Jesienna kolacja może być przygotowana na słodko i słono. W tym okresie zdecydowanie dominują dynie, jabłka, gruszki oraz korzenne, rozgrzewające przyprawy. Możesz wykorzystać je wszystkie i przygotować ciekawe potrawy, idealne na kolację. Niech chłodne wieczory ocieplą się dzięki tym aromatycznym smakom.
Spis treści:
- Placki z dyni z ziołowym dipem
- Faszerowane jabłka
- Pieczone ziemniaki z rozgrzewającym sosem
- Gruszki na cieście francuskim
- Grzanki z dynią
Jesienna kolacja: placki dyniowe z ziołowym dipem
Oto ona, królowa jesieni - jej wysokość dynia! Jej smak sprawia, że możesz ją wykorzystywać w przepisach słodkich i wytrawnych. Te placki będą doskonale pasować do ziołowego dipu.
Składniki:
- 700 g dyni Hokkaido,
- 2 jajka,
- duża cebula,
- ząbek czosnku,
- 80 g mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- słodka i ostra papryka,
- łyżeczka kurkumy,
- 150 g ricotty,
- łyżka ziół prowansalskich,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj dip, aby smaki się przegryzły.
- Ricottę przełóż do miseczki i wymieszaj, aby powstała bardziej kremowa konsystencja.
- Dodaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Możesz także dodać odrobinę soku z cytryny.
- Wymieszaj całość i odstaw.
- Dynię umyj, wydrąż miąższ i pokrój na mniejsze kawałki. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać - ma jadalną skórkę.
- Zetrzyj ją na tarce - połowę na grubych, a połowę na drobnych oczkach. Przełóż do miski.
- Dodaj jajka i roztrzep je widelcem, mieszając razem z dynią. Możesz też użyć miksera.
- Następne dodaj mąkę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw do smaku. Jeśli masa będzie za rzadka, możesz dodawać po łyżce mąki i sprawdzać, kiedy będzie odpowiednio gęsta.
- Tak przygotowaną masę wykładaj partiami na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Smaż kilka minut z każdego strony, początkowo na większym, później mniejszym ogniu.
- Każdy placek odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem. Pyszna jesienna kolacja gotowa!
fot. Jesienna kolacja: placki z dyni/Adobe Stock, ArtCookStudio
Jesienna kolacja: faszerowane jabłka
Faszerowane lub oblewane domowym karmelem jabłka, to jedne z najpopularniejszych jesiennych potraw. Zdrowa kolacja jesienna też może być przygotowana na słodko - zobacz, jakie to proste.
Składniki:
- 4 duże jabłka,
- 60 g płatków owsianych,
- 2 garści bakalii (np. mieszanki studenckiej),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka miodu,
- 150 g ricotty lub mascarpone,
- płaska łyżeczka cukru pudru,
- łyżeczka cynamonu + szczypta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, odetnij wierzch, a następnie wydrąż środek. Usuń z niego gniazda nasienne.
- Odłóż 4 łyżki ricotty, a resztę (w temperaturze pokojowej) wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem.
- Dodaj płatki owsiane, bakalie oraz wydrążony środek jabłek, pokrojony lub posiekany na drobno.
- Całość wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny.
- Wypełnij wydrążone jabłka, udekoruj wierzch cynamonem i przykryj odciętymi wcześniej "kapeluszami".
- Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut.
- Przed podaniem włóż między jabłka a kapelusze po łyżce ricotty lub mascarpone.
fot. Jesienna kolacja: faszerowane jabłka/Adobe Stock, Anna Om
Jesienna kolacja: pieczone ziemniaki z rozgrzewającym sosem
Ziemniaki można jeść przez cały rok i przygotowywać je na wiele sposobów. Z dodatkiem korzennych przypraw stworzą pyszną jesienną przekąskę, idealną na kolację lub na maraton seriali.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka kurkumy,
- chili,
- słodka papryka,
- majeranek,
- tymianek,
- rozmaryn,
- sól i pieprz,
- przecier pomidorowy.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dobrze wyszoruj i przekrój na pół. Następnie każdą połówkę pokrój w grube paski. W ten sposób powstaną łódeczki.
- Przerzuć je do miski, a następnie zasyp łyżeczką kurkumy i resztą przypraw w dowolnej ilości.
- Zalej oliwą i dobrze wymieszaj. Wszystkie ziemniaki muszą być pokryte przyprawami.
- Tak przygotowane rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika (250 stopni) na ok. 30 minut.
- Przygotuj sos, mieszając przecier pomidorowy z majerankiem, słodką papryką, chili oraz solą i pieprzem.
- Przełóż go do miseczki i podawaj obok upieczonych ziemniaków.
fot. Jesienna kolacja: pieczone ziemniaki/Adobe Stock, yuliiaholovchenko
Jesienna kolacja: gruszki na cieście francuskim
Gruszki to kolejny symbol jesieni. Doskonale pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Lubią towarzystwo orzechów i sera pleśniowego, a także miodu oraz cynamonu. To świetny pomysł na szybką kolację jesienną.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- łyżka roztopionego masła,
- duża gruszka,
- łyżka miodu,
- garść orzechów włoskich,
- opakowanie sera pleśniowego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Gruszkę umyj i pokrój na cienkie plasterki (wzdłuż). Usuń też gniazda nasienne.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż ciasto francuskie, polej masłem i lekko rozwałkuj.
- Następnie kawałki gruszki układaj obok siebie, tak aby na każdym kawałku ciasta był jeden plaster gruszki.
- Polej miodem, posyp częścią posiekanych orzechów i od razu pokrój ciasto na kawałki lub upiecz w całości.
- Włóż do piekarnika (220 stopni) na ok. 20 minut. Podawaj z resztą orzechów i serem pleśniowym lub ricottą na słodko.
fot. Jesienna kolacja: gruszka na cieście francuskim/Adobe Stock, wideonet
Jesienna kolacja: grzanki z dynią
Przygotowanie zdrowej kolacji to nie tylko wymyślne potrawy. Możesz przygotować także ciekawe kanapki, którymi będą zajadać się wszyscy miłośnicy jesiennych smaków.
Składniki:
- 400 g dyni Hokkaido,
- Kilka kromek chleba (dobrze sprawdza się bagietka)
- 2 małe papryki,
- 2 łyżki pestek dyni,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz,
- masło lub margaryna do smarowania,
- gałązki rozmarynu do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Dynię umyj i pokrój w kostkę (nie musisz jej obierać, dynia Hokkaido ma jadalną skórkę).
- Paprykę umyj i pokrój w paski lub kostkę.
- Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, posyp przyprawami i włóż do piekarnika.
- Piecz w 200 stopniach przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 150-170 stopni i upiecz kromki chleba, aby skórka i środek się zarumieniły.
- Gotowe grzanki posmaruj masłem, wyłóż na wierzch upieczone warzywa, a całość udekoruj gałązkami rozmarynu i pestkami dyni.
- Możesz podawać też z pokruszonym serem feta.
fot. Jesienna kolacja: grzanki z dynią/Adobe Stock, karepa
Zobacz także inne pomysły na jesienne dania: