Jak przyrządzić prawdziwy omlet z wędzonym boczkiem?

Omlet
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który niejako determinuje nasze samopoczucie i apetyt. Często o nim zapominamy, co zwykło się tłumaczyć brakiem czasu, ale podczas weekendu każdy znajdzie chwilę na przyrządzenie prawdziwego pysznego, zdrowego śniadania, które będzie stanowiło miły początek dnia. A omlet z wędzonym boczkiem nadaje się do tego idealnie.
/ 09.03.2011 19:19
Omlet

 W skład tej prostej potrawy wchodzi niewiele składników, ale są to produkty z najwyższej półki, często trudno dostępne w Polsce, dlatego ośmieliliśmy się wprowadzić kilka zamienników. Oryginalny przepis zawiera w sobie pancettę i ser boursin. Pierwszy smakołyk pochodzi z Włoch i jest nieodłącznym elementem spaghetti carbonara, zatem kto jadł kiedyś to danie, na pewno domyśla się już o co chodzi. Mianowicie jest to nic innego, jak rodzaj suszonego wędzonego boczku.

Natomiast ser boursin, należy do kategorii najdoskonalszych francuskich serów śmietanowych, które gdyby można było specjalnie uhonorować, z pewnością otrzymałyby arystokratyczne odznaczenie. Ten przysmak charakteryzuje się nietypową kombinacją ziół i czosnku, a recepturę znają tylko nieliczni. W Polsce jest to rarytas, niewiele sklepów posiada jego odmiany. Jeżeli nie natknęłaś się na niego, nie znaczy to, że musisz obejść się smakiem! Zamiast oryginału możesz użyć sera, który swoim składem przypomina boursin - na półkach na pewno jest produkt, który spełni Twoje oczekiwania.

Polecamy: Jak smażyć omlety?

Jak przyrządzić pyszny omlet na śniadanie?

Omlet jest przekąską o francuskim rodowodzie, przyrządzaną na wiele sposobów - z warzywami, owocami, serkami... Warto wprowadzić go do swojego jadłospisu, albo chociaż od czasu do czasu urozmaicić w ten sposób swoją dietę. Ilość składników potrzebnych do wykonania tej potrawy jest wprost proporcjonalna do wysiłku i czasu, jakie pochłania - czyli niewiele, zatem do dzieła. Przygotuj zatem: 3 jajka, 50 ml półtłustego mleka, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, 3 plastry pancetty lub suchego wędzonego boczku, 100g sera boursin lub innego niskotłuszczowego serka z czosnkiem, sól i pieprz. W średniej wielkości misce ubij jajka z mlekiem i szczypiorkiem, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Boczek pokrój na wąskie paski, smaż go na patelni bez dodatku tłuszczu, przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Następnie przełóż go do masy jajecznej, a potem dosyp pokruszony ser. Całą masę delikatnie wymieszaj, wylej na patelnię i smaż przez 2 minuty. Najlepiej, jeżeli wstawisz omlet na kilka minut do ciepłego piekarnika, aby tam się ściął.

Jeżeli liczysz kalorie, możesz zrezygnować z sera - dzięki temu odejmiesz potrawie ok. 70 kalorii.

Redakcja poleca

REKLAMA