana pieczeń z indyka i pieczona kaczka nadziewana kaszą.

Mięsa na Wielkanoc dobrze komponują się ze wszystkimi domowymi sałatkami. Hitem na polskich stołach jest sałatka jarzynowa i wiosenna sałatka z łososiem, jajkiem i rzodkiewką. 

Poza oczywistymi dodatkami takimi jak puree ziemniaczane czy ryż, warto wzbogacić menu tymi bardziej wyszukanymi. Świetnie sprawdzą się np. kopytka - mogą być z dodatkiem batatów lub szpinaku - wyglądają bardziej wykwintnie i świątecznie. Z kolei kluski śląskie idealnie nadają się do mięs z sosami - jeśli nie jest podawane z sosem własnym, do mięs można podać sos grzybowy albo ten na bazie żurawiny.
 

Mięsne dania bardzo lubią się ze słodkimi dodatkami - pieczonymi owocami np. jabłkiem czy śliwką. To zawsze świetnie balansuje smak. 

Warto pamiętać, że większość mięs wielkanocnych wymaga dłuższego czasu marynowania i obróbki termicznej, dlatego dobrze jest przygotować je na kilka dni przed Wielkanocą. Są jednak takie, które marynują i pieką się krótko, więc możesz zrobić je dosłownie dzień wcześniej.

Prosty przepis na nadziewaną szynkę

Przygotowanie nadziewanej szynki zajmie ci mniej więcej 120 minut. Potrzebujesz tylko kilku prostych składników.

Składniki: 

  • 1,5 kg szynki,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • papryka w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i obkrój w ten sposób, aby powstał okrągły kawałek mięsa o wadze około 1,2 kg.
  2. Ostrym nożem wytnij w mięsie dużą kieszeń.
  3. Wykrojone mięso pokrój na kawałki i zmiel razem z obraną cebulą.
  4. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i natkę. 
  5. Napełnij kieszeń nadzieniem i zaszyj bawełnianą nicią otwór.
  6. Mięso natrzyj solą, pieprzem i papryką.
  7. Włóż do rękawa, podlej odrobiną wody i zapnij.
  8. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz około 60 minut.
  9. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz jeszcze 30 minut.  

Przepisy na wielkanocne mięsa:

Golonka z indyka to zdrowsza wersja tradycyjnego polskiego dania. Zobacz przepis
Golonka z indyka to zdrowsza wersja tradycyjnego polskiego dania. Zobacz przepis
Golonka z indyka świetnie nada się dla osób, które dbają o linię, a mają ochotę na to wyjątkowe danie. Mogą je też jeść osoby, które powinny unikać wieprzowiny.
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający na Wielkanoc i nie tylko. Prosty przepis na pyszną wędlinę
Schab dojrzewający to wędlina, od której nie będziesz mogła się oderwać. Pamiętaj, żeby przygotować ją odpowiednio wcześniej przed Wielkanocą.
Szynka z szynkowara. Prosty przepis na domową wędlinę
Szynka z szynkowara. Prosty przepis na domową wędlinę
Szynka z szynkowara to prosty sposób na wędlinę bez zbędnych barwników i konserwantów. Gwarantujemy, że zniknie błyskawicznie!
Schab z pieczarkami zapiekany w piekarniku. Zobacz przepis
Schab z pieczarkami zapiekany w piekarniku. Zobacz przepis
Schab z pieczarkami z piekarnika to smaczne danie obiadowe, które można podawać na wiele sposobów. Oto łatwy przepis na soczystą pieczeń.
Schab duszony - pyszny na ciepło i na zimno. Najlepszy przepis
Schab duszony - pyszny na ciepło i na zimno. Najlepszy przepis
Przepis na schab duszony jest bardzo prosty. Pieczone mięso jest kruche i soczyste, można je podawać jako danie obiadowe lub zimną przekąskę.
Tradycyjna pieczona szynka. Zobacz przepis
Tradycyjna pieczona szynka. Zobacz przepis
Pieczona szynka będzie idealna na świąteczne śniadanie lub nawet na kanapkę w ciągu reszty roku. Jest pyszna, soczysta i aromatyczna.
Pyszny pieczony udziec z indyka. Zobacz prosty przepis
Pyszny pieczony udziec z indyka. Zobacz prosty przepis
Udziec z indyka to szybki i prosty sposób na obiad. Wystarczy zaledwie kilka minut pracy, by wyczarować bardzo smaczne pieczone mięso.
Rolada z indyka - przepis składniki i przygotowanie
Rolada z indyka - przepis składniki i przygotowanie
Może przyrządzisz ją na wielkanocny obiad?
Mostek z jajkiem - przepis składniki i przygotowanie
Mostek z jajkiem - przepis składniki i przygotowanie
Niebanalne mięso na obiad wielkanocny!
Szynka z pieca - przepis, składniki i przygotowanie
Szynka z pieca - przepis, składniki i przygotowanie
Idealne mięso na świąteczny obiad!
Schab przekładany - przepis składniki i przygotowanie
Schab przekładany - przepis składniki i przygotowanie
Z ziołami, cukinią i papryką - pyszne mięso!
Kurczak pieczony - przepis składniki i przygotowanie
Kurczak pieczony - przepis składniki i przygotowanie
Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny!
Pieczeń wieprzowa w ziołach - przepis Magdy Gessler
Pieczeń wieprzowa w ziołach - przepis Magdy Gessler
Aromatyczne mięso wieprzowe i subtelny smak ziół.
Cielęcina w sosie - przepis Magdy Gessler
Cielęcina w sosie - przepis Magdy Gessler
Subtelne i aromatyczne mięso - idealne na odświętny obiad!
Indyk na słodko - przepis składniki i przygotowanie
Indyk na słodko - przepis składniki i przygotowanie
Świetny pomysł na indyka na słodko!
Polędwica w cieście francuskim - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Polędwica w cieście francuskim - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Polędwica w cieście francuskim to prosty pomysł na urozmaicenie świątecznych potraw. Zobacz, jak ją przygotować!
Rolada z indyka - przepis składniki i przygotowanie
Rolada z indyka - przepis składniki i przygotowanie
Delikatne mięso indyka z apetycznym farszem.
Szynka pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Szynka pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Wyborne mięso, idealne np. na Wielkanoc. Przygotuj ją kilka dni wcześniej!
Szynka pieczona z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Szynka pieczona z warzywami - przepis składniki i przygotowanie
Jedno z najwyborniejszych wielkanocnych mięs.
Pieczeń rzymska - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Pieczeń rzymska - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Pieczeń rzymska smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zobacz, jak ją przygotować!
Mostek cielęcy faszerowany - przepis składniki i przygotowanie
Mostek cielęcy faszerowany - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na wykwintny, odświętny obiad - zachwyci twoich gości!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)