Jesienne ciasteczka kojarzą się z korzennym aromatem, rozchodzącym się po całym domu. Te klasyczne możesz udekorować według uznania (przygotuj np. ciastka na Halloween), ale możesz też sięgnąć po niestandardowe przepisy. Jesień to czas jabłek, dyni i marchewek - wykorzystaj je.
Spis treści:
- Jesienne ciasteczka jabłkowe
- Jesienne ciasteczka z czekoladą
- Czekoladowe ciasteczka owsiane z marchewką
Jesienne ciasteczka jabłkowe
Ten przepis na puszyste jesienne ciasteczka zawsze wychodzi i zachwyca wszystkich. Miękkie, rozpływające się w ustach, o korzenno-jabłkowym smaku, idealnie dopełniają popołudniową kawę podczas spotkania z przyjaciółką.
Składniki:
- 3 jabłka,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 ml mleka,
- łyżeczka cynamonu,
- 40 g cukru,
- łyżka rozpuszczonego masła,
- 2 jajka,
- 4 łyżki miodu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na drobnych oczkach. Przełóż do miski.
- Dodaj mleko, jajka, sól oraz cynamon.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
- Przesiej do masy i dokładnie wymieszaj.
- Na sam koniec dodaj miód i wystudzone, roztopione masło.
- Masę wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem (nie musisz się starać, żeby było równo - im mniej dokładnie, tym lepiej).
- Piecz jesienne ciasteczka w 180 stopniach ok. 15 minut.
fot. Jesienne ciasteczka z jabłkiem/Adobe Stock, maria_lapina
Jesienne ciasteczka z czekoladą
Klasyczne amerykanskie "chocolate cookies" z groszkami czekoladowymi możesz przygotować w jesiennym wydaniu. Te pyszne jesienne ciasteczka znikają w mgnieniu oka, więc lepiej od razu podwój proporcje.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (200 g),
- 200 g margaryny lub miękkiego masła,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady,
- łyżeczka przyprawy do piernika.
Sposób przygotowania:
- Jajka utrzyj z cukrem i masłem lub margaryną. Musi powstać gładka masa.
- Dodaj cukier wanilinowy i miksuj jeszcze przez chwilę.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Przesiej do miski z masą jajeczną.
- Dodaj czekoladę i wymieszaj całość łyżką.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą, zagnieć ciasto (najlepiej rękami).
- Uformuj niewielkie kulki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz, aby powstały krążki.
- Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut.
fot. Jesienne ciasteczka z czekoladą/Adobe Stock, Edalin
Czekoladowe ciasteczka owsiane z marchewką
Jeśli chcesz przygotować dietetyczne ciasteczka owsiane w jesiennym wydaniu, oto i one. Możesz sięgać po nie na drugie śniadanie albo jeść jako przekąskę do filmu. Są pożywne, zawierają mało cukru, a dodatkowo pysznie smakują.
Składniki:
- 50 g płatków owsianych,
- 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- marchewka (ok. 60-70 g),
- jajko,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- 2 łyżeczki rozpuszczonego masła.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w miseczce w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i płatki owsiane.
- W osobnym naczyniu wymieszaj jajko, masło oraz miód.
- Dodaj marchewkę, wymieszaj, a następnie dodaj suche składniki.
- Na blachę wykładaj po łyżce masy i włóż do piekarnika.
- Piecz jesienne ciasteczka ok. 15 minut w 180 stopniach.
fot. Ciasteczka owsiane z marchewką/Adobe Stock, yuliiaholovchenko
Zobacz także inne pomysły na jesienne słodkości: