Składniki:
- czubata szklanka mąki
- szklanka piwa
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta kurkumy
- 10 dag szynki pokrojonej w drobną kosteczkę
- 25 dag malutkich pieczarek
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- pęczek dymki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Z mąki, proszku do pieczenia, jajek, mleka, piwa, szczypty soli i kurkumy przygotuj ciasto. Odstaw na 20 minut. Dodaj szynkę i usmaż na oleju 4 omlety. Gotowe przełóż na talerz, przykryj i trzymaj w cieple.
- Na maśle zrumień pieczarki, dodaj czosnek i pomidory. Smaż ok. 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Omlety złóż, ułóż na talerzach i obłóż pieczarkami. Całość posyp pokrojonym szczypiorkiem.