jesienna kolacja fot. Adobe Stock, Svetlana Kolpakova

Jesienna kolacja na 5 sposobów: słodkie i słone propozycje na jesienny wieczór

Jesienna kolacja może być pyszna, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Sięgnij po sezonowe produkty - gruszki, jabłka oraz dynie - i połącz je na wiele ciekawych sposobów. Wykorzystaj ciasto francuskie, korzenne przyprawy, a także kremowe sery. Zobacz, jak przygotować zdrową jesienną kolację.
/ 01.09.2022 05:42
jesienna kolacja fot. Adobe Stock, Svetlana Kolpakova

Jesienna kolacja może być przygotowana na słodko i słono. W tym okresie zdecydowanie dominują dynie, jabłka, gruszki oraz korzenne, rozgrzewające przyprawy. Możesz wykorzystać je wszystkie i przygotować ciekawe potrawy, idealne na kolację. Niech chłodne wieczory ocieplą się dzięki tym aromatycznym smakom.

Spis treści:

  1. Placki z dyni z ziołowym dipem
  2. Faszerowane jabłka
  3. Pieczone ziemniaki z rozgrzewającym sosem
  4. Gruszki na cieście francuskim
  5. Grzanki z dynią

Jesienna kolacja: placki dyniowe z ziołowym dipem

Oto ona, królowa jesieni - jej wysokość dynia! Jej smak sprawia, że możesz ją wykorzystywać w przepisach słodkich i wytrawnych. Te placki będą doskonale pasować do ziołowego dipu.

Składniki:

  • 700 g dyni Hokkaido,
  • 2 jajka,
  • duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 80 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • słodka i ostra papryka,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 150 g ricotty,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj dip, aby smaki się przegryzły.
  2. Ricottę przełóż do miseczki i wymieszaj, aby powstała bardziej kremowa konsystencja.
  3. Dodaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Możesz także dodać odrobinę soku z cytryny.
  4. Wymieszaj całość i odstaw.
  5. Dynię umyj, wydrąż miąższ i pokrój na mniejsze kawałki. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać - ma jadalną skórkę.
  6. Zetrzyj ją na tarce - połowę na grubych, a połowę na drobnych oczkach. Przełóż do miski.
  7. Dodaj jajka i roztrzep je widelcem, mieszając razem z dynią. Możesz też użyć miksera.
  8. Następne dodaj mąkę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  9. Dopraw do smaku. Jeśli masa będzie za rzadka, możesz dodawać po łyżce mąki i sprawdzać, kiedy będzie odpowiednio gęsta.
  10. Tak przygotowaną masę wykładaj partiami na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Smaż kilka minut z każdego strony, początkowo na większym, później mniejszym ogniu.
  11. Każdy placek odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem. Pyszna jesienna kolacja gotowa!

jesienna kolacja placki z dynifot. Jesienna kolacja: placki z dyni/Adobe Stock, ArtCookStudio

Jesienna kolacja: faszerowane jabłka

Faszerowane lub oblewane domowym karmelem jabłka, to jedne z najpopularniejszych jesiennych potraw. Zdrowa kolacja jesienna też może być przygotowana na słodko - zobacz, jakie to proste.

Składniki:

  • 4 duże jabłka,
  • 60 g płatków owsianych,
  • 2 garści bakalii (np. mieszanki studenckiej),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka miodu,
  • 150 g ricotty lub mascarpone,
  • płaska łyżeczka cukru pudru,
  • łyżeczka cynamonu + szczypta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, odetnij wierzch, a następnie wydrąż środek. Usuń z niego gniazda nasienne.
  2. Odłóż 4 łyżki ricotty, a resztę (w temperaturze pokojowej) wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem.
  3. Dodaj płatki owsiane, bakalie oraz wydrążony środek jabłek, pokrojony lub posiekany na drobno.
  4. Całość wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny.
  5. Wypełnij wydrążone jabłka, udekoruj wierzch cynamonem i przykryj odciętymi wcześniej "kapeluszami".
  6. Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut.
  7. Przed podaniem włóż między jabłka a kapelusze po łyżce ricotty lub mascarpone.

jesienna kolacja faszerowane jabłkafot. Jesienna kolacja: faszerowane jabłka/Adobe Stock, Anna Om

Jesienna kolacja: pieczone ziemniaki z rozgrzewającym sosem

Ziemniaki można jeść przez cały rok i przygotowywać je na wiele sposobów. Z dodatkiem korzennych przypraw stworzą pyszną jesienną przekąskę, idealną na kolację lub na maraton seriali.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka kurkumy,
  • chili,
  • słodka papryka,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • sól i pieprz,
  • przecier pomidorowy.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dobrze wyszoruj i przekrój na pół. Następnie każdą połówkę pokrój w grube paski. W ten sposób powstaną łódeczki.
  2. Przerzuć je do miski, a następnie zasyp łyżeczką kurkumy i resztą przypraw w dowolnej ilości.
  3. Zalej oliwą i dobrze wymieszaj. Wszystkie ziemniaki muszą być pokryte przyprawami.
  4. Tak przygotowane rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika (250 stopni) na ok. 30 minut.
  5. Przygotuj sos, mieszając przecier pomidorowy z majerankiem, słodką papryką, chili oraz solą i pieprzem.
  6. Przełóż go do miseczki i podawaj obok upieczonych ziemniaków.

jesienna kolacja pieczone ziemniakifot. Jesienna kolacja: pieczone ziemniaki/Adobe Stock, yuliiaholovchenko

Jesienna kolacja: gruszki na cieście francuskim

Gruszki to kolejny symbol jesieni. Doskonale pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Lubią towarzystwo orzechów i sera pleśniowego, a także miodu oraz cynamonu. To świetny pomysł na szybką kolację jesienną.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • łyżka roztopionego masła,
  • duża gruszka,
  • łyżka miodu,
  • garść orzechów włoskich,
  • opakowanie sera pleśniowego (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Gruszkę umyj i pokrój na cienkie plasterki (wzdłuż). Usuń też gniazda nasienne.
  2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż ciasto francuskie, polej masłem i lekko rozwałkuj.
  3. Następnie kawałki gruszki układaj obok siebie, tak aby na każdym kawałku ciasta był jeden plaster gruszki.
  4. Polej miodem, posyp częścią posiekanych orzechów i od razu pokrój ciasto na kawałki lub upiecz w całości.
  5. Włóż do piekarnika (220 stopni) na ok. 20 minut. Podawaj z resztą orzechów i serem pleśniowym lub ricottą na słodko.

jesienna kolacja gruszka na cieście francuskimfot. Jesienna kolacja: gruszka na cieście francuskim/Adobe Stock, wideonet

Jesienna kolacja: grzanki z dynią

Przygotowanie zdrowej kolacji to nie tylko wymyślne potrawy. Możesz przygotować także ciekawe kanapki, którymi będą zajadać się wszyscy miłośnicy jesiennych smaków.

Składniki:

  • 400 g dyni Hokkaido,
  • Kilka kromek chleba (dobrze sprawdza się bagietka)
  • 2 małe papryki,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz,
  • masło lub margaryna do smarowania,
  • gałązki rozmarynu do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj i pokrój w kostkę (nie musisz jej obierać, dynia Hokkaido ma jadalną skórkę).
  2. Paprykę umyj i pokrój w paski lub kostkę.
  3. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą, posyp przyprawami i włóż do piekarnika.
  4. Piecz w 200 stopniach przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Następnie zmniejsz temperaturę do 150-170 stopni i upiecz kromki chleba, aby skórka i środek się zarumieniły.
  6. Gotowe grzanki posmaruj masłem, wyłóż na wierzch upieczone warzywa, a całość udekoruj gałązkami rozmarynu i pestkami dyni.
  7. Możesz podawać też z pokruszonym serem feta.

jesienna kolacja grzanki z dyniafot. Jesienna kolacja: grzanki z dynią/Adobe Stock, karepa

Zobacz także inne pomysły na jesienne dania:

Jesienne sałatki na imprezę. Najlepsze przepisy, które posmakują wszystkim gościom
Jesienne sałatki na imprezę. Najlepsze przepisy, które posmakują wszystkim gościom
Jesienne sałatki na imprezę bazują często na sezonowych składnikach - dyni, kalafiorze, pomidorach i brokułach. Dobrą bazą są również ziemniaki lub kasza, które sprawiają że każda sałatka staje się bardziej sycąca. Skorzystaj z naszych inspiracji i zaskocz swoich gości pysznymi przekąskami.
Jesienne przetwory idealne na chłodne popołudnia: dżemy, sałatki i cytryny w syropie
Jesienne przetwory idealne na chłodne popołudnia: dżemy, sałatki i cytryny w syropie
Aromatyczne jesienne przetwory rozgrzewają w chłodne dni i pozwalają zachować smak lata na dłużej. Do ich przygotowania wykorzystaj dynię, patisony, a także dwie jesienne królowe wśród owoców - jabłka i śliwki. Zobacz przepisy na pyszne dżemy, powidła oraz... cytryny w syropie, idealne do herbaty.
Pyszne jesienne ciasteczka: idealne na chłodne, ciemne wieczory
Pyszne jesienne ciasteczka: idealne na chłodne, ciemne wieczory
Jeśli chcesz przygotować pyszne jesienne ciasteczka, postaw na klasyczne smaki sezonu: jabłka, dynie, marchewki. W wersji fit możesz wykorzystać także płatki owsiane. Wypróbuj nasze przepisy i sięgaj po nie kiedy tylko chcesz - pasują do kawy, spotkań z przyjaciółmi, a także do imprez typu kinderbal.
20 pysznych przepisów na jesienne ciasta. Przepędź jesienną chandrę dzięki naszym apetycznym deserom
20 pysznych przepisów na jesienne ciasta. Przepędź jesienną chandrę dzięki naszym apetycznym deserom
Ciasta jesienne kuszą bogactwem owoców sezonowych - jabłek, śliwek, gruszek, orzechów włoskich i laskowych. Ich bazą możesz uczynić nawet... dynię! Wzbogać je mnóstwem korzennych przypraw. Jeśli masz ochotę, jesienne ciasta serwuj z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych, co dodatkowo podkręci ich smak.
Jesienne kiszone gruszki z korzennymi przyprawami
Jesienne kiszone gruszki z korzennymi przyprawami
Jeśli szukasz sposobu na wykorzystanie sezonowych owoców, wypróbuj ten przepis na kiszone gruszki. Brzmi abstrakcyjnie, ale to fantastyczny dodatek do deserów, ale także składnik kompotów i bogactwo witamin oraz minerałów. To także probiotyczna bomba odżywcza! Zobacz, jak przygotować kiszone gruszki.
Likier piernikowy - sprawdzony przepis jesienno-zimowy
Likier piernikowy - sprawdzony przepis jesienno-zimowy
Likier piernikowy swoim zapachem przywodzi na myśl Boże Narodzenie. Możesz go jednak wykonać dużo wcześniej - świetnie rozgrzeje podczas jesiennych wieczorów
Rosół z gąsek - przepis na jesienny klasyk
Rosół z gąsek - przepis na jesienny klasyk
Rosół z gąsek przygotujesz w 60 minut. Zacznij od oczyszczenia i umycia grzybów, a następnie zagotowania bulionu.
Kompot z dyni - przepis na jesienny napój
Kompot z dyni - przepis na jesienny napój
Kompot z dyni świetnie smakuje zarówno podawany na zimno, jak i na ciepło. Dodaj do niego cynamon i goździki. Jeśli lubisz, możesz wzbogacić jego smak kardamonem.
Pumpkin Spice Latte, czyli dyniowa kawa latte idealna na jesień
Pumpkin Spice Latte, czyli dyniowa kawa latte idealna na jesień
Kawa o zapachu jesieni ma korzenny aromat, posmak imbiru, cynamonu, kardamonu. Pumpkin Spice Latte to kawa idealna na chłodne dni - rozgrzewa i otula smakiem.