Izaura na dwa sposoby według siostry Anastazji. Szczypta tej taniej przyprawy podbije czekoladowy smak wypieku
fot. Adobe Stock, Kenishirotie
Ciasto Izaura siostry Anastazji to pyszna wariacja na temat marmurkowego sernika lub ciasta ze śmietankowym kremem. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i garść miłości do pieczenia, by stworzyć deser, który podbije serca wszystkich domowników. Idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno.
Ciasta Siostry Anastazji to prawdziwe perełki polskiego cukiernictwa. Jednym z najpopularniejszych wypieków z jej zbiorów jest ciasto Izaura - wyjątkowe połączenie kremowego sernika lub masy śmietankowej i intensywnie czekoladowego brownie, którego smak podbijesz dodając szczyptę soli. To deser, który zachwyca swoją prostotą, smakiem oraz efektownym wyglądem. Sprawdź, jak go zrobić.
To ciasto nie tylko zachwyca smakiem, ale także prezentuje się zjawiskowo - kontrast między czekoladową warstwą a jasnym sernikiem zdecydowanie przyciąga wzrok. Jest też niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki na ciemną warstwę:
200 g gorzkiej czekolady,
150 g masła,
150 g cukru,
3 jajka,
120 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu na sernik,
150 g cukru pudru,
2 jajka,
100 g roztopionego i przestudzonego masła,
łyżka mąki ziemniaczanej,
kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
Zacznij od warstwy brownie. W rondelku rozpuść masło z czekoladą, mieszając, aż powstanie gładka masa. Odstaw do ostudzenia.
W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem i wymieszaj do połączenia składników.
Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie delikatnie połącz z masą jajeczną.
Wyłóż masę na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw i przygotuj masę serową.
W misce utrzyj twaróg z cukrem pudrem na gładką masę.
Dodaj jajka jedno po drugim, cały czas miksując na niskich obrotach.
Wlej roztopione, wystudzone masło, dodaj mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na masę brownie wyłóż masę serową. Delikatnie, długim patyczkiem, pomieszaj, tworząc wzorki. Wystarczy kilka ruchów, aby zbyt mocno nie połączyć obu mas.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. godzinę. Piecz do suchego patyczka.
Jeśli zamiast warstwy serowej wolisz kremową, ale sztywną masę, ta wersja Izaury jest dla ciebie. Aksamitny serek mascarpone idealnie się sprawdzi, jednak w tym przepisie nie obędzie się bez żelatyny, która usztywni całość.
Składniki na masę kremową:
200 ml śmietanki kremówki 30%,
250 g serka mascarpone,
100 g cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
50 ml gorącej wody,
kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Ciemną warstwę przygotuj dokładnie tak samo, jak w poprzednim przepisie, pamiętając o dodatku niewielkiej ilości soli. Wlej do formy i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 30 minut - do suchego patyczka. Całkowicie wystudź.
Przygotuj masę serową. Rozpuść żelatynę w 50 ml gorącej wody, dokładnie mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia.
W misie miksera ubij śmietankę kremówkę na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Do przestudzonej żelatyny dodaj 1-2 łyżki ubitej śmietanki, aby ją zahartować, a następnie wlej żelatynę cienkim strumieniem do reszty ubitej śmietany, delikatnie mieszając, aby uzyskać jednolitą masę.
W wystudzonym brownie zrób nacięcia, aby do środka wpadła masa. Rób to ostrożnie, aby ciasto się nie rozpadło. Możesz także wydrążyć je gdzieniegdzie łyżeczką.
Na tak przygotowane ciasto wylej masę serową. Wydrążone lub wycięte kawałki brownie możesz teraz powciskać w masę.
Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.
fot. Ciasto Izaura siostry Anastazji z kremową masą/Adobe Stock, wypiekibeaty
Rogaliki orzechowe siostry Anastazji są łatwe w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim pyszne. Najlepiej smakują na ciepło, ale spokojnie możesz schować je do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Będą też idealne na spotkania z rodziną, popołudniową kawę czy świąteczny stół. Sprawdź ten pyszny przepis.
Idealnie puszyste i wilgotne ciasto z pigwą siostry Anastazji będzie doskonałym wyborem na nadchodzące chłodne dni. Sprawdzi się jako lekki deser lub słodka przekąska do porannej lub popołudniowej kawy. Siostra Anastazja, znana z wyjątkowych przepisów na ciasta i desery, od lat inspiruje miłośników domowych wypieków.
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą siostry Anastazji będzie strzałem w dziesiątkę, jeśli szukasz ciasta, które będzie kwintesencją jesiennych smaków. Maślane, kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi śliwkami i leciutką bezą tworzy idealną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Ciasto pijana śliwka jest popularne w okresie świątecznym, ale świetnie sprawdza się także jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy propozycja na rodzinną imprezę. Zrobisz je szybko, a czekoladowy smak wpadnie w gusta wszystkich domowników i zaproszonych gości. Oto najlepszy przepis na pijaną śliwkę siostry Anastazji.
Pyszne amoniaczki siostry Anastazji możesz przygotować w kilka chwil. Idealnie sprawdza się jako dodatek do kawy oraz szybka przekąska pomiędzy głównymi posiłkami. Możesz przechowywać je przez długi czas, a i tak zachowają swoją kruchość i smak. Zobacz ten przepis i przygotuj pyszne amoniaczki wg przepisu siostry Anastazji.
Oponki siostry Anastazji sprawdzą się jako pyszna przekąska na Tłusty Czwartek, ale także na inne okazje. Możesz przygotować je na bazie sera lub z klasycznego ciasta drożdżowego. Gotowe oponki siostry Anastazji udekoruj cukrem pudrem, domowym lukrem albo gęstą, kolorową polewą. Świetnie sprawdzi się także płynna czekolada.
Pączki z ziemniakami siostry Anastazji to pyszna słodka przekąska, którą zrobisz łatwo i szybko. Przepis nie jest skomplikowany, a po usmażeniu pączki możesz dowolnie udekorować i nadziać wybranym dżemem czy kremem. Zobacz, jak przygotować pyszne pączki siostry Anastazji i dlaczego warto dodać do nich ziemniaki.
Ciasto snickers siostry Anastazji to efektowny i bardzo słodki deser, który idealnie sprawdzi się do gorącej kawy, a także chłodnego letniego napoju. Przygotujesz go łatwo i szybko. Świetnie smakuje z masą kajmakową i solidnym dodatkiem orzechów, także tych solonych. Zobacz, jak przygotować pyszne ciasto snickers.
Orzeszki siostry Anastazji to małe ciasteczka, które swoim wyglądem przypominają orzechy włoskie w łupinach. Łatwo zrobisz je na bazie masy kajmakowej lub skondensowanego mleka z dodatkiem świeżych orzechów, a także lekkiego kruchego ciasta. Najważniejsze jest, aby nadać mu kształt orzechów - zobacz jak to zrobić.
Cytrynowiec siostry Anastazji idealnie sprawdza się do wspólnej kawy z bliską osobą, a także jako lekki i puszysty deser po obiedzie. Możesz przygotować go na kilka sposobów - wykorzystać obie masy do przełożenia biszkoptów albo jedną z nich posmarować ciasto z góry i po bokach. Oto przepis na pyszny cytrynowiec.
Kruche ciasteczka z maszynki siostry Anastazji przygotujesz w kilka chwil, ale musisz mieć pod ręką specjalną nakładkę do maszynki, która umożliwia tworzenie struktury ciastek. Pamiętaj też, że maszynka musi być dokładnie wyczyszczona przed pracą. Do przygotowania wystarczy ci tylko kilka składników.
Sernik siostry Anastazji możesz przygotować na wiele sposobów. Fani klasycznych smaków na pewno docenią tradycyjny sernik na kruchym spodzie, a miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgną po sernik gotowany albo z dodatkiem wiórek kokosowych. Wypróbuj także dwukolorowy sernik Izaura oraz klasyczny sernik wiedeński.