Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 15 dag mrożonej mieszanki warzyw: np. marchew, groszek, kukurydza
- 3 jajka
- 1/2 papryki
- 15 dag kiełbasy
- 300 ml śmietany 18%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na omlet chłopski!
- Ziemniaki ugotuj na półmiękko w skórce, obierz, pokrój w kostkę.
- Mrożonkę duś około 15 minut z 2 łyżkami oleju, pod koniec dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz kiełbasę w plasterkach, chwilkę przesmaż, zdejmij z ognia.
- Jajka roztrzep ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj ze startym żółtym serem.
- Okrągłą formę żaroodporną wysmaruj cienko masłem i posyp bułką tartą.
- Do formy włóż warzywa z kiełbasą i zalej masą jajeczno-śmietanową.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Omlet podaj gorący, zaraz po upieczeniu.